Θερμό επεισόδιο Κίνας-ΗΠΑ

Η Κίνα κατήγγειλε αυτό που χαρακτήρισε παράνομη, επικίνδυνη και προκλητική ενέργεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη, όταν ένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ έπλευσε εντός 12 ναυτικών μιλίων από ένα τεχνητό νησί που χτίστηκε από την Κίνα, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί το πλοίο USS Lassen καθώς πέρασε κοντά στον ύφαλο Σούμπι, στο αρχιπέλαγος Σπράτλι. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αποστολή είχε ολοκληρωθεί την Τρίτη «χωρίς περιστατικό».

Η δράση

των ΗΠΑ έχει ως στόχο να διατηρήσει την αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό της Κίνας για χωρικά ύδατα γύρω από τα τεχνητά νησιά. Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι στόχος τους ήταν ο καθησυχασμός των νευρικών αμερικανών συμμάχων, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει στο Πεκίνο να γίνει η αδιαμφισβήτητη δύναμη της περιοχής. Το USS Lassen, ένας καταστροφέας καθοδηγούμενων πυραύλων, συνοδευόταν από ναυτικά αεροσκάφη επιτήρησης, δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η απόφαση να προχωρήσουν ακολούθησε μήνες σύσκεψης στην Ουάσιγκτον, αλλά εξόργισε την Κίνα, η οποία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία χώρα» να παραβιάζει αυτό που θεωρεί ότι είναι δικά της χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος γύρω από τα νησιά της.

Το αμερικανικό σκάφος εισήλθε στα κινεζικά ύδατα «παράνομα και χωρίς την άδεια της κινεζικής κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ, προσθέτοντας ότι οι κινεζικές αρχές το παρακολουθούσαν και το προειδοποίησαν. «Η δράση του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ έχει απειλήσει την εθνική κυριαρχία της Κίνας και την ασφάλεια των συμφερόντων της, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των νησιών και καταστρέφοντας την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», είπε, προτρέποντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «διορθώσουν αμέσως την αδικία» και να μην προβούν σε περαιτέρω «επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες».

Νωρίτερα, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε παροτρύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες «να μην ενεργούν και να μην δημιουργούν πρόβλημα από το τίποτα». Η Κίνα θεωρεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Θάλασσας της Κίνας έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων των κύριων νησιών και των υφάλων, και υποστήριξε ότι το να εγκαταλείψει αυτή την αξίωση θα ήταν «ντροπή απέναντι στους προγόνους της». Οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν έχουν επίσης αλληλοεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις, και αρκετοί από αυτούς καταλαμβάνουν επίσης διαφορετικά νησιά, υφάλους και βράχια.

Ένα τεράστιο κινεζικό εγγειοβελτιωτικό και κατασκευαστικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει σε πολλά νησιά από το 2014, ανατρέποντας τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με πολλές ακόμα χώρες. Η ναυτική αποστολή αυτής της εβδομάδας επίσης, εν μέρει, είχε σκοπό να δοκιμάσει μια υπόσχεση που έδωσε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, ότι το Πεκίνο δεν θα στρατιωτικοποιήσει τα νησιά.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα