Το νέο "χαρτονόμισμα" της Βρετανίας πλένεται και τρώγεται

Μπορεί να αντέξει το πλύσιμο στο πλυντήριο με εξαιρετικά ζεστό νερό. Μπορεί να καταναλωθεί από απρόσεκτα νήπια ή χάμστερ χωρίς να προκαλέσει θανατηφόρα δυσπεψία. Μπορεί να αποκρούσει πανούργους εγκληματίες με μικροσκοπικά γράμματα, ορατά μόνο κάτω από ένα μικροσκόπιο. Το χαρτονόμισμα των 5 λιρών, που εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια τυπώνεται σε βαμβακερό χαρτί, έρχεται τώρα σε ένα πολυμερές, λεπτό, εύκαμπτο πλαστικό φιλμ που το καθιστά ισχυρότερο, ασφαλέστερο και πιο ανθεκτικό στους παραχαράκτες. Η βρετανική κεντρική τράπεζα

εισήγαγε το νέο χαρτονόμισμα την Τρίτη.

Η Βρετανία είναι η τελευταία χώρα που επιλέγει το πλαστικό έναντι του χαρτιού για τα εν λόγω ανθεκτικά χαρακτηριστικά, μετά από την Αυστραλία, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη. Λαμβάνοντας υπόψη την αντοχή του, το πολυμερές θεωρείται πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τα παραδοσιακά χαρτονομίσματα. Το πεντόλιρο, αναμένεται να διαρκέσει περίπου δυόμισι φορές περισσότερο από τη σημερινή γενιά των χαρτονομισμάτων.

Το νέο χαρτονόμισμα είναι δύσκολο να αντιγραφεί, ενισχύοντας την προστασία από την παραχάραξη. Είναι επίσης καθαρότερο καθώς το πολυμερές δεν απορροφά υγρασία και είναι πιο ανθεκτικό στη βρωμιά από το χαρτί. "Η χρήση των πολυμερών σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει καλύτερα στο επανειλημμένο δίπλωμα στα πορτοφόλια ή σε μισόκλειστες εσωτερικές τσέπες" δήλωσε ο Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Τα πλαστικά …χαρτονομίσματα απεικονίζουν τον πρώην πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η Τράπεζα της Αγγλίας τα έβαλε στην τσέπη ενός τζιν και στο πλυντήριο, με το νερό στους 40 βαθμούς Κελσίου, και τα έβαλε σε μεγάλο περιστρεφόμενα σκεύη γεμάτα με βρωμιά και ακαθαρσίες. Για να βοηθήσει να αποκρούσει τους παραχαράκτες, η κεντρική τράπεζα πρόσθεσε ειδικά, νέα χαρακτηριστικά. Μία αλουμινένια γραμμή στο κάτω μέρος του Μπιγκ Μπεν έχει ένα ολόγραμμα της λέξης "Πέντε" που αλλάζει με τη λέξη "λίρες".

Επικεφαλής της προσπάθειας είναι η 46χρονη Victoria Cleland, ταμίας της τράπεζας, της οποίας η υπογραφή είναι σε κάθε νέο χαρτονόμισμα. Η Cleland, η οποία μελέτησε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία στην Οξφόρδη, είπε ότι τα πλαστικά "χαρτονομίσματα", αποδείχθηκαν πολύ πιο ισχυρά από τα χάρτινα. "Τα χάρτινα γίνονται αρκετά υγρά και αποσυντίθενται, ενώ τα πλαστικά διατηρούν το σχήμα τους και δεν τσαλακώνονται" είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη. Πέρυσι, 21.745 χαρτονομίσματα όλων των αξιών επιστράφηκαν ως σκισμένα, είπε η κεντρική τράπεζα.

Είπε ότι τα "χαρτονομίσματα" είχαν επίσης ελεγχθεί προσεκτικά στο εργαστήριο από εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας και ασφάλειας για να εξασφαλιστεί ότι τα κατοικίδια ζώα ή τα παιδιά που κατά λάθος τα φάνε δεν θα αρρωστήσουν. Πολλά χαρτονομίσματα επιστρέφονται κάθε χρόνο μασημένα από τα κατοικίδια ζώα, όπως οι παπαγάλοι" είπε, προσθέτοντας: "Φυσικά, δεν ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να τρώνε χαρτονομίσματα". Τα χαρτονομίσματα είναι σημαντικά σύμβολα της εθνικής ταυτότητας. Και η απόφαση πριν από τρία χρόνια να αντικατασταθεί η κοινωνική μεταρρυθμίστρια Ελίζαμπεθ Φράι με τον Τσόρτσιλ προκάλεσε κάποιες έντονες διαμαρτυρίες, δεδομένου ότι η βασίλισσα θα μείνει η μοναδική γυναικεία φιγούρα στο βρετανικό νόμισμα.

Μετά τη διαφωνία, η τράπεζα αποφάσισε να εισαγάγει ένα πολυμερές "χαρτονόμισμα" με την συγγραφέα Τζέιν Όστιν, το οποίο θα αντικαταστήσει τον επιστήμονα Κάρολο Δαρβίνο, το επόμενο καλοκαίρι.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσιάζει κορυφαίες προσωπικότητες της Βρετανίας στα χαρτονομίσματά της για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Άνταμ Σμιθ και η Φλόρενς Ναϊτινγκγκέιλ έχουν κοσμήσει τα χαρτονομίσματα. Το κοινό επίσης κάνει προτάσεις, με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, τον Ντέιβιντ Μπάουι και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να αποτελούν μερικές από αυτές.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα