Το χαρτί της επιδείνωσης των σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας ρίχνει στο Τραπέζι η Ουάσινγκτον

Γνωρίζοντας ότι έχει περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης, πέρα από τη διπλωματική πίεση, στο θέμα της κρίσης στην Ουκρανία, η Ουάσινγκτον ρίχνει στο τραπέζι του σκληρού πόκερ με το Κρεμλίνο το χαρτί της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Μόσχα.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Στέητ Ντιπάρτμεντ, δια των εκπροσώπων τους ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Τζόν Κέρι, να μεταβεί στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του ρώσου ομολόγου του, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, θέλοντας να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν έτσι ώστε να

φρενάρει την επέλαση του στην Ουκρανία, ξεκαθαρίζει ότι η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει αιτία για σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Η κίνηση αυτή έχει τη σημασία της εάν θυμηθεί κανείς ότι στην τελευταία τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Πούτιν, ο ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει η Ουκρανία να γίνει αφορμή για επιδείνωση στις σχέσεις των δυο χωρών. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει ότι παρά το γεγονός ότι το θέμα της Ουκρανίας είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα του και η Δύση έχει περιορισμένο πεδίο αντιδράσεων μια είσοδος των σχέσεων με την Ουάσινγκτον σε ψυχροπολεμικά επίπεδα κάθε άλλο παρά θα ευνοήσει τη χώρα του στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί το μοναδικό στην ουσία όπλο της για να εξαναγκάσει το Κρεμλίνο να προχωρήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τη μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία, κάτι που στην ουσία θα αποτελέσει ουσιαστική αναγνώριση από τη Μόσχα του τέλους της εποχής Γιανουκόβιτς.

Η εξίσωση είναι πάρα πολύ δύσκολη και με πολλά ακόμη επεισόδια.

Πιέζοντας ακόμη πιο πολύ στο διπλωματικό επίπεδο η Ουάσινγκτον καλεί στο Λευκό Οίκο τον μεταβατικό Πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσένιουκ, όπου αύριο θα έχει συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα