Ενστάσεις από θεσμούς στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο

Σε ναυάγιο οδηγείται το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου. Αυτό διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης οι εκπρόσωποι των θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά παρουσίασε το σχέδιο νόμου που έχει συντάξει για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) σε Αναπτυξιακό Ταμείο.

Πηγές οι οποίες συμμετείχαν στην πρωινή διαπραγμάτευση ανέφεραν πως οιθεσμοί

διαφωνούν στη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο (σ.σ. αρχικά η κυβέρνηση επεδίωκε να δημιουργηθεί Αναπτυξιακή Τράπεζα), με τον τρόπο που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, κρίνοντας πως θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για να προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός πέρα από τη συμφωνία με τους θεσμούς απαιτείται και το πράσινο φως από την DGcom. Με βάση άλλες πληροφορίες μεταξύ των ενστάσεων που έχουν προβάλει οι θεσμοί είναι και το θέμα της στελέχωσης του "αναβαθμισμένου" ΕΤΕΑΝ.

Εν τούτοις φαίνεται να έχει βρεθεί ένα σημείο επαφής και συναίνεσης για την ενδυνάμωση του ΕΤΕΑΝ μέσω της ενίσχυσης του ρόλου του. Δηλαδή εξετάζεται η διαχείριση περισσότερων κονδυλίων και προγραμμάτων, δουλειά την οποία κάνει και σήμερα το ΕΤΕΑΝ.

Στη σημερινή συνάντηση έγινε και συζήτηση για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως είπε η ίδια πηγή, έχει ολοκληρωθεί και έχουν γίνει παρατηρήσεις από τους θεσμούς και αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες 3-4 εβδομάδες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά "τη ζωή μετά το Μνημόνιο", δηλαδή θα περιλαμβάνει εργαλεία χρηματοδότησης και θεσμικές αλλαγές που θα αφορούν στη μεσοπρόθεσμη στρατηγική ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει ότι "επιδιώκει τη ριζική αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ προκειμένου να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό θεσμό". Και προσθέτει:

"Σύμφωνα και με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Ο σχεδιασμός εξειδικευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης
- Ο πολλαπλασιασμός των πόρων που διαχειρίζεται
- Η στοχευμένη παρέμβαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων
- Η ενσωμάτωση του ΤΑΝΕΟ, το οποίο αποτελεί Ταμείο Συμμετοχών
- Η διαμόρφωση μηχανισμού αξιολόγησης επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται με τις Τράπεζες.

Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το νομοθετικό πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης".

Αρνητική η κυβέρνηση στη δημιουργία bad bank

"Φρένο" στην επιδίωξη των τραπεζών στη σύσταση bad bank βάζουν κυβερνητικές πηγές. Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομίας εξερχόμενος της συνάντησης με τους Θεσμούς απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό, τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε”.
Δήλωση που αποτυπώνει τη διάθεση της κυβέρνησης να μην διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη σύσταση bad bank για τη διαχείριση κόκκινων δανείων που φαίνεται να ξαναβάζουν στο τραπέζι τραπεζικά στελέχη.

Αύριο Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας θα έχει νέα επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που αφορά στην οριζόντια διαχείριση και αντιμετώπιση των οφειλών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και τζίρου, σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα