Πόσο επικίνδυνοι είναι οι «μοναχικοί λύκοι» για τη Δύση;

Έπειτα από πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι «μοναχικοί λύκοι» θεωρούνται μία από τις πιο ανησυχητικές τάσεις της τρομοκρατίας σήμερα. Η επίθεση στο Σίδνεϊ ενίσχυσε αυτή την άποψη.

Η τζιχαντιστική ιδεολογία μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσει μουσουλμάνους ώστε να κάνουν επιθέσεις. Η δραματική ομηρία στην Αυστραλία, στην οποία ο θύτης παρουσίασε μια ισλαμική σημαία, ήρθε μετά από μήνες προειδοποιήσεων για επιθέσεις από «μοναχικούς λύκους» και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αρχές πρέπει να σκεφτούν καλύτερα το πώς θα αντιμετωπίσουν το δύσκολο αυτό πρόβλημα. Το περιστατικό

έρχεται με φόντο τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων, που ενδεχομένως έλκονται από τις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και είναι φιλικά διακείμενοι προς το Ισλαμικό Κράτος.

Η Αυστραλία αύξησε την προειδοποίηση ασφάλειας της τον Σεπτέμβριο, εν όψει εξτρεμιστικών απειλών, πετυχαίνοντας τη ματαίωση των σχεδίων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους να πραγματοποιήσουν «εκτελέσεις επίδειξης» στη χώρα. «Ανησυχώ βαθύτατα για την απειλή από τους ‘μοναχικούς λύκους’ της τρομοκρατίας που απειλούν τους ανθρώπους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, το Σεπτέμβριο.

Η Άνι Έιλι, καθηγήτρια με ειδίκευση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Curtin στη Δυτική Αυστραλία, δήλωσε πως η ριζοσπαστικοποίηση στην Αυστραλία ήταν μια σταδιακή διαδικασία κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά είχε γίνει πιο αισθητή μετά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. «Η ρητορική της τζιχάντ έχει απήχηση στην καθημερινή ζωή κάποιων νέων ανθρώπων στην Αυστραλία» σχολιάζει. «Αν δείτε αυτή την αφήγηση, αφορά πάντα την θυματοποίηση, τις διώξεις και τους μουσουλμάνους που δέχονται επίθεση».

Η μαύρη σημαία που εμφανίστηκε σε ένα παράθυρο στο καφέ Lindt του Σίδνεϊ είναι αυτή που χρησιμοποιείται συνήθως από ομάδες τζιχαντιστών που δηλώνουν την σαχάντα (Ισλαμική Ομολογία Πίστεως). Έγραφε: «Δεν υπάρχει Θεός, παρά μόνο ο Αλλάχ. Ο Μωάμεθ είναι ο Αγγελιοφόρος Του».

Η Αυστραλία έχει αποστείλει περίπου 600 στρατιώτες και αρκετά αεροσκάφη στο Ιράκ και ο Άμποτ έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει την ομάδα Ισλαμικό Κράτος «κουλτούρα του θανάτου». Η Έιλι υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο, δεξιό, εθνικιστικό κίνημα στην Αυστραλία που κάνει ορισμένους μουσουλμάνους να αισθάνονται σαν ξένοι. «Νιώθουν ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην άποψη ότι επιτίθενται σε μουσουλμάνους. Και ίσως γι’ αυτό να αισθάνονται ότι πρέπει να βγουν και να κάνουν κάτι».

Ο καθηγητής Νικ Ο’Μπράιαν, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Τσαρλς Charles Sturt, δήλωσε πως οποιαδήποτε σύνδεση προκύψει με το ISIS από την επίθεση στο Σίδνεϊ δεν θα αποτελεί έκπληξη. «Από τη στιγμή που Αυστραλοί στρατολογούνται και ταξιδεύουν στη Μέση Ανατολή για να αγωνιστούν με το ISIS, είναι αναπόφευκτο να συμβεί κάτι εδώ, όπως και δυστυχώς έγινε» δήλωσε στο Associated Press. Η Καμπέρα έχει περάσει ένα νόμο που ποινικοποιεί τα ταξίδια σε κεντρικά σημεία της τρομοκρατίας και ακύρωσε τα διαβατήρια 70 και πλέον ανθρώπων που θεωρούσε ότι πήγαιναν να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών, εν μέσω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να αρχίσουν τις βίαιες ενέργειες.

Ο καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας Κλάιβ Γουίλιαμς είπε ότι η Αυστραλία είχε προσελκύσει την προσοχή από τη δέσμευσή της να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ, αλλά δεν είχε τόσα πολλά να φοβηθεί από τους μαχητές που επιστρέφουν από τη Συρία ριζοσπαστικοποιημένοι. «Είναι αυτοί που θέλουν να πάνε εκεί και δεν μπορούν να το κάνουν» σχολιάζει, προσθέτοντας ότι η ομηρία ήταν πιθανότατα έργο ενός «μοναχικού λύκου». «Πρέπει να σκεφτούμε το θέμα λίγο πιο στρατηγικά. Δεν είναι τόσο απλό, όσο το να τους αφαιρέσουμε απλά το διαβατήριο».

Ο Ανταμ Ντόνλικ, καθηγητής ειδικός στην τρομοκρατία στο Πανεπιστήμιο Wollongong, είπε ότι ήταν πιθανό ο δράστης να συμπαθούσε το Ισλαμικό Κράτος. «Η άλλη πιθανότητα είναι ότι πλέον έχουμε να κάνουμε με μια ψυχοπαθολογία που έχει ανάγκη από μια αιτία» είπε στο AFP. Ωστόσο, είπε ότι θα υπάρξει μια σύνδεση με το Ισλάμ στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων. «Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο», σχολιάζει.

Ο Μεγάλος Μουφτής της Αυστραλίας Ιμπραήμ Αμπού Μοχάμεντ είπε σε μια δήλωση με άλλους μουσουλμάνους ηγέτες ότι η Κοινότητα ήταν «συντετριμμένη» από την τροπή των γεγονότων και καταδίκασε «την εγκληματική αυτή πράξη κατηγορηματικά». «Κάθε τέτοια αποτρόπαια πράξη χρησιμεύει μόνο για να παίζει στην ατζέντα εκείνων που επιδιώκουν να καταστρέψουν την καλή θέληση του λαού της Αυστραλίας και για να βλάψει περαιτέρω και να γελοιοποιήσει τη θρησκεία του Ισλάμ και τους μουσουλμάνους της Αυστραλίας στην χώρα» δήλωσαν.

Η αντιμετώπιση των «μοναχικών λύκων» προβληματίζει ιδιαίτερα τις αρχές που δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. «Από το 201, η Αλ Κάιντα λέει στους οπαδούς της στη Δύση: Μην προσπαθήσετε να κάνετε μια νέα 11η Σεπτεμβρίου ή μια επίθεση παρόμοια με τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, επειδή αναπόφευκτα αυτά τα πράγματα τραβούν την προσοχή των αρχών και θα σας πιάσουν. Σκεφτείτε σε μικρή κλίμακα, απλά, και ανεπιτήδευτα. Ελαττώστε τις πιθανότητες να σας εντοπίσουν, γιατί εκεί δίνεται η μάχη» σχολιάζει ο επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης Σιράζ Μάγερ. Το μότο τους είναι «Κάθε Μουσουλμάνος πρέπει να είναι ένας στρατός από μόνος του».

Η παρακολούθηση υπόπτων στο Ίντερνετ είναι ένα θέμα που οι αρχές ανά τον κόσμο ερευνούν. Υπάρχει όμως πάντα το θέμα σχετικά με το που αρχίζει η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Ο πρώην επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Τζον Γέιτς υποστηρίζει ότι η λύση για την αντιμετώπιση των «μοναχικών λύκων» είναι η συνεργασία στην κοινότητα. «Επιστρέφουμε στην γραμμή του ‘80 για τον IRA: ‘Οι κοινότητες νικούν την τρομοκρατία’» υποστηρίζει.

http://edition.cnn.com/2013/05/23/world/europe/london-attack-lone-wolf-fears/

http://www.timesofisrael.com/sydney-siege-highlights-danger-of-lone-wolf-attacks/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα