Το «νέο ΠΑΣΟΚ», οι Καραμανλικοί και ο... Ανδρέας του 2020

Στο παρασκήνιο της πολιτικής παίζονται πολύ χοντρά παιχνίδια. Γίνονται πολλές διεργασίες για την επόμενη ημέρα και στήνονται διάφορα σκηνικά που πρέπει να είναι έτοιμα το 2018 και το 2019.

Η πρόσκληση του πρωθυπουργού προς το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν σε μια προοδευτική βάση των δυνάμεων του κέντρου και της Αριστεράς δεν ήταν καθόλου τυχαία. Είναι συγκεκριμένη στρατηγική η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Antinews έχει και ιδεολογικό «πατέρα».

Πρόκειται για τον Κώστα Λαλιώτη και μια ομάδα που βρίσκεται εντός, εκτός και επί τα αυτά, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση – σχεδιασμός είναι πολύ απλή. Η δημιουργία ενός νέου ΠΑΣΟΚ, με νέο επικεφαλής, η εγκατάλειψη του παλαιού κόμματος πίσω και η συγκρότηση ενός «προοδευτικού» μετώπου με κεντρικό ρόλο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία. Ουσιαστικά, όμως, μια παρακαταθήκη για το μέλλον καθώς ακόμη κι αν χάσει τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, θα μπορεί να είναι ο ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος ο οποίος θα παίξει το δικό του ρόλο, τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές, όσο και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το αργότερο μέχρι το 2020. Στις εκτιμήσεις που κάνει τόσο το Μαξίμου όσο και η πλευρά Λαλιώτη είναι ότι μπορεί να υπάρξει «δεξιά παρένθεση» υπό τον Μητσοτάκη και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί το όπλο της εκλογής Προέδρου για να πέσει η κυβέρνηση.

Υπάρχει, όμως, και στις σκέψεις τους η κάθοδος στις επόμενες εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, έστω και με διακριτούς κανόνες, ώστε να εμποδίσουν την επιστροφή ενός… Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι συγκεκριμένοι αρθρογράφοι που κάποτε προσκυνούσαν το παλαιό ΠΑΣΟΚ ή και το καραμανλικό στρατόπεδο, άρχισαν να γράφουν για την ανάγκη συγκρότησης ενός κεντροαριστερού μετώπου. Στην ουσία ενός νέου ΠΑΣΟΚ, ενός ΠΑΣΟΚ της επόμενης δεκαετίας, με την κατεύθυνση που είχε και το παλαιό. Να μαζέψει όλα τα «ορφανά» του κέντρου, να «τρυγήσει» τις ψήφους της Αριστεράς και να αντιμετωπίσει τη Δεξιά σε μια νέα σύγκρουση που θα αναδείξει το δίλημμα «Εμείς ή η Δεξιά».

Την ημέρα που ο Τσίπρας έδινε το προσκλητήριο για τον «αρραβώνα» στη Φώφη Γεννηματά, ένα σημαίνον στέλεχος του χώρου, ο πρώην Δημαρίτης και υπουργός Γιάννης Πανούσης, έγραφε ακριβώς γι’ αυτό το σχέδιο… εντελώς συμπτωματικά. Συγκεκριμένα σε άρθρο του τόνιζε:

«Τόχω ξαναγράψει. Το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας πρέπει πρώτα να εκκαθαρίσει το τοπίο [όποιος πολίτης, όποια ομάδα, όποιο μόρφωμα επιθυμεί δραστηριοποίηση θα γίνει μέλος του Κινήματος κι όχι άλλων παραφυάδων], μετά να προβεί σε εσωτερική κάθαρση [από τα βαρίδια του χθες και τα κοράκια του σήμερα] και στο τέλος του 2018/αρχές 2019 [ή λίγο πριν τις εκλογές] να εκλέξει το Νέον Αρχηγό. Διαφορετικά άπαντες θα περιμένουν ένα θαύμα που ποτέ δεν πρόκειται να γίνει[τουλάχιστον ‘’υπό τας παρούσας συνθήκας’’].

Κι όλα τα παραπάνω θα έχουν –κατά τη γνώμη μου-πολιτικό νόημα κυβερνησιμότητας αν συνδυαστούν με ρητή δήλωση ότι θα συγκυβερνήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ [όπως κι αυτός, μεταλλαγμένος, θα προκύψει από τις κάλπες]».

Δηλαδή ο πρώην υπουργός λέει: «Διάλυση και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασία για να κυβέρνηση. Ποιος θα είναι ο αρχηγός, ποιος θα μπει μπροστά για να γίνει πρωθυπουργός είναι άλλο θέμα. Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είναι λιγότερο «φθαρμένο πολιτικό προϊόν» απ’ ότι το κόμμα του. Ο νυν πρωθυπουργός έχει όλα τα φόντα να γίνει ο… Ανδρέας της δεκαετίας του 2020. Έχει πάρει όλα τα χούγια του, τον μιμείται τέλεια, είναι το ίδιο κυνικός, λαϊκιστής και ψεύτης. Υπάρχει καλύτερος από τον Αλέξη να γίνει Ανδρέας σ’ αυτό το νέο κεντροαριστερό μόρφωμα;

Όπως λέει κι ένας αρθρογράφος που έχει προσκολληθεί στο Μαξίμου, το νέο ΠΑΣΟΚ και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να παίξουν καλά το σενάριο της κυβερνησιμότητας για να ακυρώσουν την επέλαση του Κ. Μητσοτάκη στην εξουσία.

Όλα βεβαίως, κρίνονται από τον ελληνικό λαό. Ακόμη και τα γνωστά σχέδια που συντάσσει ο μετρ... Κώστας Λαλιώτης, με τους αστέρες του Μεγάρου Μαξίμου. Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια τα βλέπει ο Θεός και γελά, όπως γνωρίζουμε.

Όμως, για σκεφτείτε το: Η αναγέννηση της πασοκαρίας, αυτής που μας διέλυσε κι εν πολλοίς ευθύνεται για το χάλι της χώρας, σε συνδυασμό με τα αναμφισβήτητα προσόντα του Τσίπρα (λαϊκιστής, ψευτόμαγκας, κωλοτούμπας και όλα τα λοιπά Ανδρεϊκά χαρακτηριστικά που έχει) αλλά και τον αιώνιο σπαραγμό στο χώρο της δεξιάς, με τους καραμανλικούς να παίζουν το δικό τους ύπουλο παιχνίδι, είναι η «μαγιά» για το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και το οποίο σχέδιο βάζει ήδη το ΠΑΣΟΚ σε περιπέτειες καθώς πολλοί θέλουν να επισυμβεί, σε αντίθεση με την Φ. Γεννηματά που διαβλέπει τον κίνδυνο να διαλυθεί το δικό της μαγαζί ή να της πάρει τα κλειδιά ο Τσίπρας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα