Συνάντηση Ρωσίας-ΝΑΤΟ

08:10 9/4/2016 - Πηγή: Antinews

Ένα φόρουμ που θα φέρει μαζί τη Ρωσία και τον πρώην ψυχροπολεμικό της αντίπαλο, το ΝΑΤΟ, θα συνεδριάσει εντός των προσεχών εβδομάδων, για πρώτη φορά μετά την κρίση στην Ουκρανία. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας ιδρύθηκε το 2002, αλλά ουσιαστικά ανεστάλη μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει τώρα να διεξαγάγουν συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών

στις Βρυξέλλες, τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ενώ η Δύση και η Ρωσία παραμένουν σε ένταση σχετικά με την Ουκρανία, η συνάντηση είναι ένα σημάδι της προθυμίας για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή τυχόν τυχαίων στρατιωτικών συγκρούσεων στην περιοχή. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Αλεξέι Μεσκόφ, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ανέφερε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η συνάντηση θα μπορούσε να συμβεί "μέσα στις επόμενες εβδομάδες". Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του, κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Το ΝΑΤΟ έχει πει ότι οποιαδήποτε συνάντηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση μεταξύ των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων και των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 9.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο του 2014. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για την υποστήριξη των ανταρτών, κάτι που η Μόσχα αρνείται.

"Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συζητήσει την κρίση μέσα και γύρω από την Ουκρανία και την ανάγκη να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ" δήλωσε το ΝΑΤΟ, αναφερόμενο στους δύο γύρους των ειρηνευτικών προσπαθειών που συμφωνήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. "Θα συζητήσουμε στρατιωτικές δραστηριότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια και τη μείωση του κινδύνου", ανέφερε, προσθέτοντας ότι το Αφγανιστάν και οι περιφερειακές απειλές ήταν επίσης στην ατζέντα. Καθώς το ΝΑΤΟ επιταχύνει τη μεγαλύτερη στρατιωτική συσσώρευσή του στην Ανατολική Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η συμμαχία θέλει να μιλήσει στη Μόσχα για τη βελτίωση της στρατιωτικής διαφάνειας ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις.

www.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα