Τα αντίποινα που περιμένει ο Πούτιν από την επέμβαση στη Συρία

Ολοένα και περισσότερα σημάδια δείχνουν ότι οι ισλαμιστές μαχητές μπορεί να οργανώσουν επιθέσεις μέσα στη Ρωσία, υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν ότι η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία έχει προκαλέσει την οργή των ριζοσπαστών- ισλαμιστών, οι οποίοι μπορεί να ανταποδώσουν οργανώνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ήδη βλέπουν σημάδια νέας μαχητικής οργής απέναντι στη Μόσχα, κάτι που θα

μπορούσε να αυξήσει το εσωτερικό πολιτικό κόστος για τον Πούτιν για την ξένη επέμβαση του και να περιπλέξει περαιτέρω τις αποφάσεις των αμερικανών πολιτικών.

Τέτοιες επιθέσεις θα χρησιμεύσουν ως εκδίκηση για την υπεράσπιση του Πούτιν στον σύρο ηγέτη Μπασάρ Άσαντ . «Υπάρχουν πολλές δημόσιες προσκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τρομοκρατικές ομάδες για να επιτεθούν σε ρωσικούς στόχους», δήλωσε ο Άνταμ Σιφ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών. «Θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε μια ανανεωμένη εστίαση στις επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας».

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ επανέλαβε την εκτίμηση αυτή, λέγοντας ότι «οι εξτρεμιστές τρέφονται από τις δράσεις της Μόσχας». Ο αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι πιθανό να χρησιμοποιεί τα social media για να ενθαρρύνει επιθέσεις μοναχικών λύκων στο εσωτερικό της Ρωσίας παρόμοιες με αυτές που είδαμε πρόσφατα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τον Μάιο, το ISIS κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη ρωσική γλώσσα ένα προπαγανδιστικό περιοδικό online ενώ και μια ιστοσελίδα φιλική προς το ISIS και ένα κανάλι στα social media, το Furat Media, μεταφράζει τα μηνύματα του ISIS από τα αραβικά στα ρωσικά από τον Ιούνιο.

Τον Ιούλιο, αγωνιστές που βασίζονται στη νότια Ρωσία υποσχέθηκαν πίστη στον αυτοαποκαλούμενο χαλίφη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, και κήρυξαν την περιοχή κυβερνείο του ISIS. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, εκτίμησε τον Ιούλιο ότι περίπου 2.000 Ρώσοι πολίτες με ισλαμιστικές τάσεις αγωνίζονται μαζί με το ISIS στη Συρία. Η Μόσχα φοβάται ότι αυτοί οι μαχητές μπορεί να αποτελέσουν απειλή, αν και όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια αυξημένη μαχητική απειλή, ή πραγματικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας για να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του και τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών.

Αλλά πολλοί ειδικοί στη Ρωσία συμφωνούν με την εκτίμηση που έκανε ο Ομπάμα στα μέσα Σεπτεμβρίου, ότι η Ρωσία «απειλείται με πολλούς τρόπους περισσότερα από εμάς» από το ISIS. «Έχει μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό που ιστορικά έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ρωσίας εκτιμάται μεταξύ 12 και 14 τοις εκατό σε μια χώρα περίπου 150 εκατομμυρίων ανθρώπων και αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι ο μη μουσουλμανικός πληθυσμός της χώρας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι ανησυχούν τόσο πολύ. Πώς νομίζει ότι θα διαχειριστεί κάτι τέτοιο;» αναρωτιέται η Φιόνα Χιλ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Mr. Putin: Operative in the Kremlin».

Ο Πούτιν μπορεί να αισθάνεται ότι έχει αντιμετωπίσει ισλαμιστές τρομοκράτες και στο παρελθόν, μόνο για να αναδυθεί ισχυρότερος. Το 1999, σε μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις σε συγκρότημα διαμερισμάτων σκοτώθηκαν περίπου 300 άνθρωποι στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις. Ο Πούτιν, ο οποίος τότε ήταν ένας υπηρεσιακός πρωθυπουργός που ήλπιζε να διαδεχθεί τον Μπόρις Γιέλτσιν ως πρόεδρος, κατηγόρησε τους ισλαμιστές μαχητές που αναζητούν εκδίκηση για την ωμή στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας, για να καταστείλει το αίτημα της Δημοκρατίας της Τσετσενίας για ανεξαρτησία από τη Μόσχα. Υποσχόμενος να κυνηγήσει μέχρις εσχάτων και να σκοτώσει τους τρομοκράτες, ο Πούτιν ήταν επικεφαλής μιας αιματηρής καταστολής στην περιοχή. Τα ποσοστά δημοτικότητάς του αυξήθηκαν και το επεισόδιο παγίωσε τη θέση του Πούτιν ως ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας, λέει η Χιλ.

Ο Πούτιν κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να συντρίψει το κίνημα ανεξαρτησίας της Τσετσενίας. Αλλά δεν ήταν σε θέση να αποτρέψει φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς μαχητές – όπως οι θρυλικές «Μαύρες χήρες» της Τσετσενίας- χτυπούσαν σε αεροδρόμια, μετρό, ξενοδοχεία, και ακόμα πιο ανατριχιαστικούς στόχους. Το 2002, Τσετσένοι κατέλαβαν ένα θέατρο της Μόσχας κατά τη διάρκεια μιας παράστασης. Η επέμβαση των αρχών προκάλεσε τον θάνατο 129 ομήρων. Δύο χρόνια αργότερα, οι Τσετσένοι κατέλαβαν ένα δημοτικό σχολείο στο Μπεσλάν, όπου μια στρατιωτική επίθεση άφησε 385 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά.

Ο Πούτιν απάντησε αδίστακτα, υποσχόμενος την «ολική καταστροφή» των τρομοκρατών στη χώρα του και χαιρετίστηκε ως ένας ισχυρός και αποφασιστικός ηγέτης στο εσωτερικό. Όταν δύο γυναίκες- βομβιστές αυτοκτονίας έπληξαν το μετρό της Μόσχας Μάρτιο του 2010, ένας πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία έγραψε ότι ο κύκλος του Πούτιν «παραμένει φαινομενικά αδιαπέραστος» στην πολιτική ζημία από την τρομοκρατία.

Οι επιθέσεις σε μεγάλες ρωσικές πόλεις έχουν πρόσφατα υποχωρήσει. Αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν τις βίαιες εξεγέρσεις μέσα από τα βουνά του Βόρειου Καυκάσου στα νότια σύνορα της Ρωσίας, των οποίων οι ρίζες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα.

Ένα φυτώριο είναι η επαρχία Νταγκεστάν της Ρωσίας, ένα «σπίτι» για ριζοσπαστικούς ισλαμιστές κληρικούς και ένας ταξιδιωτικός προορισμός των αδερφών Τσαράγεφ λίγο πριν από την επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013.

Οι ριζοσπαστικοί του Νταγκεστάν κατηγορήθηκαν για τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ, που σκότωσαν 34 ανθρώπους τον Δεκέμβριο του 2013. Η επίθεση σημάδεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι εκείνο τον χειμώνα, γύρω από τον οποίο ο Πούτιν υπερηφανευόταν ότι είχε χτίσει ένα «ατσαλένιο δαχτυλίδι» για την υπεράσπιση από την τρομοκρατία.

Τον Ιούλιο, φανατικοί σουνίτες στην περιοχή υποσχέθηκαν πίστη στο ISIS και ανακοίνωσαν αυτό που αποκαλούν κυβερνείο το Καυκάσου. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας εισέβαλαν στο κρησφύγετο ενός ύποπτου τρομοκράτη και σκότωσαν οκτώ μαχητές. «Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, η Ρωσία έχει βιώσει αρκετή τζιχαντιστική βία, περισσότερο από Τσετσένους, Νταγκεστανιανούς και άλλους από τον Καύκασο» δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέντζαμιν, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επί Ομπάμα και είναι τώρα στο Dartmouth College. «Είναι ένα καλό στοίχημα που θα πρέπει να δουν περισσότερο ως αποτέλεσμα της αποστολής τους στη Συρία».

Παρότι ζητά έναν παγκόσμιο αγώνα κατά των φανατικών Ισλαμιστών, όμως, ο Πούτιν έχει λάβει μέτρα για να εξευμενίσει τον μουσουλμανικό πληθυσμό της χώρας του. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, ο Πούτιν παρέστη στα εγκαίνια ενός γιγάντιου νέου τζαμιού στη Μόσχα, το οποίο είπε ότι ήταν μεγαλύτερο από οποιοδήποτε στην Ευρώπη. Πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο Πούτιν ζήτησε την καταστολή του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο είπε «θέτει σε κίνδυνο μια μεγάλη παγκόσμια θρησκεία». Το ISIS «προσπαθεί να στρατολογήσει οπαδούς και εδώ στη Ρωσία», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «οι μουσουλμάνοι ηγέτες της Ρωσίας είναι θαρραλέοι και άφοβα χρησιμοποιούν την επιρροή τους για να αντισταθούν σε αυτή την εξτρεμιστική προπαγάνδα».

Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο τώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει μαχητές του ISIS και άλλους σουνίτες μαχητές στο συριακό πεδίο της μάχης. Δεκάδες Σαουδάραβες κληρικοί υπέγραψαν πρόσφατα μια ηλεκτρονική πρόσκληση για να ενταχθούν οι μουσουλμάνοι σε έναν ιερό πόλεμο εναντίον του Άσαντ και των συμμάχων του, της Ρωσίας και του Ιράν. Η δήλωση, η οποία παρομοίασε τη συριακή σύγκρουση με τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1980, δεν έκανε ρητά αναφορές για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος από την τρομοκρατία είναι τώρα πολύ υψηλότερος.

«Οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας, η αύξηση της βοήθειας προς το καθεστώς Άσαντ, και η συμμαχία με το Ιράν στη Συρία έχουν αυξήσει το προφίλ της Μόσχας στους τζιχαντιστές», δήλωσε ο Σεθ Τζόουνς, ειδικός σε ριζοσπαστικές ομάδες του Rand Corporation. «Η αντι-ρωσική δραστηριότητα των social media από ομάδες τζιχαντιστών έχει αυξηθεί δραματικά».

Για την ακρίβεια, οι σουνίτες μαχητές ήταν εχθρικοί προς τη Ρωσία και πριν αρχίσει η εκστρατεία βομβαρδισμών του Πούτιν, χάρη στα έτη της έμμεσης στρατιωτικής και οικονομικής υποστήριξης στον Άσαντ από τη Μόσχα. Σε ένα βίντεο του 2014, μαχητές του ISIS πανηγύριζαν μετά από την κατάληψη μιας συριακής αεροπορικής βάσης με ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη. «Αυτό το μήνυμα είναι για σένα, Βλαντιμίρ Πούτιν!» είπε ένας μαχητής στο βίντεο. «Αυτά είναι τα αεροσκάφη που στείλατε στον Μπασάρ Άσαντ και θα τα στείλουμε σε εσάς. Να το θυμάστε!»

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι μια τέτοια συζήτηση μπορεί να είναι υπερβολική και υποστηρίζουν ότι οι προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία μπορεί να έχουν υπερεκτιμηθεί. Ο Μπέντζαμιν σημειώνει ότι το ISIS έχει στόχο την κατάληψη εδαφών στη Συρία και το Ιράκ και τους μισητούς σιίτες αντιπάλους του στην περιοχή. Και ο Μάθιου Ροζάνσκι, μελετητής στο Wilson Center στην Ουάσιγκτον, σχολιάζει ότι μια αύξηση του ρωσικού εθνικισμού θα κάνει δυσκολότερο για το ISIS να στρατολογεί Σλάβους χριστιανούς ορθόδοξους Ρώσους που αλλαξοπιστούν, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι στο παρελθόν για επιθέσεις και των οποίων η εθνικότητα αντλεί λιγότερη καχυποψία από την ασφάλεια υπηρεσιών.

Ο Ροζάνσκι προσθέτει ότι οι Ρώσοι ισλαμιστές σήμερα φαίνεται πιο πιθανό να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της Συρίας από το να βρουν ρωγμές στις ισχυρές υπηρεσίες ασφαλείας της Μόσχας. Αλλά, πρόσθεσε, πολλοί από αυτούς του μαχητές τελικά θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους. «Βραχυπρόθεσμα, η εικασία μου είναι ότι δεν είναι πιο ευάλωτοι σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δύο με τρία χρόνια» λέει ο Ροζάνσκι. Αλλά προσθέτει: «Μακροπρόθεσμα, έχουν σίγουρα λόγο να ανησυχούν για το τι θα έρθει από τη Συρία».

http://www.politico.eu/article/putin-faces-blowback-from-syria-intervention/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
πουτιν, συρια, ολυμπιακοί αγώνες, υπουργειο δικαιοσυνης, ρωσία, ηπα, media, isis, online, putin, μετρο, θεατρο, επιρροή, ηλεκτρονική, ρητά, wilson, http, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, syria, βιντεο, ρητά, ρωσία, ηλεκτρονική, αφγανισταν, ηγετης, ηπα, ιραν, ιρακ, ξενοδοχεια, ρωσικα, αγωνες, αυξηση, αραβικα, ασαντ, εβδομαδες, βουνα, γιελτσιν, γλωσσα, δηλωση, διδυμες, ειπε, εκστρατεια, εκτιμηση, επιρροή, ερντογαν, εστιαση, ετη, ευρωπη, ζημια, ζητα, υπηρεσιες, καυκασου, καχυποψια, κυκλος, λογο, μηνυματα, μοσχα, οκτω, ουασιγκτον, παιδια, πεδιο, πιστη, προβληματα, ρωγμες, σιγουρα, συζητηση, σειρα, σημαδια, σοτσι, συρο, σχολειο, τοις εκατο, τρια, ισχυρος, φυτωριο, φορα, ασφαλεια, εκδικηση, για σενα, ηγετες, χωρα, isis, εισβολη, κυβερνειο, media, ομαδες, οργη, putin, ρωσοι, online, faces, wilson
Τυχαία Θέματα