Ektoς σχεδιου αλλαγες στον ενφια αναζητα το υποικ...

19:08 6/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Επειγόντως λύση εντός των ημερών για να διορθωθούν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ που οδηγούν σε εκκαθαριστικά-έκτρωμα, αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. ..
Ο ίδιος ο υπουργός κύριος Χαρδούβελης επιχείρησε προ μηνός να αποτρέψει τα χειρότερα, όταν στα μέσα Ιουλίου (έναν μήνα αφότου ανέλαβε και 10 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων) κατέθεσε εσπευσμένα τροπολογία στη Βουλή για να αλλάξουν
καθοριστικές διατάξεις και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με εξωφρενικούς φόρους οι ιδιοκτήτες –ειδικά στην περιφέρεια.

Εκ του αποτελέσματος όμως, δεν αποτράπηκε να σταλούν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ύψους … 15.000-25.000 ευρώ (!) σε κατοίκους ορεινών χωριών όπως πχ στη Ζάκυνθο, επειδή τα ακίνητά τους πήραν σαν τιμές βάσης της αξίας τους, την χαμηλότερη τιμή της πρωτεύουσας του νησιού!

Τα λάθη που εντόπισε και πρόλαβε να διορθώσει ο κύριος Χαρδούβελης, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην χρεωθούν φόρο σαν να είχαν χτίσει … πολυκατοικίες, κάτοικοι της υπαίθρου με ακίνητα «εντός οικισμού» αλλά εκτός των περιοχών «αντικειμενικού προσδιορισμού» των αξιών ακινήτων. «Υπάρχουν 4.000 οικισμοί στη χώρα όπου τα ακίνητα βρέθηκαν να παίρνουν τιμές από τις κοντινές πόλεις» παραδέχτηκε ο κύριος Χαρδούβελης.

Η επιλογή των κατάλληλων λύσεων μόνο εύκολη δεν είναι αλλά στο υπουργείο έχει προταθεί, μεταξύ άλλων, να διορθωθεί η Αρχική Βασική Αξία Γης για περιοχές εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος, παίρνοντας σαν τιμή την χαμηλότερη σε αστική περιοχή της χώρας.Η όποια λύση επιλεγεί όμως, εξετάζεται ώστε να μην τινάξει στον αέρα το στόχο είσπραξης των 3,2 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ.

Τα «αντανακλαστικά» Χαρδούβελη

«Είμαι φρέσκος, δεν έχω καιρό στο υπουργείο» ανέφερε χθες μιλώντας για πρώτη φορά στην ολομέλεια της Βουλής ο κύριος Χαρδούβελης αλλά, όπως τόνισε «προ μηνός επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατομύρια κόσμο» … αφήνοντας άφωνους τους βουλευτές -και εκθέτοντάς τους όμως για το τι και πώς ψηφίζουν ακόμα και όταν παρεμβαίνουν δυναμικά για να φέρουν "στα μέτρα τους" (για κομματικούς σκοπούς κυρίως) νομοσχέδια όπως του ΕΝΦΙΑ.

Ο ίδιος με την τροπολογία που είχε φέρει στις 17 Ιουλίου 2014, επιχείρησε να βάλει φρένο στην κατάσταση, με αλλαγές στον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων όπως:

- Ως Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας, λαμβάνεται υπόψη ο Σ.Α.Ο. που περιλαμβάνεται στις αποφάσεις προσδιορισμού αντικειμενικής αξίας ακινήτων, ανεξάρτητα από το συντελεστή δόμησης της περιοχής.

- Για οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων από το έτος 2011, στις οποίες δεν υπάρχουν τιμές Σ.Α.Ο., ως Σ.Α.Ο. λαμβάνεται η τιμή 0,60 (δηλαδή 40% χαμηλότερη).

- Η αξία οικοπέδων εντός των οποίων βρίσκονται ειδικά κτίσματα θα υπολογίζεται με τη χαμηλότερη τιμή ζώνης της οικείας Δημοτικής Ενότητας ή Δήμου ή Περιφερειακής Ενότητας ή Περιφέρειας.

- Ορίστηκε σε 0,65 ο συντελεστής κατηγορίας κτίσματος για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας αποθηκών που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Το πρόβλημα είχε όμως επισημάνει από πέρυσι (3 Νοεμβρίου του 2013) ήδη το ΘΕΜΑ, όταν έγραφε πως «ο νόμος είναι λάθος», ειδικά για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων «που έχουν ερημωθεί αλλά οι ιδιοκτήτες τους φορολογούνται σαν να είχαν εντός σχεδίου ακίνητα. (…) Επί 18 μήνες «παζάρευαν» ξένοι και έλληνες «ειδικοί» το νέο σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή ενός ανθρώπου (μηχανικού, πολεοδόμου) που να γνωρίζει τι πραγματικά ισχύει στα ακίνητα (…) Άλλα προβλέπουν πως θα εισπράξουν οι επιτελείς του Γιάννη Στουρνάρα και άλλα προβλέπουν οι νόμοι του Κράτους! Πολλαπλασιάζοντας απλώς τις Τιμές Ζώνης, τον Συντελεστή Δόμησης και άλλους συντελεστές φορολογητέας αξίας (όπως υπολογίζονται από την εφορία), θέλησαν να βγάλουν τα νούμερα που ζητούσε η Τρόικα» προειδοποιούσε τότε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα