Το κίνημα Ενάντια στον Εξισλαμισμό της Δύσης εξαπλώνεται

Τα μέλη του αποκαλούνται «ριγέ Ναζί» και χαρακτηρίζουν τις διαδηλώσεις τους «βραδινούς περίπατους» στις γερμανικές πόλεις. Αλλά τη Δευτέρα το βράδυ, περίπου 15.000 άνθρωποι του Pegida, του κινήματος Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον Εξισλαμισμό της Δύσης, έκαναν μια πορεία στη Δρέσδη, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «μηδενική ανοχή προς τους αιτούντες άσυλο», «προστατέψτε την πατρίδα μας» και «να σταματήσει ο εξισλαμισμός».

Ο Lutz Bachmann, επικεφαλής

του Pegida, οδηγούσε τα πλήθη, κουνώντας γερμανικές σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως το «Wir sind das Volk» («Εμείς είμαστε ο λαός»), το σύνθημα των διαδηλωτών στις ιστορικές «Διαδηλώσεις της Δευτέρας» ενάντια στην κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας, λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η συσχέτιση του με τις διαδηλώσεις για την ελευθερία έδωσε στις διαμαρτυρίες του Pegida έναν αέρα ηθικής αξιοπρέπειας, ακόμη κι αν υπάρχουν εκατοντάδες ακροδεξιοί εξτρεμιστές ανάμεσά τους, καθώς και ομάδες χούλιγκαν οι οποίες είναι γνωστές στην αστυνομία, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο της Γερμανίας για την προστασία του συντάγματος.

«Οι ηθικοί αυτουργοί είναι αναμφισβήτητα δεξιοί εξτρεμιστές», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος. Ήταν η ένατη συνεχόμενη εβδομάδα που οι Pegida διαμαρτύρονταν στους δρόμους της πόλης στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας. Η πρώτη τους πορεία, που διαφημίστηκε στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσέλκυσε μόλις 200 οπαδούς. Από την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στις 10.000. Από το βράδυ της Δευτέρας είχε ανέλθει σε περίπου 15.000.

«Οι μουσουλμάνοι συνωμοτούν για να μολύνουν την τροφική αλυσίδα μας με τα περιττώματά τους», είπε ένας 60άρης, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του. Μια μεσήλικη γυναίκα με ένα κόκκινο δερμάτινο μπουφάν είπε ότι σοκαρίστηκε επειδή «οι αιτούντες άσυλο στη Γερμανία έχουν ακριβά κινητά τηλέφωνα, ενώ εγώ δεν μπορώ να διαθέσω χρήματα για μια τέτοια πολυτέλεια και άλλοι δεν έχουν καν τα χρήματα για να τρώνε σωστά».

Αποφεύγοντας τα κατάφωρα ρατσιστικά συνθήματα, κάποιοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την «κατάρρευση της Δύσης» λόγω της ανόδου του Ισλάμ ή εξέφρασαν την αποστροφή τους για τους σαλαφιστές και τους ομοφυλόφιλους, ή επέκριναν την πρόσφατη απόφαση των τοπικών πολιτικών για την αύξηση του αριθμού των κατοικιών για τους αιτούντες άσυλο. Μια ομάδα, χτυπώντας μπουκάλια μιας τοπικής μπύρας, μίλησε ανοιχτά για τους φόβους της για αυτό που αποκαλεί «περιττωματική τζιχάντ».

Μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν στη διαδήλωση, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν δύο ποδοσφαιρικές οργανώσεις χούλιγκαν που είναι ήδη γνωστές στην αστυνομία, η «Faust des Ostens» (Γροθιά της Ανατολής) και η Hooligans Elbflorenz (Χούλιγκανς της Φλωρεντίας του Έλβα), καθώς και μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD). Μαζί τους ήταν ηλικιωμένοι και νέοι άνδρες και γυναίκες και οικογένειες με παιδιά σε καροτσάκια, πολλοί από τους οποίους είπαν ότι δεν είχαν καμία πολιτική συγγένεια.

Σε μία από τις δύο αντι-διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης, οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν την αρνητική δημοσιότητα της Δρέσδης – που είναι γνωστή για την υπέροχη μπαρόκ αρχιτεκτονική της και όχι για την πολιτική της. Οι συμμετέχοντες κρατούσαν πανό που έγραφαν «Δράση κατά της δεξιάς» και «Ναζί, όχι ευχαριστώ».

Η αυξανόμενη παρουσία του Pegida έχει παρουσιάσει στους πολιτικούς ένα δίλημμα για το πώς να αποσυνδέσουν το ισχυρό νεοναζί στοιχείο που πιστεύεται ότι αποτελεί τον πυρήνα των διαμαρτυριών, από τους απλούς Γερμανούς που έχουν παράπονα εναντίον της κυβέρνησης, και οι οποίοι αποτελούν τον κύριο όγκο των διαδηλωτών. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Spiegel από το ινστιτούτο TNS, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, ενώ το 34% πιστεύει ότι η Γερμανία είναι διαρκώς σε μια διαδικασία «εξισλαμισμού».

Η καγκελάριος είχε προηγουμένως προειδοποιήσει ότι το δικαίωμα της διαδήλωσης δεν επεκτείνεται στη «δημαγωγία και τη δυσφήμηση» εις βάρος των αλλοδαπών. Η Μέρκελ είπε ότι όσοι συμμετέχουν στις διαδηλώσεις θα πρέπει «να προσέχουν για να μην τους εκμεταλλεύονται» ριζοσπαστικά στοιχεία.

Με επικεφαλής τον Bachmann, έναν 41χρονο γιο χασάπη ο οποίος διευθύνει ένα γραφείο δημοσίων σχέσεων, το Pegida έχει δημιουργήσει παρακλάδια σε όλη τη Γερμανία. Legida ονομάζεται το παράρτημα στη Λειψία, Bogida το παράρτημα στη Βόννη, ενώ στο Νταρμσταντ είναι γνωστό ως Dagida. Σε μία πρόσφατη πορεία στη Δρέσδη, πατρίδα του Bachmann, είπε στους οπαδούς του ότι ενώ οι αιτούντες άσυλο απολαμβάνουν πολυτελή καταλύματα, πολλοί εξαθλιωμένοι γερμανοί συνταξιούχοι «δεν μπορούσαν καν να αγοράσουν ένα χριστουγεννιάτικο κέικ».

Ο Bachmann, ο οποίος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο για κλοπή, για την οποία καταδικάστηκε σε πάνω από τρία χρόνια στη φυλακή, και μια καταδίκη για κατοχή ναρκωτικών, ισχυρίζεται ότι είναι ένα ασήμαντο μέλος του Pegida. «Είμαι απλά ένα μικρό γρανάζι σε μια πολύ μεγαλύτερη ρόδα», είπε στην Süddeutsche Zeitung σε μια σπάνια συνέντευξη.

Αλλά οι πολιτικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που παρουσιάζεται το κίνημα, ως ακίνδυνο, είναι αυτό που το κάνει τόσο ύπουλο. «Κάτι εντελώς νέο ζυμώνεται εδώ», είπε ο Hajo Funke, ένας ερευνητής του δεξιού εξτρεμισμού στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Δεν έχουμε δει στοιχεία ενός εμπνευσμένου από την ακροδεξιά μαζικού κινήματος εδώ και πολλά χρόνια». Ο Funke υποστηρίζει ότι ακόμη και το όνομα της ομάδας είναι εμπρηστικό. «Δεν είναι τίποτα λιγότερο από ένα πραγματικό κάλεσμα στα όπλα από ακροδεξιούς λαϊκιστές», είπε, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μήνυμα προκάλεσε συγκρίσεις με την προπαγάνδα του Τρίτου Ράιχ.

Αλλά σε όλη τη Γερμανία, η δυσαρέσκεια για την απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, πολλοί από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία, η Σομαλία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη Παρασκευή, ένα πρόσφατα ανακαινισμένο οίκημα για τους αιτούντες άσυλο στη Νυρεμβέργη, στη νότια Γερμανία, υπέστη σοβαρές ζημιές από μια ξενοφοβική επίθεση εμπρησμού. Ξενοφοβικά συνθήματα και σβάστικες βρέθηκαν γραμμένα στους τοίχους.

www.theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα