Τόρις και DUP συμφώνησαν σε κυβέρνηση μειοψηφίας

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα συμφώνησε να υποστηρίξει τη μειοψηφική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, εξασφαλίζοντας πάνω από 1 δισ. λίρες επιπλέον χρηματοδότησης στη Βόρεια Ιρλανδία για δύο χρόνια. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η εξασφάλιση για τις συντάξεις και τα επιδόματα θέρμανσης θα παραμείνουν σε ισχύ. Και οι δύο πολιτικές απειλούνταν στο συντηρητικό μανιφέστο.

Το DUP και η Downing Street ανέφεραν ότι η συμφωνία θα παρέχει

πάνω από 1 δισ. λίρες για την επιχορήγηση της Βόρειας Ιρλανδίας - με περισσότερη ευελιξία για την αποκεντρωμένη κυβέρνηση, με επιπλέον 500 εκατ. λίρες που έχουν ήδη δεσμευτεί για την περιοχή. Τα επιπλέον μετρητά θα δαπανηθούν σε νοσοκομεία, σχολεία και δρόμους στην περιοχή, δήλωσε το DUP. Πηγές στο Λονδίνο επεσήμαναν τη "φυσική και ψηφιακή υποδομή". Τονίζουν ότι η κατανομή των επιπλέον χρημάτων εξαρτάται από το ποιος κυβερνάει στο Στόρμοντ. Εάν οι παράλληλες συνομιλίες οδηγήσουν στην αποκατάσταση της ανταλλαγής εξουσιών, τότε ο συνασπισμός DUP-Σιν Φέιν θα μπορούσε να προεδρεύσει της διανομής των επιπλέον χρημάτων, λένε.

Το DUP δεν θα συμμετάσχει στο ρόλο του βρετανικού κράτους στις πολιτικές συνομιλίες στη Βόρεια Ιρλανδία. Η συμφωνία, η οποία αποτελείται από μόλις τρεις σελίδες, ορίζει τα σχέδια του DUP να υποστηρίξει τη Μέι στην ομιλία της Βασίλισσας και τυχόν κινήσεις εμπιστοσύνης, καθώς και στους προϋπολογισμούς και τη φορολογική νομοθεσία και τις δαπάνες. Εκτός από τη μαζική αύξηση των δαπανών για υποδομές και την απόφαση να τηρηθούν οι πολιτικές για τα συνταξιοδοτικά και τα επιδόματα θέρμανσης, το έγγραφο καθορίζει την πολιτική που συνδέεται με τις αμυντικές δαπάνες. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνει μια συντηρητική συμφωνία για την εκπλήρωση της δέσμευσης του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ στις ένοπλες δυνάμεις. Ορίζει ότι και τα δύο κόμματα επιθυμούν να συνεχιστούν οι ένοπλες δυνάμεις και θα εξετάσει τις επιλογές υποστήριξης των αποθεματικών δυνάμεων στη Βόρειο Ιρλανδία.

Σχετικά με το Brexit, αναφέρει ότι η γεωργία θα είναι ένας κρίσιμος τομέας πολιτικής στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με τη συμφωνία, "τα δύο κόμματα θα συμμορφωθούν πλήρως με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στη συμφωνία του Μπέλφαστ και τους διαδόχους της".

Το DUP πιέζει για αυξημένες δαπάνες στην υγεία και την εκπαίδευση, τη χορήγηση ειδικού χαμηλότερου καθεστώτος φόρου των εταιρειών στην περιοχή και την ενδεχόμενη κατάργηση του φόρου αεροπορικών επιβατών. Η συμφωνία έρχεται μόλις λίγες μέρες πριν η Μέι θέσει την ομιλία της Βασίλισσας - με τη μεγάλη έμφαση στο Brexit - σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Θα χρειαστεί την υποστήριξη των 10 βουλευτών του DUP για να έχουν πιθανότητες να περάσει η νομοθεσία και να επιτρέψουν στους Συντηρητικούς να κυβερνούν χωρίς πλειοψηφία.

Η Μέι δήλωσε ότι οι δύο πλευρές "μοιράζονται πολλές αξίες, από την άποψη ότι θέλουν να δουν την ευημερία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την αξία της ένωσης, τον σημαντικό δεσμό μεταξύ των διαφόρων μερών του Ηνωμένου Βασιλείου". Και πρόσθεσε: "Θέλουμε πολύ να δούμε ότι προστατεύονται και ενισχύονται και συμμεριζόμαστε επίσης την επιθυμία να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να στηρίξει θέματα όπως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και θέματα εθνικής ασφάλειας". Απευθυνόμενος στην επικεφαλής της DUP, Αρλίν Φόστερ, είπε: "Η συμφωνία που έχουμε πετύχει είναι πολύ καλή και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα