Στο εδώλιο για φοροδιαφυγή ο πρόεδρος της Μπάγερν

Στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου άρχισε, χθες, η πολύκροτη, για τη γερμανική κοινή γνώμη, δίκη του προέδρου της Μπάγερν Μονάχου, Ούλι Χένες, είναι στραμμένη η προσοχή των περισσότερων ΜΜΕ της Γερμανίας, που την χαρακτηρίζουν «δίκη της χρονιάς» τουλάχιστον. Ο Χένες κατηγορείται για φοροδιαφυγή, καθώς έχει, ο ίδιος, παραδεχτεί ότι δεν δήλωσε, μεταξύ 2003 – 2009, έσοδα μεγαλύτερα των 33 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων θα έπρεπε να καταβάλει φόρο της τάξης των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο 62χρονος σούπερ σταρ

του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος ήταν από τους πρωταγωνιστές της κατάκτησης του παγκοσμίου κυπέλλου από τη Γερμανία το 1972, και στη συνέχεια κατείχε σημαντικά πόστα στην Μπάγερν μέχρι που εξελέγη πρόεδρος το 2009, είχε ο ίδιος επικοινωνήσει με την εφορία, τον Ιανουάριο του 2013, για να προχωρήσει σε εκ των υστέρων δήλωση των κρυμμένων εισοδημάτων του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή ήταν μια «λανθασμένη συμπεριφορά» την οποία ήθελε να διορθώσει και ότι θα το έπραττε νωρίτερα αλλά περίμενε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία στην οποία κατέληξαν το 2011 Γερμανία και Ελβετία για τον εντοπισμό και τη δίωξη των φοροφυγάδων, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τα τέλη του 2012.

Ο Χένες έχει, επίσης, παραδεχτεί ότι επέσπευσε την δήλωσή του στην εφορία μετά από την ενημέρωση που είχε από την ελβετική τράπεζα Vontobel, στην οποία διατηρούσε μυστικό λογαριασμό, ότι δέχεται ενοχλήσεις από δημοσιογράφους του Stern που ζητούν να μάθουν στοιχεία που τον αφορούν, πληροφορία που τον οδήγησε στην εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου η έναρξη επίσημης έρευνας από τη γερμανική εφορία σε βάρος του. Κατά τον Χένες, μάλιστα, η τηλεφωνική αυτή ενημέρωση έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2015, κατά τη διάρκεια γεύματος που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, με την οποία διατηρούσε φιλικές σχέσεις εκφράζοντας, κατά διαστήματα, την στήριξή του στο πρόσωπό της, αλλά πάντα με διακριτικό τρόπο.

Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν σε έρευνα της πολυτελούς του κατοικίας και σε σύλληψη του ίδιου, τον οποίο άφησαν ελεύθερο με την καταβολή εγγύησης πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Η Μέρκελ, μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψής του, έχει αποφύγει τις κοινές εμφανίσεις και όταν ρωτήθηκε δήλωσε «πολύ απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του».

Το ερώτημα που καλείται ν’ απαντήσει το δικαστήριο δεν είναι αν ο Χένες ήταν φοροφυγάς, γιατί το παραδέχτηκε, αλλά το κατά πόσο προχώρησε στην επίσημη παραδοχή της παρανομίας του προκειμένου ν’ αποφύγει τα βαριά πρόστιμα και την ενδεχόμενη φυλάκιση. Η γερμανική νομοθεσία, οψίμως, στο πλαίσιο, όπως διατείνεται, της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, προβλέπει «θετική αντιμετώπιση» των «μετανοούντων» φοροφυγάδων που οι ίδιοι σπεύδουν, κάποια στιγμή, να δηλώσουν την παρανομία τους, πριν ανακαλυφθεί από τις αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελία δεν έχει πειστεί ότι ο Χένες θορυβήθηκε από τη δημοσιογραφική έρευνα του Stern, αλλά ενημερώθηκε από κάποιον υψηλά ιστάμενο στη γερμανική διοίκηση ότι η εφορία έχει, ήδη, καταφύγει στη δικαιοσύνη σε βάρος του και έχει αρχίσει σχετική έρευνα, οπότε γι αυτό και έσπευσε να «μετανοήσει» προκειμένου να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η υπόθεση του Χένες έχει πυροδοτήσει μια μεγάλη συζήτηση στη Γερμανία για το κατά πόσο η νομοθεσία που θεωρητικώς στοχεύσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μειώνοντας τις ποινές και τα πρόστιμα για τους φοροφυγάδες που παραδίδονται μόνοι τους στις αρχές, τελικά εξελίσσεται σε ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους διάσημους φοροφυγάδες, οι οποίοι τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης λόγω της θέσης τους και των διασυνδέσεών τους σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε ρεπορτάζ της πριν μερικές εβδομάδες, υποστήριζε ότι μέσα στο 2013 τριπλασιάστηκαν οι φοροφυγάδες που μόνοι τους παραδόθηκαν στις αρχές, κάνοντας χρήση των ευνοϊκότερων διατάξεων για την αντιμετώπισή τους. Κατά την εφημερίδα οι «μετανοούντες» έφτασαν τις 25.000 περιπτώσεις.

Αν το δικαστήριο κρίνει ότι ο Χένες «επέλεξε» να μετανοήσει, έχοντας ήδη πληροφορηθεί την έναρξη της διαδικασίας σε βάρος του, τότε απειλείται με ποινή φυλάκισης που θα μπορούσε να φτάσει και τη δεκαετία, ενδεχόμενο που αναλυτές δεν εκτιμούσαν ως ιδιαίτερα απίθανο αφού στο πλαίσιο της γενικής γκρίνιας περί «προνομίων των ολίγων και ως προς τη φοροδιαφυγή», υπάρχει περίπτωση το δικαστήριο να θελήσει να δώσει «ένα συμβολικό σκληρό μάθημα» στο πρόσωπο ενός από τους πιο γνωστούς, πλούσιους, ισχυρούς και αγαπητούς Γερμανούς επιχειρηματίες. Το διοικητικό συμβούλιο της Μπάγερν Μονάχου, πάντως, αρνήθηκε να δεχτεί την παραίτηση του Χένες, όταν αυτός την υπέβαλλε τον Μάη, και δεσμεύτηκε να σχολιάσει την υπόθεση μετά το τέλος της τετραήμερης διαδικασίας.

Πηγές: BBC, Deutsche Welle, Forbes

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα