Πικρια και αιχμες στο υπουργειο αναπτυξης...

19:30 10/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Με αίσθημα έντονης πικρίας υποδέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας την ανακοίνωση του ανασχηματισμού. Τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς από νωρίς το Σαββατοκύριακο...
είχαν εικόνα για τις εξελίξεις καθώς γνώριζαν πως στόχος του ανασχηματισμού ήταν η απόσυρση των προσώπων εκείνων που μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα
ταυτίστηκαν με τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και την τήρηση μνημονιακών υποχρεώσεων.

Συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη υπογράμμιζαν τη διαμάχη του με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για σειρά ζητημάτων όπως τη μεταρρύθμιση στο γάλα, το άνοιγμα του θέματος των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, την απελευθέρωση πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κ.ά. «Σε μια περίοδο που ο κ. Βενιζέλος θέτει όρους, λογικό ήταν να στοχοποιηθούν όλοι οι υπουργοί της ΝΔ που κινήθηκαν αντίθετα», ανέφερε με νόημα στενός συνεργάτης του τέως υπουργού.

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως «τιμωρήθηκαν» επειδή θέλησαν να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις και μάλιστα τηρώντας εντολές του Μεγάρου Μαξίμου. «Το μήνυμα που στέλνει πλέον ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι πως η κοινωνία χρειάζεται πιο ...αργούς ρυθμούς και όχι γρήγορες τομές», σχολίαζαν εκπρόσωποι του υπουργείου. Κι αυτή τους μάλιστα η επισήμανση φαίνεται να δικαιώνεται με την τοποθέτηση στη θέση του αρμόδιου υφυπουργού για θέματα αγοράς του κ. Μάκη Γιακουμάτου, ενός βουλευτή της ΝΔ που σε μεγάλο βαθμό αντιπολιτεύτηκε σειρά αλλαγών που προωθήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Αυτή όμως είναι και η αλλαγή που οι δανειστές και οι Ευρωπαίοι εταίροι φοβούνται. Εκπρόσωπος της task force παρουσιάστηκε σε επικοινωνία με το protothema.gr «ιδιαίτερα προβληματισμένος από το επίπεδο των πολιτικών που επελέγησαν για συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης». «Ο Μάκης Γιακουμάτος είναι ο ...Κίμων Κουλούρης του Σαμαρά» έλεγαν αστειευόμενα στελέχη του Ανάπτυξης θέλοντας κυρίαρχα να υπογραμμίσουν την λαϊκή στροφή που επιχειρείται με την επιλογή ενός πολιτικού που «μιλάει» με τη βάση της ΝΔ στην Β' Αθήνας, σε αντίθεση με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά που προωθήθηκαν εδώ και δύο χρόνια.

Όμως έντονη δυσαρέσκεια γέννησε και η τοποθέτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στην οδό Νίκης. Κι αυτό διότι το ΠΑΣΟΚ με τρόπο οργανωμένο αντιπολιτεύτηκε σκληρά σειρά αλλαγών κι ανατροπών που η ηγεσία Χατζηδάκη - Σκορδά επιχείρησε. «Πολύ θέλουμε να δούμε τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν ο ΟΟΣΑ και η task force θα πιέσουν για αλλαγές στην αγορά ή για τα κόκκινα δάνεια. Τότε μάλλον το ...αντάρτικο της Χαριλάου Τρικούπη θα μπει στο ...χρονοντούλαπο της ιστορίας», τόνιζαν με ειρωνικό ύφος σύμβουλοι του κ. Σκορδά.

Πάντως αναφορικά με την τοποθέτηση του κ. Δένδια στη θέση του υπουργού και την παραμονή του Νότη Μηταράκη σε θέση υφυπουργού για τις στρατηγικές επενδύσεις, τονίζεται συνολικά πως αποτελούν εγγυήσεις για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων «αν φυσικά δεν δεχθούν τις αναμενόμενες ...τρικλοποδιές από τους υφυπουργούς τους». Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως στο υπουργείο Ανάπτυξης ήδη στήνεται ένα σκηνικό «διχασμού» ανάμεσα στους οπαδούς των αλλαγών και όσους μιλάνε για μια πολιτική κατευνασμού της κοινωνίας και χαλάρωσης των μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Σκορδάς δεν δείχνουν διάθεση σύγκρουσης με το Μέγαρο Μαξίμου αν και θεωρούν εαυτούς από τους αδικημένους. Ο κ. Χατζηδάκης λογικά θα τονώσει το ευρωπαϊκό προφίλ του καθώς εισηγήθηκε και πέτυχε πολιτικές που είχαν στόχευση την τόνωση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς (κυρίαρχα αυτές του ΟΟΣΑ) ενώ ο κ. Σκορδάς σε χθεσινή του δήλωση στο protothema.gr διέψευσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει καταθέσει βιογραφικό για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα Εσόδων. Ο τελευταίος, ως προς το πολιτικό του μέλλον (καθώς δεν είναι βουλευτής αλλά υπήρξε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός) θα λάβει τις αποφάσεις του εντός του επόμενου διαστήματος.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα