Oi neeς απαιτησεις των δανειστων μετα τις αναλογιστικες μελετες των ταμειων...

Ένα θρίλερ εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας για την αξιοπιστία των αναλογιστικών μελετών των Ταμείων που έστειλε...
η Ελλάδα στην Κομισιόν.

Η αρμόδια επιτροπή, η οποία συγκεντρώνει αναλογιστικές μελέτες από όλα τα κράτη-μέλη, είτε βρίσκονται σε επιτήρηση είτε όχι, αρνείται να κλείσει την υπόθεση, ζητώντας επανειλημμένως νέα στοιχεία από το υπουργείο
Εργασίας. Οι διαφωνίες εντοπίζονται στο ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ, αλλά και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Ελληνες αναλογιστές, οι οποίες απαιτείται να εναρμονίζονται πλήρως με τα νέα διεθνή πρότυπα. Τα συμπληρωματικά στοιχεία που υποχρεωτικά αποστέλλουν τα Ταμεία δημιουργούν δυσμενέστερη εικόνα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος από αυτή που αρχικά είχε εμφανιστεί.

Το θέμα δεν έχει μόνο τεχνοκρατική χροιά, αφού τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών -τα οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου- θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ένταση της πίεσης που θα ασκήσει η τρόικα για το Ασφαλιστικό.

Οι αναλογιστικές μελέτες βασίζονται σε στοιχεία από το 2009 έως το 2060 και οι προβολές στο μέλλον θα λαμβάνουν υπόψη τους τα «σκληρότερα» σενάρια για την πορεία των μεγεθών της οικονομίας, όπως π.χ. το ενδεχόμενο να μην υποχωρήσει η ανεργία τα επόμενα χρόνια. Στην αναλυτική προσέγγιση έχει συμβάλει και το σύστημα «ΗΛΙΟΣ», καθώς στο παρελθόν οι αναλογιστές δεν γνώριζαν ούτε πόσοι ακριβώς είναι οι συνταξιούχοι, ούτε το ύψος των συντάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δηλώσει ότι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μελέτες εμφανίζουν δραματική μείωση των εσόδων των Ταμείων και αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μετά από μια πενταετία, όμως, τα μεγέθη βελτιώνονται.

Ο προβληματισμός για την ανησυχητική υστέρηση των εσόδων αποτυπώθηκε και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία. Το υπουργείο Εργασίας επέμενε μέχρις εσχάτων να μην κεφαλαιοποιηθούν οι τρέχουσες εισφορές γιατί τα Ταμεία δεν θα είχαν χρήματα να πληρώσουν τις συντάξεις, διαφοροποίηση που το «διέσωσε» από το αλαλούμ που συνέβη στο υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα