Politico: Φόβοι για αναβίωση της ακροαριστερής βίας στην Ελλάδα

Ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων που κορυφώθηκε με την έκρηξη του περασμένου μήνα μέσα στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του Λουκά Παπαδήμου έδειξε ποιο θα μπορούσε να είναι το αδύναμο σημείο του Αλέξη Τσίπρα: ο νόμος και η τάξη, γράφει σε άρθρο του το Politico. Υπό τον τίτλο "Η Ελλάδα

φοβάται την αναβίωση της ακροαριστερής βίας", αναφέρει ότι οι επιθέσεις μικρής κλίμακας στις επιχειρήσεις, την αστυνομία και τους πολιτικούς από τις ακροαριστερές ομάδες δεν είναι κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, όμως πλέον οι επιθέσεις εστιάζονται σε εμπειρογνώμονες και πολιτικούς που έχουν εμπλακεί στα μνημόνια της Ελλάδας. Τον Μάρτιο, απετράπη η αποστολή ενός τρομοδέματος προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ σε άλλη περίπτωση τραυματίστηκε ένας υπάλληλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι.

Το άρθρο αναφέρει και δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις οποίες επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. "Είναι ανησυχητικό για μένα όσον αφορά την προσωπική μου ασφάλεια, και γενικότερα ανησυχητικό. Είναι κάτι που με ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή το 1989 έχασα ένα μέλος της οικογένειάς μου από την τρομοκρατία" δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. "Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει τρομοκρατία της ακροαριστεράς", συνεχίζει, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ για την υποκίνηση μιας "πραγματικής κουλτούρας μίσους" όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ενώ έκανε λίγα πράγματα για την αντιμετώπιση της βίας όταν ήρθε στην εξουσία. "Δεν έχω δει τίποτα που να με πείθει ότι έχουν μια πραγματική προθυμία ή επιθυμία να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα", είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στον αντίποδα, το κυβερνών κόμμα κατηγορεί τη ΝΔ για "χυδαία πολιτική εκμετάλλευση" της κατάστασης, λέγοντας ότι κι αυτό είναι "κίνδυνος για τη δημοκρατία". Η Ελλάδα έχει "μερικές από τις πιο σκληρές νομοθετικές διατάξεις για τις τρομοκρατικές ενέργειες" και "σημειώνει πρόοδο στην αντιμετώπιση μελών τρομοκρατικών ομάδων", υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. "Άλλοι διαφωνούν - και μάλιστα προειδοποιούν ότι η ριζοσπαστική ελληνική νεολαία θα μπορούσε σύντομα να καταφύγει σε ακόμα πιο θανατηφόρες μορφές βίαιης διαμαρτυρίας" σχολιάζει το Politico.

Ενώ οι "αντάρτες των πόλεων" στην Ελλάδα ισχυρίζονται ότι θέλουν να ξεκινήσουν μια επανάσταση, οι ειδικοί λένε ότι τα μέλη της είναι μορφωμένοι νέοι από μεσαίες τάξεις, οι οποίοι υποκινούνται από την επιθυμία να καταγγείλουν το σύστημα. "Δεν είναι φτωχά παιδιά", δήλωσε στο Politico η Μαίρη Μπόση, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
"Θέλουν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για το κράτος και τα θεσμικά του όργανα".

Σε μια χώρα όπου η ανεργία των νέων κυμαίνεται γύρω στο 45%, η απογοήτευση από την έλλειψη ευκαιριών είναι μεγάλη. "Βλέπουμε ότι όλη την ώρα στην Ελλάδα, φυσικά είναι θυμωμένοι, είναι άνεργοι. Μελετούν και δεν έχουν μέλλον, αυτό αποτελεί μέρος ενός μεγάλου προβλήματος" δήλωσε.

Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνεχώς ξεσπούν επεισόδια. "Είναι μια περιοχή όπου το κράτος έχει χάσει τελείως τον έλεγχο" επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης. Επισημαίνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, ο οποίος έχει δεσμευθεί να εξομαλύνει την κατάσταση, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα