Σχολη αξιωματικων της ελ.ας: “φυσικα ειμαστε φασιστες. υπαρχει κανενα προβλημα;” - διαβαστε το ρεπορταζ

Της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου και του Αυγουστίνου Ζενέκου - Unfollow Ιουνιος 2014

Η φράση στον τίτλο ανήκει σε δόκιµο αξιωµατικό της ελληνικής αστυνομίας. Αυριανό στέλεχος ή ακόµα και µελλοντικό αρχηγό του Σώµατος. Ειπώθηκε -µεταξύ άλλων τεράτων- κατά τη διάρκεια σεµιναριακού µαθήµατος στη Σχολή Αστυνοµικών στην Αµυγδαλέζα παρουσία µάλιστα εκπαιδευτών. Η καθηγήτρια Εγκληματολογίας που παρέδωσε τις διαλέξεις δέχτηκε να µας µιλήσει. Τα όσα εξιστορεί αποτελούν
αντικείµενο μιάς ΕΔΕ, που όµως καθυστέρησε ένα χρόνο.

πό το «λευκό πόρισµα» που έδωσε στη δηµοσιότητα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αµέσως µετά τις συλλήψεις των µελών της Χρυσής Αυγής, σχετικά µε την έρευνα που διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ για τη διασύνδεση αστυνοµικών µε το νεοναζιστικό µόρφωµα, πληροφορηθήκαµε ότι «από τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν και παρουσιάζονται στην έκθεση, δεν διαπιστώνονται συγκροτηµένες οµάδες εν ενεργεία αστυνοµικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληµατικό σκοπό και να τελούν µεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται, έναντι αλλήλων, ως ενιαία µονάδα. Δεν συγκροτούνται πυρήνες ή αδιαφανείς φράξιες ή παρασυνταγµατικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνοµία, που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης». (σ.σ. σιγά και να μην κατέθεταν και καταστατικό για την αναγνώριση τους στο Πρωτοδικείο…)
Πριν λίγες ηµέρες, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήµιο Paris 11 και πρώην σύµβουλος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί Χρήστου Παπουτσή, Αναστασία Τσουκαλά κλήθηκε, στο πλαίσιο ‘Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, να καταθέσει την εµπειρία της από τις διαλέξεις που παρέδωσε στη Σχολή Αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας στην Αµυγδαλέζα πριν από ένα χρόνο. Το θέµα των διαλέξεων ήταν ο ρατσισµός και η ξενοφοβία. Η εµπειρία της είναι κάτι περισσότερο από αποκαλυπτική και σε πλήρη αντίθεση µε τα συµπεράσµατα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αντιρατσιστική διάλεξη στη Αµυγδαλέζα
Τον Ιανουάριο του 2013, ο τότε Διοικητής της Σχολής Αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας ταξίαρχος Γεώργιος Σταύρακας ενηµερώνει την κ. Τσουκαλά ότι το πρόγραµµα σπουδών της Σχολής Αξιωµατικών της Αστυνοµίας στην Αµυγδαλέζα θα περιλάµβανε εφεξής έναν κύκλο σεµιναρίων µε θέµα το ρατσισµό και την ξενοφοβία και την προσκαλεί να κάνει µια σειρά σχετικών διαλέξεων στους δόκιµους αξιωµατικούς του 2ου, 3ου και 4ου εκπαιδευτικού τμήματος. Αυτό ισοδυναµεί µε τους 2ετείς, 3ετείς και 4ετείς φοιτητές µιας Πανεπιστημιακής Σχολής. Αποδέχεται την πρόσκληση, αλλά αρνείται να λάβει την προβλεπόµενη αµοιβή.
Έτσι λοιπόν στις 28 Φεβρουαρίου και σης 4 Μαρτίου πραγµατοποιεί δύο δίωρες διαλέξεις στους δόκιµους αξιωµατικούς του 4ου εκπαιδευτικού τρήµατος. Οι διαλέξεις, οι οποίες βιvτεoσκoπoύvταν φανερά, πραγµατοποιήθηκαν οµαλά. «Το περιεχόµενο των διαλέξεων βιντεοσκοπήθηκε για παιδαγωγικούς σκοπούς αλλά, απ’ ότι έµαθα, δεν τέθηκε ποτέ στη διάθεση των δοκίµων και έχει πλέον σβηστεί. Έχω κρατήσει όµως τη δική µου ηχογράφηση των διαλέξεων» µας λέει.

Στις 5 Μαρτίου ακολουθεί η πρώτη δίωρη διάλεξη στους δόκιµους αξιωµατικούς του 3ου εκπαιδευτικού τμήματος, στην οποία επαναλαµβάνει ουσιαστικά όσα είχε πει στις προηγούμενες. Στο τέλος της διάλεξης παραχωρεί στους δόκιµους ένα τέταρτο για να θέσουν τυχόν ερωτήσεις. Η συζήτηση διήρκεσε τελικά 45λεπτά. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σε όλη τη διάλεξη και τη συζήτηση παρευρίσκονταν στην αίθουσα οι εκπαιδευτές των δοκίµων αξιωµατικών, οι οποίοι παρέµειναν απολύτως αµέτοχοι στα γεγονότα που ακολουθούν αποφεύγοντας να κάνουν συστάσεις στους δόκιµους.

Οι περήφανοι φασίστες της Αστυνομίας

«Πήρε αρχικά το λόγο ένας δόκιµος που µου ανακοίνωσε ότι διαφωνούσε ριζικά µε όλα όσα είχα πει διότι δεν δεχόταν ότι οι μετανάστες ήταν ίσοι µε τους ‘Έλληνες. Σχολιάζοντας τη δήλωσή του, εξήγησα ότι, μιλώντας µε πολιτικούς όρους, η αποδοχή της ανισότητας µεταξύ των ανθρώπων, µε βάση φυλετικά ή εθνοτικά κριτήρια, δεν προσιδιάζει στη δηµοκρατία αλλά σε καθεστώτα αυταρχικά και ολοκληρωτικά, φασιστικού τύπου. Ο δόκιµος συµφώνησε αβίαστα µαζί µου, λέγοντας: «Μα, είµαστε φασίστες. Και είµαστε περήφανοι που είµαστε φασίστες. Υπάρχει κανένα πρόβληµα;». Η δήλωσή του προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήµατα από τους συμφοιτητές του. Η κ. Τσουκαλά, πάλι, επιχείρησε να εξηγήσει ότι «οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις πολιτικές πεποιθήσεις των αστυνοµικών. Αυτό που προσδοκούν είναι να µην επηρεάζονται οι αστυνοµικοί από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους διότι σε ένα κράτος δικαίου οι αστυνοµικοί οφείλουν να εφαρµόζουν το νόµο ουδέτερα και απρόσωπα, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η ισονοµία».
Keywords
Τυχαία Θέματα