Την τακτική της «ήρεμης δύναμης» επιλέγει ο Μητσοτάκης

21:01 8/4/2016 - Πηγή: Antinews

Αντιστροφή ρόλων αλλά και στρατηγικής για τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλούν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις αλλά και οι δημοσκοπήσεις, που δίνουν πλέον στη Ν.Δ. καθαρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μελετά τις κινήσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει

σύντομα στην προσπάθειά του να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα, επιχειρώντας μετωπική σύγκρουση με τον αντίπαλό του, όπως έδειξαν και οι εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα.

Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει την τακτική των προσωπικών επιθέσεων στον Πρωθυπουργό, αν και ταυτόχρονα σε άλλα επίπεδα κινείται με μετριοπαθέστερη ατζέντα, διαπιστώνοντας ότι το προφίλ της «ήρεμης δύναμης» του ταιριάζει περισσότερο και αποφέρει μεγαλύτερα πολιτικά

οφέλη.

Ποια είναι όμως τα σχέδια των δύο «μονομάχων» για τους προσεχείς μήνες, που θα κρίνουν πολλά; Ο Αλ. Τσίπρας προετοιμάζει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με αιχμή τη λεγόμενη μάχη κατά της διαπλοκής και ευελπιστεί σε καλύτερες ημέρες, εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μόνο που τα μηνύματα σε κανένα πεδίο δεν είναι θετικά για την κυβέρνηση, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δίνει ήδη εντολές για πιεστικότερη αντιπολίτευση και ανοίγματα στην κοινωνία και σε άλλους χώρους εκτός των τειχών της Ν.Δ.

Κινήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της οργής της κοινής γνώμης για την κυβέρνησή του και θα του επιτρέψουν μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με στόχο την ανακατάληψη της πρώτης θέσης στις δημοσκοπήσεις αναζητεί εναγωνίως ο Πρωθυπουργός, χωρίς όμως προς το παρόν να έχει βρει το αντίδοτο για την κρίση που μαστίζει το ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης έχουν τα μάτια στραμμένα προς τον Αλ. Τσίπρα, αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις του. Προσδοκούν ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει θα βγάλουν το ΣΥΡΙΖΑ από το τέλμα και θα δημιουργήσουν συνθήκες για να κυριαρχήσει και πάλι στο πολιτικό σκηνικό.

Το κλίμα που δημιουργούν όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας είναι στην τρίτη θέση από το τέλος σε δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών (τελευταίος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής και προτελευταίος είναι ο κυβερνητικός του εταίρος ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ), προκαλούν έντονα κύματα απογοήτευσης στους οπαδούς του κόμματος και μια πρωτοφανή ηττοπάθεια που θυμίζει άλλες περιόδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue για την Αυγή, ο Αλ. Τσίπρας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών γνωμών (68%), και όπως λένε οι γνωρίζοντες αυτό δεν έχει ξανακαταγραφεί για εν ενεργεία Πρωθυπουργό από τη μεταπολίτευση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, στο κεντρικό στρατηγείο της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίζεται άκρως ικανοποιημένος, αφού προηγείται, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες σε όλους τους δείκτες έναντι του Πρωθυπουργού. Και όπως λένε, υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη, η διαφορά μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη είναι πολύ μεγάλη υπέρ του δεύτερου, ενώ και η Ν.Δ. προηγείται πλέον κατά πολύ του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο, ότι η ανάδειξή του στην ηγεσία της Ν.Δ. άλλαξε πλήρως τα δεδομένα και έφερε την αξιωματική αντιπολίτευση πολύ γρήγορα στην πρώτη θέση, ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να είναι παρών το κόμμα στη ζώσα κοινωνία και στους χώρους εργασίας, ώστε να εμβαθύνει το «κοινωνικό ρεύμα» που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του στην προεδρία της Ν.Δ.

Το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η τακτική της «επιτόπου» ανάδειξης των προβλημάτων που έχει σωρεύσει η πολιτική και διαχειριστική αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με επισκέψεις του Κυρ. Μητσοτάκη σε χώρους εργασίας, ενώ θα επιχειρηθεί να καταρριφθεί πλήρως και το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει το προνόμιο της «κοινωνικής ευαισθησίας και προστασίας των ασθενέστερων».

Παράλληλα, θα αναδεικνύει η Ν.Δ., επενδύοντας όπως λένε στη Συγγρού στην ανικανότητα της κυβέρνησης, τα σημαντικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού και η αξιολόγηση της οικονομίας.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα