«Μπλόκο» από τους δανειστές σε ακατάσχετο λογαριασμό και αδήλωτα εισοδήματα

Η δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων και τα αδήλωτα εισοδήματα «μπαίνουν» σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών να εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις στα όσα προτείνει η ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση δίνει πλέον αγώνα δρόμου για να προωθήσει κομβικής σημασίας για τα έσοδα και την ανάπτυξη νομοσχέδια, προκειμένου να κλείσει συμφωνία για τη δόση και να ανοίξει ο δρόμος για τις συζητήσεις για το χρέος, αλλά οι δανειστές θέτουν όρους και εμπόδια που προμηνύουν καθυστερήσεις και

παγίδες σε πολλά επίπεδα.

Τα δύο νομοσχέδια που πρέπει να κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή και αφορούν στις ηλεκτρονικές πληρωμές και στην εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων μπλοκάρουν στις σοβαρές ενστάσεις των θεσμών τόσο για το φορολογικό συντελεστή για τα αδήλωτα εισοδήματα όσο και και τον ακατάσχετο λογαριασμό, ο οποίος θεωρείται από την αγορά ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το μείζον θέμα είναι η συμφωνία με τους θεσμούς για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο λογαριασμός στον οποίο θα καταλήγουν τα έσοδα από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα να είναι πλήρως ακατάσχετος. Ωστόσο, εμφανίζονται διατεθειμένοι για έναν συμβιβασμό έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα κατατίθενται στον λογαριασμό να είναι ακατάσχετα για οφειλές προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες.

Η σημερινή ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές προβλέπει:

1.Στις 10.00 αναμένεται οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Πρόνοιας κ.κ. Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου να παρουσιάσουν μέτρα στήριξης των πιο ευπαθών ομάδων, λίγες ώρες μόλις μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αντισταθμιστικών μέτρων για όσους η κυβέρνηση έκοψε ξαφνικά το ΕΚΑΣ (επαναχορήγηση σε βαριά ανάπηρους ή στον έναν σύζυγο αν το έχασαν και οι δύο ταυτόχρονα κλπ).

2.Στις 11.00 ο κ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Γιώργος Πιτσιλής θα παρουσιάσουν την πορεία μετάβασης στην Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.

3.Στις 12:30 μπαίνουν στο τραπέζι τα Εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία από πέρυσι το καλοκαίρι αναβλήθηκαν για εφέτος. Ο υπουργός Εργασίας κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος υποσχέθηκε να δώσει μεγάλη μάχη, επικαλούμενος τα διεθνή στοιχεία και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στο οποίο αναφέρθηκε από τη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός. Ωστόσο η «μάχη» θα αρχίσει χωρίς την έκθεση που μάταια αναμενόταν μέχρι εχθές να φέρει το υπουργείο Εργασίας.

4.Στις 14:30 το μεσημέρι οι υπουργοί κ.κ. Χ.Βερναδάκης και Γ. Χουλιαράκης θα συζητήσουν για τα μέτρα Μεταρρύθμισης στην Δημόσια Διοίκηση. Και εδώ αναμένεται σύγκρουση απόψεων, ιδίως με την πλευρά του ΔΝΤ -και όχι μόνο όμως.

5.Στις 17:00 το απόγευμα, αναλόγως και της διάρκειας των συζητήσεων που θα έχουν προηγηθεί, προγραμματίζεται και σύσκεψη για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων, με την ομάδα του υπουργού Οικονομίας κυρίου Γιώργου Σταθάκη.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα