Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Νόμιμη η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας σε χώρους εργασίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύσουν στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντίλα και άλλα θρησκευτικά και πολιτικά σύμβολα. Είναι η πρώτη υπόθεση του είδους της, σε μια σειρά νομικών διαφορών σχετικά με το δικαίωμα των μουσουλμάνων να φορούν μαντίλα στην εργασία. "Ένας εσωτερικός κανόνας μιας επιχείρησης, που απαγορεύει στους εργαζόμενους να φορούν εμφανή πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα, δεν συνιστά ευθεία διακριτική μεταχείριση", αναφέρεται στην απόφαση. "Ωστόσο, απουσία τέτοιου κανόνα, η βούληση ενός εργοδότη να λάβει υπ'

όψιν τις επιθυμίες ενός πελάτη σύμφωνα με τις οποίες αυτός δεν θέλει πλέον να του παρέχονται υπηρεσίες από εργαζόμενη που φορά ισλαμική μαντίλα, δεν μπορεί να θεωρηθεί επαγγελματική προϋπόθεση δυνάμενη να αποκλείσει την ύπαρξη δυσμενούς διάκρισης".

Το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο έκρινε ότι η απαγόρευση της μαντίλας μπορεί επίσης να συνιστά "έμμεση διάκριση", εάν οι άνθρωποι που προσκολλώνται σε μια συγκεκριμένη θρησκεία ή πεποιθήσεις, όπως οι Μουσουλμάνοι, τίθενται σε μειονεκτική θέση. Αλλά η έμμεση διάκριση είναι επιτρεπτή εφόσον "δικαιολογείται αντικειμενικά από ένα θεμιτό σκοπό", όπως η πολιτική ουδετερότητας μιας εταιρείας, με την προϋπόθεση ότι τα μέσα για την επίτευξή του είναι πρόσφορα και αναγκαία.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, ο συντηρητικός υποψήφιος στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, χαιρέτισε την απόφαση ως "μια τεράστια ανακούφιση" που θα συμβάλλει στην "κοινωνική ειρήνη". Αλλά μια ομάδα υποστήριξης γυναικών είπε ότι θα μπορούσε να αποκλείσει πολλές μουσουλμάνες από την εργασία, ενώ ευρωπαίοι ραβίνοι είπαν ότι το δικαστήριο επιδεινώνει τα εγκλήματα μίσους, στέλνοντας το μήνυμα ότι "οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες". Η Διεθνής Αμνηστία χαιρέτισε την απόφαση για τη γαλλική περίπτωση, αναφέροντας ότι "οι εργοδότες δεν είναι ελεύθεροι να υποκύψουν στις προκαταλήψεις των πελατών τους", αλλά είπε ότι οι απαγορεύσεις θρησκευτικών συμβόλων ανοίγουν "μια κερκόπορτα ακριβώς για τέτοιες προκαταλήψεις".

Δύο υπάλληλοι στο Βέλγιο και τη Γαλλία έφεραν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού τις απέρριψαν επειδή αρνήθηκαν να αφαιρέσουν τη μαντίλα τους, η οποία δεν κάλυπτε το πρόσωπο. Η Βελγίδα είχε εργαστεί ως ρεσεψιονίστ στην G4S Secure Solutions, η οποία έχει μια γενική απαγόρευση για τη χρήση ορατών θρησκευτικών ή πολιτικών συμβόλων, ενώ η Γαλλίδα ήταν σύμβουλος πληροφορικής που της είπαν να αφαιρέσει τη μαντίλα της όταν ο πελάτης παραπονέθηκε -και όταν αρνήθηκε να το κάνει απολύθηκε.

Ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου συνέστησε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν τη μαντίλα, όπως και άλλα σύμβολα -κάτι που θεωρητικά ισχύει για τα τουρμπάνια των Σιχ, τα εβραϊκά κιπά και τους χριστιανικούς σταυρούς.

Η απόφαση έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ένωση, μια ημέρα πριν από τις ολλανδικές εκλογές στις οποίες τα θέματα ταυτότητας και ενσωμάτωσης πρωταγωνιστούν. Οι ολλανδοί βουλευτές είχαν ψηφίσει πέρυσι την μερική απαγόρευση της μαντίλας, αλλά δεν υπάρχει ακόμα σχετικός νόμος. Απαγορεύσεις έχουν θεσπιστεί σε Γαλλία, Βέλγιο και Βουλγαρία, ενώ και η Γερμανία σκέφτεται να λάβει παρόμοια μέτρα.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα