Το έλλειμμα του Τσίπρα

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να στηρίξει ολόθερμα τον Πάνο Καμμένο στην υπόθεση του «Χαϊκάλης-gate» δίχασε τον ΣΥΡΙΖΑ, στις τάξεις του οποίου επικρατούν ψυχραιμότερες σκέψεις και δεν βλέπουν την εξουσία ως αυτοσκοπό. Ακόμα και ο γερόλυκος Μανώλης Γλέζος άδειασε την ηγεσία, στέλνοντας μήνυμα να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια

του ΣΥΡΙΖΑ τους Παραστατίδη και Βουδούρη που άφησαν υπονοούμενα για χρηματισμό στην προεδρική εκλογή, άσχετα αν μετά ανασκεύασαν. «Μην ταυτιστεί με το βούρκο» κάλεσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης τον Τσίπρα, μέσω του Μ. Γλέζου στον οποίο και τηλεφώνησε.

Αυτό που πλανάται ως ερώτημα σε μεγάλο φάσμα του πολιτικού συστήματος είναι γιατί η ριζοσπαστική αριστερά ταυτίζεται με την σκληρή δεξιά του Καμμένου και υιοθετεί διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια. Η απάντηση για πολλούς είναι προφανής: ο στόχος είναι η εξουσία με κάθε τρόπο. Μόνο που αυτή η στάση για πολλούς ενέχει αρκετούς πολιτικούς κινδύνους και δύναται να καταστεί μπούμερανγκ για το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί βουλευτές του κόμματος, κυρίως οι μετριοπαθείς, είναι συγκρατημένοι. Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα μούδιάσμα…

Η νευρικότητα είναι εμφανής και αποτυπώνει απλώς το γενικότερο πολιτικό κλίμα, το οποίο μπορεί αύριο να αλλάξει. Η σύγχυση όμως είναι πιο επικίνδυνη και πιο δικαιολογημένη. Για τον απλούστατο λόγο ότι, λίγο πριν από τις εκλογές εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει να διαψεύδονται οι δύο βασικές στρατηγικές παραδοχές του.

* Παραδοχή πρώτη: Η ΝΔ θα πέσει σαν «ώριμο φρούτο» και η απόρριψή της θα οδηγήσει από μόνη της το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σήμερα, κατά την έκφραση ειδικού στις δημοσκοπήσεις που συνεργάζεται με τη ΝΔ, «ζούμε το ορατό ενδεχόμενο της ανατροπής των τελευταίων αρνητικών μετρήσεων και ίσως καταγραφεί θετική ψήφος υπέρ του Σαμαρά στις εκλογές: θα είναι από τις λίγες φορές που θα συμβεί κάτι τέτοιο στην πρόσφατη εκλογική ιστορία, αλλά είναι πλέον προφανές ότι μπορεί να συμβεί».

* Παραδοχή δεύτερη: Η πολιτική έκφραση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ήταν ένα «one man show» κατάτου Σαμαρά. Σήμερα, όμως δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Αλ. Τσίπρας (μόνος του ή με παρέα) αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για το ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Αντ. Σαμαρά.

Τι φταίει τότε και δεν πουλάει το μαγαζί; Υπάρχει προφανώς ένα θέμα πολιτικής γραμμής. Πολλοί λένε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διέπραξε σημαντικά πολιτικά σφάλματα και τείνει να χάσει τον αυτοέλεγχό της σε μια σειρά ζητήματα, αποδεικνύοντας ότι είναι επικίνδυνη για τον τόπο.

Και να μην προχωρήσουμε στην αναφορά περί των θέσεων που εκφράζουν κατά καιρούς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει μια απίστευτη Βαβέλ...Δεν θα μας έφταναν ούτε τρία τρίωρα επεισόδια του Αλ Τσαντίρι Νιους του Λαζόπουλου και η ομάδα του θα είχε πολύ δουλειά στη...μονταζιέρα!

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα