Εξι κρισιμες ''μαχες - ναρκεσ'' με την τροικα...

«Παράθυρο» για να επιστρέψει στην Αθήνα ανοίγει η τρόικα η οποία, με email που αντάλλασσε ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου...
να κλειστεί το «ραντεβού» του Γκίκα Χαρδούβελη με τους ελεγκτές, φέρεται να δείχνει πως «χόρτασε αίμα» προς το παρόν, μέχρι τουλάχιστον να επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες - πιθανότατα από
Τρίτη.

Ωστόσο το εισιτήριο επιστροφής των ελεγκτών παραμένει ακόμα ανοιχτό και πλέον η διαπραγμάτευση για τα ακανθώδη ζητήματα που θέτει η τρόικα εξελίσσεται σε θρίλερ με άγνωστες προεκτάσεις. Παρά την αισιοδοξία που επισήμως εκφράζουν στην κυβέρνηση, μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας παραδέχονται σε συζητήσεις τους ότι «ακόμα και αν επιστρέψουν σήμερα στην Αθήνα οι ξένοι ελεγκτές, δύσκολα θα προλάβουμε να κλείσει η αξιολόγηση έως το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου». Η πίεση χρόνου για την κυβέρνηση γίνεται πλέον αφόρητη, αναγκάζοντάς την να υποχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει για ρυθμίσεις χρεών, Εργασιακά και Δημόσιο προκειμένου να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση.

Οσο η τρόικα δεν δέχεται να μπει καν σε συζήτηση, η Αθήνα υποχρεώνεται να αποδεχτεί όλο και περισσότερες από τις θέσεις των δανειστών. Η πίεση αυξάνεται όσο περνούν οι ημέρες, αφού η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει και τη διορία καταβολής της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας - για φέτος εκπνέει την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, που είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα στις Βρυξέλλες για το 2014.

Προαπαιτούμενα: 5+1 αγκάθια

Στην τελευταία (;) επίσκεψή της στη χώρα μας, η τρόικα «τα θέλει όλα και τα θέλει αμέσως». Μόνο το Ασφαλιστικό φαίνεται να αποδέχεται πως μπορεί να μείνει ανοιχτό προς επίλυση, ίσως και το 2015, καθώς αναγνωρίζει ότι τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν επιτρέπουν την άμεση επίλυσή του. Τα περισσότερα «αγκάθια» έχουν δημοσιονομικό χαρακτήρα, ενώ δείχνουν κατανόηση πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προλαβαίνουν να εφαρμοστούν. Συγκεκριμένα:

1 Προϋπολογισμός 2015: Η τρόικα βλέπει δημοσιονομικό κενό 2,5-3 δισ. για το 2015. Θεωρεί αδύνατο να εισπραχθούν στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου φέτος τα 12,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε (από τον Μάιο ήδη) ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2014.
■ Η Αθήνα θεωρεί πως, έστω και δύσκολα, θα καταφέρει να το καλύψει χωρίς νέα μέτρα. Γι’ αυτό «έριξε» την πρόβλεψη των εσόδων στα 9-10 δισ. ευρώ για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος από 2,9% σε 1,5% του ΑΕΠ, ώστε να το μεταφέρει ως… μαγιά στο 2015 προκειμένου να πετύχει τότε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ.

Υπολογίζει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 7-9 δισ. ευρώ και θα καλύψει άλλα 2 δισ. με επιπλέον περικοπές στις κρατικές δαπάνες ώστε να μη χρειαστούν νέα μέτρα.

2 Ρύθμιση των οφειλών σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία: Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θέλει ως 72 δόσεις το πολύ και για λίγους, με εμπράγματες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, αντί για τις 100 για το 97% των οφειλετών που χρωστούν ως 15.000 ευρώ.
■ Μετά το «κάζο» με την υποχώρηση της κυβέρνησης, η Αθήνα θεωρεί casus belli κάθε περαιτέρω πίεση για αλλαγές.

3 «Κόκκινα δάνεια»: Η τρόικα έδειξε ικανοποίηση για την αλλαγή της τελευταίας στιγμής ώστε οι επιχειρήσεις που θα κάνουν ρύθμιση δανείων να περάσουν πρώτα από τα γκισέ της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων.
■ Επώδυνη θεωρείται η διαπραγμάτευση για την άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση, ενώ φαίνεται να φεύγει προς το παρόν από το κάδρο η οριζόντια ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

4 Νέο μισθολόγιο για τον δημόσιο τομέα: Η τρόικα θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα ξεφύγουν οι δαπάνες για μισθούς όταν απαλλαγεί η κυβέρνηση από τους τριμηνιαίους ελέγχους. Πιέζει για παραμετρικές αλλαγές που μειώνουν τους μισθούς ώστε να μην εκτιναχθεί το μισθολογικό κόστος αν υπάρξουν προεκλογικού χαρακτήρα μέτρα (αυξήσεις, προσλήψεις κ.λπ.) μέχρι και το 2018.
■ Η Αθήνα απαντά ότι σχεδιάζει περικοπές σε… πρώην υψηλόμισθους, με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που διατήρησαν λόγω «υπερβάλλουσας μείωσης» ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως του υπουργείου Οικονομικών. Δέχεται πλέον όμως να συζητήσει και θέματα όπως έξτρα αμοιβές και ειδικές αποζημιώσεις (οδοιπορικά, υπερωρίες κ.λπ.), όχι όμως να θίξει τον βασικό μισθό.

5 Αυξήσεις στον ΦΠΑ: Η τρόικα έχει προτείνει ενιαίο ΦΠΑ 15% με κατάργηση των χαμηλών συντελεστών 6,5% και 13%, αλλά και των εκπτώσεων 30% στα νησιά του Αιγαίου.
■ Η κυβέρνηση κόβει κάθε συζήτηση για αλλαγές στον ΦΠΑ που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο. Από το Παρίσι ήδη, πριν από δύο μήνες, ο κ. Χαρδούβελης έχει ενημερώσει πως το θέμα αυτό δεν το αγγίζει η κυβέρνηση και συζητά μειώσεις και μόνο, όπως του ΦΠΑ στην εστίαση.

6 Ομαδικές απολύσεις-lock out (ανταπεργία εργοδότη): Η τρόικα θέλει προτού φύγει από τη χώρα μας να ανοίξει τον δρόμο για ξένες επιχειρήσεις που πιθανόν θα έρθουν στην Ελλάδα για επενδύσεις, ώστε να έχουν το ελεύθερο για μαζικές απολύσεις όποτε αυτές θέλουν.
■ Η Αθήνα «οχυρώνεται» πίσω από την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ότι τέτοιο καθεστώς δεν υπάρχει πια σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη.

Από το 2015

Το πακέτο περιλαμβάνει ακόμη και μέτρα ελέγχου δαπανών στα υπουργεία, αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο, μεγαλύτερη ανεξαρτησία στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και απλούστευση διαδικασιών, στα οποία όμως -μαζί με το Ασφαλιστικό- μπορεί να κάνει εκπτώσεις και να συζητήσει πώς αυτά θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά, στο πλαίσιο της νέου τύπου επιτήρησης στη μετά μνημόνιο εποχή.
Keywords
εξι, τροικα, εξι, αθηνα, email, βρυξέλλες, προυπολογισμος, νέα, αεπ, μισθολογιο, ΦΠΑ, εκπτωσεις, ελλαδα, μνημονιο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, αλλαγη ωρας, απεργια 11 μαιου, απολυσεις στο δημοσιο, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, μνημονιο 2, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, εξτρα, αμοιβες, ρυθμιση δανειων, φπα στην εστιαση, το θεμα, αεπ, εφορια, θεμα, θριλερ, νεα μετρα, νησια, οροσημο, πιεση, πλαισιο, email, αισιοδοξια, ασφαλιστικο, ασφαλιστικα ταμεια, βρυξέλλες, γινεται, δημοσιο, δειχνει, διορια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, επενδυσεις, εποχη, εστιαση, ευρωπη, κυβερνηση, μαγια, μεσοπροθεσμο, μηνες, νεο μισθολογιο, παρισι, προσληψεις, ρυθμισεις, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συζητηση, τριτη, αδυνατο, γκικα, χωρα, μεινει, πακετο, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα