Συντάξεις: Διπλό χτύπημα με περικοπές και «πάγωμα» όλων των ποσών

Στην τελευταία θέση της ατζέντας του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα με αποδυναμωμένες τις προσδοκίες για μια τεχνική συμφωνία, άμεσα, καθώς παραμένουν ανοικτά μεγάλα μέτωπα με κυρίαρχα τις περικοπές σε συντάξεις και σε αφορολόγητο.

Στο κρίσιμο μέτωπο των συντάξεων, το «πάγωμα» όλων των συντάξεων -ανεξαρτήτως ύψους- και τη μερική περικοπή των «προσωπικών διαφορών» - με προστασία του τμήματος της κύριας σύνταξης έως τα 700 ή 800 ευρώ, μετά τον επανϋπολογισμό που θα γίνει έως τα τέλη του 2017 με βάση το ν. Κατρούγκαλου - βάζει από σήμερα η

ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο τραπέζι της τηλεδιαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Ειδικότερα, με τον ρυθμό που κινείται αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση και με δεδομένα τα μεγάλα και δύσκολα μέτωπα που παραμένουν θέματα προς διαπραγμάτευση, η ανησυχία εντείνεται για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ακόμη και εάν μέσα στον Απρίλιο επικυρωθεί από το Eurogroup μια τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) και ψηφιστούν τα μέτρα που απαιτούνται, θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος για να «κλειδώσει» μια συνολική συμφωνία (χρέος, πλεονάσματα και επόμενες κινήσεις του ΔΝΤ) «ροκανίζοντας» ίσως και τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Επί του παρόντος τις επόμενες μέρες και έως το Eurogroup, θα πυκνώσουν οι τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό καταρχήν επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θέτει στο τραπέζι, το «πάγωμα» όλων των νέων συντάξεων -ανεξαρτήτως ύψους- και τη μερική περικοπή των «προσωπικών διαφορών» - με προστασία του τμήματος της κύριας σύνταξης έως τα 700 ή 800 ευρώ, μετά τον επανϋπολογισμό που θα γίνει έως τα τέλη του 2017 με βάση το ν. Κατρούγκαλου. Τη διπλή παρέμβαση στις συντάξεις φέρεται να προκρίνει η κυβέρνηση, ώστε να κατορθώσει να «πιάσει», σταδιακά, το (συμφωνημένο) στόχο της εξοικονόμησης 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει:

[1] Την άμεση αναστολή της εφαρμογής διάταξης του ν. Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται αυξάνεται από την 1/1/2017 κατ’ έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του ΔΤΚ. Το «πάγωμα» των νέων συντάξεων θα επηρεάσει αρνητικά ακόμη και τις χαμηλές, εφόσον αρχίσουν να αυξάνονται ΑΕΠ και πληθωρισμός.

[2] Τη μερική περικοπή των «προσωπικών διαφορών», διατηρώντας ως «πάτωμα ασφαλείας» τουλάχιστον τα 700 ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Οι ίδιοι θεωρούν ότι, σε συνδυασμό με το πάγωμα», μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στον χρόνο εφαρμογής των παρεμβάσεων στις συντάξεις. Και οι περικοπές να γίνουν από το 2019 ή 2020 σε βάθος τριετίας και όχι «μια και έξω» όπως ζητά το ΔΝΤ.

Όσον αφορά στην ατζέντα του Eurogroup, καθίσταται σαφές πως οι θεσμοί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσουν για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις προς μια τεχνική συμφωνία (SLA). Ένα βήμα κεντρικό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που με τη σειρά της είναι προαπαιτούμενο για να εκταμιευθούν χρήματα από τον ESM προς την Ελλάδα.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα