Το ευρώ διχάζει και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας επικράτησε με το υψηλότατο ποσοστό του 84,1% ως υποψήφιος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν στο 4ο συνέδριο του ΚΕΑ. Η επισημοποίηση του γεγονότος αυτού ασχέτως οποιονδήποτε άλλων ερμηνειών που επιδέχεται σηματοδοτεί και την προσήλωση του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ

στο ευρώ. Άλλωστε στο ΚΕΑ επανεξελέγη πρόεδρος ο Π. Λοράν εκ μέρους του κομμουνιστικού κόμματος Γαλλίας που είναι άκρως φιλοευρωπαϊκό, σε σημείο που υπολείπεται σε «ριζοσπαστισμό» ακόμα και του πρώην σοσιαλδημοκράτη Ζ. Μελανσόν, του συμμάχου του στο Μέτωπο της Αριστεράς.

Ωστόσο το ερώτημα που μπαίνει απ’ τα πράγματα είναι γιατί «ανέχεται» η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τη στάση της Αριστερής Πλατφόρμας σε σημείο που να εμφανίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαιρεμένο ακόμα και σε επίπεδο κεντρικής επιτροπής για ένα μείζον θέμα που άπτεται της ίδιας της προοπτικής της χώρας.

Η απάντηση κρύβεται στην ίδια τη φυσιογνωμία και την κοινωνική αναφορά της κομματικής βάσης και της εκλογικής και πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2013 υπάρχει ένα εξόχως αποκαλυπτικό εύρημα. Το 34,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα τον ψηφίσουν με κριτήριο την έξοδο απ’ το ευρώ ενώ το 61,3% θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ με κριτήριο την παραμονή στο ευρώ! Το εύρημα αυτό δείχνει καταρχήν γιατί η αριστερή πλατφόρμα επιμένει στη θέση της και κυρίως γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δε σηκώνει το γάντι κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης όσο η τελευταία αρκείται μόνο στην έκφραση των απόψεών της στα όργανα.

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον ξέρουμε δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την τάση του Λαφαζάνη η οποία εκφράζει σε επίπεδο εκλογικής επιρροής το ένα τρίτο της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον ένας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς το Λαφαζάνη και τους λοιπούς ομοϊδεάτες του τείνει προς μια πολιτική εκδοχή τύπου ΔΗΜΑΡ. Αντίστοιχα η Αριστερή Πλατφόρμα μάλλον από μόνη της (σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον) δεν μπορεί να έχει μια δυναμική σε επίπεδο κοινωνίας όπως αυτή που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις και αποτυπώνεται στο ότι το 1/3 της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά τον ψηφίζει γιατί υπάρχει η Αριστερή Πλατφόρμα. Μάλλον στην περίπτωση που βγει απ’ το «μαντρί» θα έχει την τύχη του Αλέκου Αλαβάνου. Με δεδομένη πάντα τη στάση του ΚΚΕ που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με τους «πρώην».

Και κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία στο ΣΥΡΙΖΑ, την ύπαρξη δύο κομμάτων στη συσκευασία του ενός τη βαφτίζουν πολυσυλλεκτικότητα, πλουραλισμό και σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών περί πλειοψηφιών και μειοψηφιών.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα