Το NATO "παίρνει τα μέτρα του" για τη Ρωσία

Αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το αποδυναμωμένο ΝΑΤΟ έλαβε μέτρα για να καλύψει τα νώτα του, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί την αξιοπιστία της θεμελιώδους αρχής συλλογικής άμυνας της συμμαχίας.

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν θορυβηθεί από την ταχύτητα και το εύρος της παρέμβασης της Μόσχας στη Συρία. Πολεμικά αεροσκάφη της Ρωσίας έχουν παραβιάσει

τον τουρκικό εναέριο χώρο - σκόπιμα όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ - και τα πολεμικά της πλοία στην Κασπία Θάλασσα ρίχνουν πυραύλους σε στόχους στη Συρία. Χωρίς να θέλουν να πυροδοτήσουν την κατάσταση, αλλά και υπό τον φόβο να μην φανούν πολύ διστακτικοί, οι Δυτικοί αξιωματούχοι αντέδρασαν επιφυλακτικά, λαμβάνοντας μια σειρά από περιορισμένα βήματα και αυξάνοντας παράλληλα την έντονη ρητορική της Μόσχας.

Την Πέμπτη είπαν ότι είχαν ενταθεί οι στρατιωτικές ασκήσεις και ότι ανέπτυξε έναν μικρό αριθμό προσωπικού στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιώτες στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την Ουκρανία, μετά την επίδειξη δύναμης από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γερμανία καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία με ασυνήθιστα αιχμηρούς όρους. «Υλοποιούμε τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας μας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Μετά τη συνάντηση, είπε: «Όλα αυτά στέλνουν ένα μήνυμα στους πολίτες του ΝΑΤΟ: Το ΝΑΤΟ θα σας υπερασπιστεί, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο».

Το ΝΑΤΟ έχει τοποθετήσει Patriot στην Τουρκία για να την προστατεύσει από πυραύλους που προέρχονται από τη Συρία, αλλά είχε προγραμματιστεί να καταργηθούν το τρέχον έτος. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συζητούν για το αν θα παραμείνουν στην Τουρκία, εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, αλλά ο Στόλτενμπεργκ υποβάθμισε αυτή την πιθανότητα. Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μονάδες έως και 150 ατόμων θα αναπτυχθούν σε τακτά διαστήματα στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την Ουκρανία, για την υποστήριξη της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον χαρακτήρισε την απόφαση μέρος μιας «πολιτικής της επίμονης παρουσίας και των ενισχύσεων για τους συμμάχους μας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας και πρόκλησης».

Οι κινήσεις που το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Πέμπτη ήταν κυρίως συμβολικές, παρόλο που η Ρωσία αντέδρασε γρήγορα στη βρετανική ανακοίνωση. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οποιαδήποτε αύξηση της παρουσίας των βρετανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη θα ήταν λυπηρή, προσθέτοντας ότι η Βρετανία χρησιμοποιεί μια υποτιθέμενη ρωσική απειλή ως καμουφλάζ για να προχωρήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία, είπε, θα απαντήσει «ανάλογα».

Στη συνάντηση των Δυτικών υπουργών Άμυνας – που συμμετείχε και ο υπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών Άστον Κάρτερ- μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην Ρωσία και τη Συρία, και ιδίως στη χρονική στιγμή της εκτόξευση των 26 πυραύλων Κρουζ από την Κασπία Θάλασσα, στη Συρία. «Το έκαναν αυτό μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαίσθητης φύσης των διαπραγματεύσεων. «Προφανώς, είναι ένα μήνυμα, αλλά ποιος ξέρει τι σκέφτεται ο Πούτιν».

Αλλά ακόμη και καθώς η Συμμαχία επιδιώκει να προβάλει την εξουσία της προς τα ρωσικά σύνορα και να υπενθυμίσει στη Μόσχα ότι οι ρωσικές παραβιάσεις στον τουρκικό εναέριο χώρο θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια απάντηση, αρκετοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους επειδή δεν υπήρξε μια σαφής διέξοδος από την ολοένα και πιο περίπλοκη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Ένας είπε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας ήταν η αιτία για τη συμπεριφορά του Πούτιν, τόσο στην Ανατολική Ευρώπη όσο και στην προσπάθεια να διατηρήσει την πρόσβασή του στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της Συρίας.

Ο Πούτιν επιμένει ότι η παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία και η υποστήριξη μιας χερσαίας επίθεσης εκεί - η οποία φαίνεται να είναι μια προσπάθεια που περιλαμβάνει το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τον φιλο-κυβερνητικό στρατό που είναι πιστός στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ – στοχεύει το Ισλαμικό Κράτος. Αλλά Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι χρησιμοποιεί αυτό το πρόσχημα για να περιορίσει άλλες ομάδες ανταρτών που έχουν προσπαθήσει να ανατρέψουν τον Άσαντ. «Οι Ρώσοι δεν στοχεύουν κυρίως το ISIS, αλλά άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης και στηρίζει το καθεστώς», δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ. «Και καλώ τη Ρωσία να διαδραματίσει εποικοδομητικό και συνεργατικό ρόλο στον αγώνα κατά του ISIS, να μην συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Άσαντ. Διότι το να στηρίζει το καθεστώς δεν είναι μια εποικοδομητική συμβολή στην ειρηνική και βιώσιμη πολιτική λύση στη Συρία». Το Bloomberg News ανέφερε πως η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον Λέγιεν είπε: «Όταν η Ρωσία επιτίθεται σε εκείνους που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, ενισχύει το Ισλαμικό Κράτος».

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει κάποιες στρατιωτικές ασκήσεις και θα ιδρύσει δύο μικρά στρατιωτικά αρχηγεία, στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ενισχύοντας έξι ακόμα - στις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και τη Λιθουανία, καθώς και στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Κάθε έδρα θα έχει περίπου 80 άτομα στρατιωτικό προσωπικό. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι έδρες θα χρησιμεύουν κυρίως ως κέντρα δυνητικής ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία έχει λάβει μέτρα μετά τη ρωσική εισβολή στη Κριμαία και την Ουκρανία για τη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης στις χώρες της Βαλτικής. Αν και δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός στρατευμάτων στην περιοχή, έχει αποθηκεύσει εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων 1.200 τεθωρακισμένων οχημάτων και 250 τανκς Abrams και οχήματα μάχης Bradley που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γρήγορα, έχουν πει αξιωματούχοι.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα