Το Νοέμβριο η λύση για το ελληνικό χρέος

Μέχρι το Νοέμβριο θα έχει δοθεί λύση για το ελληνικό χρέος ενώ φαίνεται να αποκλείεται ένα κούρεμα με τη μορφή της διαγραφής μέρους και μάλλον οι αποφάσεις θα είναι οι γνωστές, δηλαδή επιμήκυνση για πολλά χρόνια και μειωμένα επιτόκια. Έτσι η Ελλάδα

θα βγάλει από πάνω της τον βραχνά των υπέρογκων χρεολυσίων που πρέπει να καταβάλει κάθε χρόνο.

Παράλληλα, την Πέμπτη ο νέος υπουργός Οικονομικών θα θέσει στο Γιούργκρουπ το πλαίσιο για μειώσεις σε φόρους και άλλες ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά με αντάλλαγμα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και βεβαίως θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις που εκκρεμούν.

Παρά το γεγονός ότι οι ξένοι δεν θέλουν να δεσμευτούν σε τίποτε ο Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για το χρέος. Και βεβαίως θα εξαρτηθεί από τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, τι θα έχει πετύχει δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο ώστε να πάει με γερά χαρτιά στη διαπραγμάτευση. Ένα από αυτά τα επιτεύγματα θα είναι η νέα έξοδος στις αγορές και κατά πόσο αυτή θα είναι επιτυχημένη. Αν δηλαδή η χώρα δανειστεί με χαμηλά επιτόκια και δείξει ότι ξαναβγήκε στις αγορές και αυτές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για ελάφρυνση του χρέους.

Φυσικά και δεν περίμενε κανείς από τον Σόιμπλε να δεσμευτεί για το χρέος ή για άλλα θέματα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Όμως, ο Αντ. Σαμαράς έθεσε το πλαίσιο πάνω στο οποίο πρέπει να γίνει όλη η συζήτηση για την Ελλάδα. Και με την γενικότερη παρουσίαση της κατάστασης στην Ελλάδα θέλησε να δώσει το στίγμα ότι μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε νέα βάρη στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Σαμαράς, αφού επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, σημείωσε προς τον Γερμανό αξιωματούχο ότι θα μπορούσαν πλέον να υπάρξουν ορισμένες μικρές διορθωτικές κινήσεις που και τα έσοδα θα βοηθούσαν, και το κλίμα στην Ελλάδα θα βελτίωναν. Έφερε ως παράδειγμα την αύξηση των δόσεων για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έκανε αναφορά και στον οδικό χάρτη για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε φάνηκε να συμφωνεί σε πολλά με τον κ. Σαμαρά, αλλά επέμεινε καθ' όλη τη συζήτηση στην ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων ενεργειών. Φέρεται να είπε ότι πρέπει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να προχωρήσει έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και προσέθεσε ότι εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, η Γερμανία θα στηρίξει κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν καλό το κλίμα στη συνομιλία του κ. Σαμαρά με τον κ. Σόιμπλε. Εκτιμούσαν ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και ότι εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική, θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης κοινωνικών αδικιών.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού στην ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΛΚ. Ο κ. Σαμαράς είπε μία δημοκρατία δεν μπορεί να προχωρά συνεχώς σε μείωση των μισθών και ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να ενισχυθεί μέσα από την βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και τις καινοτομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι μισθοί δεν μπορεί να μένουν μονίμως καθηλωμένοι. Ανέφερε ότι είναι σημαντική η ασφάλεια των πολιτών σε μία δημοκρατική κοινωνία και επισήμανε ότι απαιτείται κοινή αντιμετώπιση της φύλαξης των συνόρων που είναι ευρωπαϊκά.

Στο κλίμα της αλλαγής στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να φεύγει η χώρα από τις βασικές της δεσμεύεις θα αναφερθεί και ο νέος υπουργός Οικονομικών στο πρώτο του Γιούργκρουπ. Ο κ. Χαρδούβελης θα επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει μέσα στον Ιούλιο όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευτεί το 1 συν 1 δισ. ευρώ που οφείλουν οι δανειστές. Θα έχει πάντως ενδιαφέρον να δούμε πώς θα περάσουν από τα θερινά τμήματα της Βουλής νομοσχέδια όπως το σπάσιμο της ΔΕΗ και ο αιγιαλός. Ειδικά για το δεύτερο υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις και σίγουρα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά το νομοσχέδιο αν δεν θέλουν να δημιουργηθεί εμπλοκή από κυβερνητικούς βουλευτές.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα