Ti θα κανει ο στουρναρας αν μετακινηθει στην τραπεζα της ελλαδος...

19:30 10/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Ρόλο «κλειδί» για τα διαπραγμάτευση για το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να διαδραματίσει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, ...
κύριος Γιάννης Στουρνάρας, εφόσον μετακινηθεί τελικώς στην ηγεσία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι συζητήσεις και οι διεργασίες για να αναλάβει ο κύριος Στουρνάρας
τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες, εντός και εκτός Ελλάδος. Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται και η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας της χώρας, στην οποία θα τεθεί και επισήμως το ζήτημα της επόμενης μέρας μετά τη λήξη της θητείας του κυρίου Γιώργου Προβόπουλου.

Ο ίδιος όμως ο κύριος Στουρνάρας δε θα μείνει στην Αθήνα για να παρακολουθεί τις εξελίξεις αφού, μόλις παραδώσει απόψε τα «κλειδιά» του υπουργείου στον κύριο Χαρδούβελη, θα αναχωρήσει αμέσως για το Βερολίνο όπου θα έχει προσωπική συνάντηση με τον κύριο Σόιμπλε. Ο ανασχηματισμός «πρόλαβε» το ραντεβού στη γερμανική πρωτεύουσα. Τα εισιτήρια είχαν κλειστεί από καιρό και δε χρειάστηκε να αλλάξουν, αφού ο κύριος Σόιμπλε έχει δημιουργήσει παράδοση να συναντά πρώην και νυν υπουργούς Οικονομικών, έστω και σε ιδιωτικές συναντήσεις, χωρίς να τηρεί αυστηρά το πρωτόκολλο.

Στη συγεκριμένη περίπτωση, ο κύριος Στουρνάρας θα πληροφορηθεί τα γεγονότα που αφορούν στο πρόσωπό του και την διοίκηση της ΤτΕ, ενώ θα βρίσκεται στη συνάντηση με τον κύριο Σόιμπλε. Φαντάζει απίθανο όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, να επωφεληθεί του ραντεβού και ο νέος υπουργός Οικονομικών, κύριος Χαρδούβελης, προκειμένου να συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του.

Ο κύριος Σόιμπλε πάντως ενδιαφέρεται ζωηρά για να πληροφορηθεί τις εξελίξεις που έχει πυροδοτήσει στην Αθήνα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτό έγινε σαφές με τις δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό, πριν λίγες μέρες, όπου δεν απέφυγε να θέσει ακόμα και θέμα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός ότι οι 2 στους 3 που έχουν βάλει την υπογραφή τους στο νέο Μεσοπρόθεσμο (Σαμαράς, Στουρνάρας, Προβόπουλος) τελούν υπό μετακίνηση, ενώ άδηλο παραμένει το μέλλον του Προγράμματος και ό,τι εξαρτάται από αυτό.

Εφόσον τελικώς καταλάβει τη θέση του διοικητή της ΤτΕ, ο κύριος Στουρνάρας θα διαχειρειστεί τα θέματα του χρέους και των τραπεζών για την προσεχη εξαετία. Άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα στρες-τεστ των τραπεζών, που θα κρίνουν και τη χρήση των αδιάθετων υπολοίπων που θα περισσέψουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως ενδέχεται να ακολουθήσουν στην ΤτΕ και η «πρώτη κυρία» του ΤΧΣ, κυρία Αναστασία Σακελαρίου.

Επιπλέον όμως, στα χέρια του νέου διοκητήτης ΤτΕ περνά όχι μόνον η εποπτεία των ελληνικών τραπεζών και το σχέδιο διοχέτευσης της ρευστότητος στις επιχειρήσεις -με βάση και τις εξαγγελίες Ντράγκι- αλλά ακόμα και η διαχείριση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα και του ευρωσυστήματος.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα