Η καθιστική ζωή σκοτώνει

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε αρκετούς παράγοντες που συμβάλουν στον καρκίνο, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, το κάπνισμα και οι περιβαλλοντικοί ρύποι. Αλλά τελικά υπάρχει ένας άλλος κρυφός συνεργάτης του καρκίνου που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής: η καθιστική ζωή. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι άνθρωποι που περνούν περισσότερες ώρες την ημέρα καθισμένοι έχουν έως και κατά 66% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου από εκείνους

που δεν κάνουν τόσο καθιστική ζωή.

Αυτά τα αποτελέσματα υπερβαίνουν κατά πολύ τις συμβουλές των επαγγελματιών υγείας για περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Κατά την θεώρηση 43 μελετών στις οποίες εθελοντές ρωτήθηκαν για τις καθημερινές δραστηριότητές τους σε σχέση με τον καρκίνο τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του καρκίνου παρέμεινε ισχυρή, ανεξάρτητα από το πόσο σωματικά δραστήριοι ήταν οι συμμετέχοντες. Με άλλα λόγια, ακόμη και άνθρωποι που γυμνάζονταν τακτικά, αλλά περνούσαν περισσότερες ώρες στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση, για παράδειγμα, έδειξαν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου από εκείνους που δεν κάθονται τόσο πολύ.
Η καθιστική συμπεριφορά συσχετίστηκε με 24% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, 32% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, καθώς και 21% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Όταν οι ερευνητές Βυθίστηκα βαθύτερα σε διαφορετικούς τύπους καθιστικές συνήθειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης συνδεόταν με 54% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και 66% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Για κάθε δύο πρόσθετες ώρες που οι συμμετέχοντες πέρασαν καθισμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκε κατά 8% και ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου αυξήθηκε κατά 10%. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν σχέση μεταξύ καθιστικής συμπεριφοράς και άλλων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του μαστού, του προστάτη και του λεμφώματος μη-Hodgkin.

Τα ευρήματα, λέει ο Δρ Graham Colditz του Washington University School of Medicine, ο οποίος έγραψε ένα κύριο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη, υπογραμμίζουν τη διαφορά μεταξύ του να είναι κάποιος σωματικά δραστήριος και να κάνει καθιστική ζωή. Δεν είναι αρκετό απλά να είναι δραστήριος, αλλά είναι επίσης σημαντικό να κάθεται λιγότερο. Αλλά τα περισσότερα μηνύματα δημόσιας υγείας δεν τονίζουν τη διάκριση. «Οι άνθρωποι δεν μιλούν για τον χρόνο που κάθονται με τον ίδιο τρόπο που μιλούν για τη σωματική δραστηριότητα», λέει. «Οι κατευθυντήριες γραμμές λένε να περιορίσετε το χρόνο που κάθεστε, χωρίς να ασχολούνται με το πόσο κάθεστε ή με ποιο τρόπο».

Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, δεδομένου μάλιστα ότι η τελευταία έρευνα δείχνει ότι όσοι κάθονται πάρα πολύ βλάπτουν με διάφορους τρόπους την υγεία τους. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που σηκώνονταν και έκαναν ελαφρύ έως μέτριο περπάτημα μετά το μεσημεριανό γεύμα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα από τους ανθρώπους που δεν σηκώνονταν μετά το φαγητό.

Μέρος των δυσμενών επιπτώσεων της καθιστικής ζωής, ειδικά για τον καρκίνο του ενδομητρίου ο οποίος είναι έντονα συνδεδεμένος με την παχυσαρκία, μπορεί να οφείλεται στο σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να προωθήσει τις διαδικασίες που προκαλούν καρκίνο όπως τη φλεγμονή και μπορεί να ενισχύσει ορισμένες ορμόνες που συνδέονται με το σχηματισμό όγκων. Η αύξηση του βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης ότι η παρακολούθηση, ειδικότερα, μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου, δεδομένου ότι όσοι βλέπουν τηλεόραση έχουν την τάση να πίνουν περισσότερα αναψυκτικά με ζάχαρη και να τρώνε ανθυγιεινά, επεξεργασμένα σνακ, που μπορούν να συμβάλλουν στην παχυσαρκία και την αύξηση της έκθεσης σε παράγοντες τροφίμων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Η μείωση του χρόνου που καθόμαστε μπορεί να μην είναι εύκολη, ωστόσο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι γραφείου τείνουν να κάθονται σε ένα γραφείο μπροστά από τους υπολογιστές. Αλλά ο Colditz λέει ότι υπάρχουν τρόποι για να γίνει λιγότερο καθιστική η ζωή μας, είτε στο σπίτι είτε στο γραφείο. Προσπαθήστε να κάνετε διαλείμματα κάθε δύο ώρες για να κάνετε μια γρήγορη βόλτα γύρω από τις αίθουσες ή να βγείτε έξω. Το να μην τρώτε μεσημεριανό στο γραφείο σας μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος για να προγραμματίσετε ένα φυσικό διάλειμμα μέσα στην ημέρα σας. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, λέει, είναι να κάνετε την καθιστική ζωή συνήθεια.

http://time.com/2884953/sitting-can-increase-your-risk-of-cancer-by-up-to-66/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα