Ενημερωση-ψυχαγωγια! ξανθιεσ! και μουσια!!! στην ελληνικη τηλεοραση!

18:08 6/8/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Όσοι και όσες έχουν την υπομονή να παρακολουθούν Ελληνικά τηλεοπτικά προγράμματα χωρίς ηρεμιστικά «χάπια», θα έχουν διαπιστώσει ότι η μικρή οθόνη έχει κατακλυστεί σε όλα τα...
ψυχαγωγικά και ενημερωτικά προγράμματα από ξανθά «φρούτα» και πολλά «μούσια». Ειδικά το «μούσι» είναι τόσο πολύ της μόδας που το άφησε και ο Παντελής Καψής, όταν ανέλαβε υπεύθυνος «ανασυγκρότησης» του μορφώματος, για να είναι μέσα στο τηλεοπτικό κλίμα!

Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ, αν αυτή η μόδα είναι τάση της εποχής η αρρώστια με μεγάλη διάρκεια και δύσκολη θεραπεία. Δυσκολεύομαι
επίσης να αντιληφθώ, ότι όλες γεννήθηκαν ξανθές μακρυμαλλούσες, η όσοι άφησαν γενειάδα, υπάρχει έλλειψη ξυριστικών λεπίδων.

Το θέμα άρχισε να με απασχολεί «ιδιαίτερα» και αποφάσισα να παρακολουθήσω περισσότερα ξένα δίκτυα, δορυφορικά και μη για να κάνω και κάποιες συγκρίσεις. Όπως, ευρωπαϊκά, αμερικανικά και δίκτυα της Ασίας. Έχοντας και την διεθνή τηλεοπτική εμπειρία, μου ήταν πιο εύκολο, να συγκρίνω την Ελληνική, δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, με τα ξένα δίκτυα, σε ψυχαγωγία και ενημέρωση.

Επειδή όμως ο τομέας μου είναι η ενημέρωση, έριξα το βάρος προς αυτή την κατεύθυνση, και διαπίστωσα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία, σε μερικά από τα πολλά δίκτυα που παρακολούθησα όπως: BBC, SKY, ZDF, ORF, RAI, TF1, FRANCE 24, TVE, CBS, NBC, FOX, CNN, NHK, CCTV, AL JAZIRA, TURK CNN και πολλά άλλα.

Διαπίστωσα λοιπόν ότι:
-Έχουμε τις περισσότερες ξανθές μακρυμαλλούσες στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία στην τηλεόραση.

-Τα δελτία ειδήσεων είναι γυναικεία υπόθεση, με κύριο χαρακτηριστικό τις «ξανθές».

-Έχουμε τους περισσότερους σχολιαστές από κάθε άλλο κανάλι μέσα στα δελτία ειδήσεων.

-Η διάρκεια των δελτίων της ελληνικής τηλεόρασης, είναι σχεδόν διπλάσια των ξένων(εκτός των καθαρά ενημερωτικών καναλιών, που έχουν συνεχή ροή ειδήσεων).

-Οι ξένοι παρουσιαστές-παρουσιάστριες δελτίων έχουν μια σιγουριά και αυτοπεποίθηση, που κρέμεσαι από τα τα χείλη τους το τι θα πουν, σε αντίθεση μου τα δικά μας δελτία που παρουσιάστρια/στης σε αγχώνουν με την πρώτη λέξη πριν την είδηση.

-Δεν είναι αρκετά νέοι, και έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια(ορθοφωνία, πειθώ, μεταδοτικότητα, πολύχρονη εμπειρία σε αποστολές και ρεπορτάζ, με χρωματισμό φωνής, και αντανακλαστικά «γάτας». Όλα αυτά σε συνδυασμό, με το πλούσιο βιογραφικό, και τη σχετική εμφάνιση, αλλά ένα μάτι που σε μαγνητίζει!

-Προτεραιότητα έχει η είδηση, και όχι η δική τους παρουσία και προβολή, με ντύσιμο, μακιγιά,ζ μακρύ μαλλί στους ώμους, χτένισμα, και τουαλέτα για πασαρέλα καλλιστείων.

-Κανένα σοβαρό δίκτυο του εξωτερικού δεν έχει 3ώρα και 4ωρα ενημερωτικά η ψυχαγωγικά ζωντανά προγράμματα, να ακούγονται τόσες βλακείες και ηλιθιότητες.

-Το περιεχόμενο των ειδήσεων μεταξύ ελληνικών και ξένων, καλύτερα να μην το θίξουμε γιατί θα πέσει πολύ γέλιο. Ειδικά στα ρεπορτάζ και τους ρεπόρτερς μιλάμε για την μέρα με τη νύχτα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε καλούς δημοσιογράφους. Σε πολλά θέματα έχουμε τους καλύτερους, απλά δεν τους αφήνουν να λειτουργήσουν ελεύθερα.

Όσο για την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, που όλοι πασχίζουν και κόπτονται, θα αναφέρω δυο περιστατικά από προσωπική εμπειρία. Η ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης είναι όνειρο θερινής νυχτός. Ήταν είναι και θα είναι κυβερνητικό εργαλείο προπαγάνδας.

Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου:

-Προσωπικό τηλεφώνημα της Μαργαρίτας Παπανδρέου δίνει εντολή-Γιάννης Αμανατίδης-και κόβεται στον αέρα η ενημερωτική εκπομπή «Τα καμάκια».

-Δολοφονία Τζώρτζη Αθανασιάδη. Συνεργείο της ΕΡΤ φτάνει στη «βραδυνή» με οπερατέρ τον Κώστα Ιντζέ, και τραβάει πλάνα από τον τόπο του εγκλήματος. Στη συνέχεια παίρνει δηλώσεις από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, που μιλάει για τρομοκρατική ενέργεια. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των «9» είναι σε εξέλιξη με παρουσιαστή τον Κώστα Χούντα, και φτάνει προς το τέλος, όταν έρχονται τα πλάνα και οι δηλώσεις Αβέρωφ. Ενημερώνεται ο διευθυντής ειδήσεων Δημήτρης Κατσίμης, και δίνει εντολή πριν κλείσει το δελτίο να παίξουν τα πλάνα και οι δηλώσεις Αβέρωφ.

Σε λιγότερο από 2 ώρες είχε έρθει προσωπικό τηλεφώνημα από τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο διευθυντής ειδήσεων είχε απολυθεί. Αιτιολογία; Διότι δεν περίμενε την απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Αβέρωφ.

Τότε αλλά και σήμερα, υπήρχε μια νοοτροπία, που δεν επέτρεπε να βγει επικριτικό σχόλιο εναντίον της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, εάν δεν ακολουθούσε η κυβερνητική απάντηση. Πολλές φορές το σχόλιο της αντιπολίτευσης πήγαινε στα σκουπίδια εάν δεν βρισκόταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να απαντήσει.

Τα ίδια βέβαια συνέβαιναν και με τη ΝΔ. Σήμερα στο ραδιομέγαρο γίνονται χειρότερα. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των «9» που μετέφεραν στις «6» και το οποίο ποτέ δεν το κατάλαβα, μου είναι αδιανόητο. Για προσωπικούς λόγους δεν θα ήθελα να το σχολιάσω επί της ουσίας, το δελτίο, ούτε την Ξανθιά παρουσιάστρια. Άλλωστε τι να σχολιάσεις. Αυτός που την επέλεξε φαίνεται ότι είχε και γνώσεις και «χιούμορ», μόνο που οι τηλεθεατές κρίνουν.

Ένα «μουτρομένο» κορίτσι με μαύρες υπερφορτωμένες βλεφαρίδες σαν να έχει φάει γροθιά στα μάτια από μποξέρ, να προσπαθεί να σε ενημερώσει, από την πλατεία συντάγματος με φόντο τη βουλή και ένα σήμα ειδήσεων που ο εμπνευστής του πρέπει να κοιμόταν όταν το συνέλαβε ο εγκέφαλος του. Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

Παιδιά εκεί στις ειδήσεις δεν βάζετε μια κάμερα στον πύργο του Πειραιά με φόντο το λιμάνι να βλέπουμε και τα τουριστικά πλοία; Θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Ποιος είχε αυτή την έμπνευση του σκηνικού, και την κατάργηση του σήματος των ειδήσεων που ηχούσε στ΄αυτιά μας, του μεγάλου μας και διεθνούς φήμης βραβευμένου συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου;

Σαν συμπέρασμα θα ήθελα να πω με την ταπεινή μου εμπειρία εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ότι κανένα από τα πρόσωπα που παρουσιάζουν δελτία ειδήσεων δεν θα ενέκρινε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο.

Αν με ρωτήσετε ποια πρόσωπα είναι ικανά στον τομέα αυτόν, θα έλεγα χωρίς καμιά επιφύλαξη, Λιάνα Κανέλη Έλλη Στάη και Αμίλιο Λιάτσο με τη μεταλλική φωνή και σοβαρή γλώσσα. Αν και έχουν αποσυρθεί, εντούτοις, δεν έχουν βρεθεί άξιοι αντικαταστάτες.

Ειδικά η Λιάνα έπρεπε να παραμείνει στη δημοσιογραφία και όχι την πολιτική. Τώρα κάτι άλλα «κοριτσάκια» που βγαίνουν στον ΣΚΑΙ, ΑΛΦΑ, ΑΝΤ1 ΜΕΓΚΑ κλπ, δεν χρειάζεται σχολιασμός. Μπορεί να παρουσιάζουν κεντρικά δελτία, αλλά πρέπει να λιώσουν πολλά παπούτσια για να μας πείσουν. Και δεν φαίνεται κάτι τέτοιο διότι απλά είναι ξυπόλητες η ψηλοτάκουνες, κάνοντας πασαρέλα στο Πλατώ.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι ο Νίκος Στραβελάκης έχει τα φόντα να κρατήσει κεντρικό δελτίο, αλλά πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Βεβαίως δεν μπορώ να αγνοήσω τον Νίκο Χατζνικολάπου, που παρά το «άξεν», τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά. Θα του συνιστούσα όμως να κρατάει τα νεύρα του στις συνεντεύξεις κυρίως, διότι αυτό του χαλάει το προφίλ.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στον Γιάννη Πρετεντέρη, ανεξάρτητα από τα πιστεύω του η το μνημονιακό λιβάνισμα. Ο τρόπος που εκφράζεται και χειρίζεται τη γλώσσα, ανεξάρτητα από το τι λέει, είναι ένας καλός σχολιαστής, που θα μπορούσε να κάνει καριέρα και στο εξωτερικό.

Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε όταν τα τηλεοπτικά δρώμενα το επιτάσσουν.
Keywords
τηλεοραση, ενημερωση, bbc, sky, zdf, rai, tf1, france, cbs, nbc, fox, cnn, cctv, εμφάνιση, ώμους, σημαίνει, παπανδρεου, ΕΡΤ, βουλη, ειδήσεις, πειραιας, σκαι, αλφα, ΑΝΤ1, μεγκα, βιογραφικο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, βγαινουν, tf1, αβερωφ, αλφα, θεμα, καριερα, μεγκα, μοδα, ονειρο, σκαι, τηλεοραση, χουντα, bbc, cbs, cnn, nbc, zdf, απλα, αρρωστια, αυτοπεποιθηση, βλεφαριδες, γελιο, γινονται, γλωσσα, γροθια, δηλωσεις, δικη, δορυφορικα, δρωμενα, δικτυο, δικτυα, ευκολο, υπαρχει, ελλη, ελλειψη, ελλη σταη, εμπνευση, ενεργεια, ενδιαφεροντα, εμφάνιση, εξελιξη, επρεπε, ερχονται, ιδια, η δικη, υπομονη, υποθεση, ηρεμιστικα, καψης, ματια, ματι, νευρα, νικο, νυχτα, νοοτροπια, ντυσιμο, ξανθα, οθονη, παπουτσια, πηγαινε, ροη, μποξερ, προγραμματα, συνεχεια, ταση, φτανει, φοντο, φοντα, φωνη, χειλη, χειροτερα, ωρες, sky, cctv, δημητρης, εγκεφαλος, ελληνικα, fox, france, γνωσεις, rai, σημαίνει, σημα, θεματα, βεβαιως, ώμους
Τυχαία Θέματα