Στη Βουλή το αντιρατσιστικό - «Πάγος» στο Σύμφωνο Συμβίωσης

Αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνει νόμος τους Κράτους το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο το οποίο αν και είχε κατατεθεί από τα τέλη Νοεμβρίου «πάγωσε» για τέσσερις μήνες. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Πέμπτη κατά πλειοψηφία κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Παρών στα περισσότερα άρθρα δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έδωσαν αρνητική ψήφο, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Η καθυστέρηση στην προώθηση του νομοσχεδίου χρεωνόταν εδώ και καιρό στον αποπεμφθέντα γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο και η απομάκρυνσή του άνοιξε το δρόμο για την ψήφισή του, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεννόησης των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Επί της ουσίας, και μέχρι να προωθεί στην Ολομέλεια, το αντιρατσιστικό δεν έχει σημαντικές αλλαγές αν και σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αποδέχθηκε πρόταση βουλευτών από τα περισσότερα κόμματα ώστε να καλύπτονται από την προστατευτική ασπίδα του νομοσχεδίου πρόσωπα που υφίστανται βία λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Ένα θέμα που «καίει» ωστόσο, αυτό που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες καθώς ο κ. Αθανασίου αρνήθηκε να εντάξει διάταξη για την επέκταση του συμφώνου, λέγοντας πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που χρήζει μελέτης, ιδιαίτερα ως προς τις έννομες συνέπειες που παράγει από άποψη νομική, κοινωνική και θρησκευτική.

Ο Χ. Αθανασίου είπε ότι είναι ένα «δύσκολο ζήτημα» Αστικού Δικαίου και θα εξεταστεί σε επόμενη αναθεώρηση του Αστικού Κώδικα. Ο υπουργός δήλωσε ότι «η συμβίωση τον ομόφυλων ζευγαριών είναι ένα θέμα, όχι το να συμβιώσουν αλλά οι έννομες συνέπειες από αυτό (υιοθεσίες κλπ.)». «Δεν είναι απλό το ζήτημα. Θέλει μελέτη. Είναι θέμα αστικού δικαίου και θέλει μελέτη νομική, κοινωνική και θρησκευτική» τόνισε, κάνοντας γνωστό ότι το όλο ζήτημα επεξεργάζεται επιτροπή του υπουργείου και θα έρθει ως ξεχωριστό νομοσχέδιο. «Είμαστε χώρα που έχει δομές και πιστεύω ότι πρέπει αυτά τα θέματα να μελετηθούν με προσοχή» συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει και θα φέρει στη Βουλή δική του πρόταση για το σύμφωνο συμβίωσης.

Για το θέμα με το αυτόφωρο σε αδικήματα συκοφαντικής δυσφήμησης διά του τύπου, επεσήμανε ότι έχει δοθεί εντολή σε ειδική επιτροπή που μελετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να εξετάσει το ζήτημα. Η Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου διαμαρτυρήθηκε ότι έχουν περάσει 4 μήνες από την συζήτηση στην Επιτροπή, αλλά το Υπουργείο δεν ετοίμασε τις αλλαγές. «Έχω κάποιες απορίες», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ανοίγετε την Κερκόπορτα για την ποινικοποίηση απόψεων με τις οποίες δεν συμφωνείτε, υποστήριξε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει πουθενά η λέξη ρατσισμός ή ρατσιστική βία. Αντίθετα, συνέχισε, υπάρχουν αναφορές σε δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους.

Ο κ. Αθανασίου απάντησε στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν ποινικοποιείται η σκέψη με το νομοσχέδιο, ούτε καν το μίσος, αλλά ποινικοποιείται η πράξη που προκάλεσε το μίσος, δηλαδή ο μισαλλόδοξος λόγος. «Προβλέπει την τιμωρία του μισαλλόδοξου λόγου» είπε ζητώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μονοπωλεί το θέμα του ρατσισμού, ενώ τόνισε ότι η προστασία των θυμάτων και των μαρτύρων προβλέπεται ρητά και δήλωσε πως το νομοσχέδιο είναι προοδευτικό και πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος λέγοντας πως «δεν κατανοώ γιατί η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτή την θετική εισήγηση», ωστόσο αναφερθείς στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου είπε ότι ως ΠΑΣΟΚ «θα περιμέναμε να υπάρχουν όσες προτάσεις έχουν γίνει».

«Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούμε να ενσωματώσουμε αυτή την οδηγία στο ελληνικό δίκαιο. Το 2011 κατατέθηκε επί Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, πέρασε από την επιτροπή και η ΝΔ και το ΚΚΕ εξέφρασαν επιφυλάξεις ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε» σημείωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι «μετά από τρία χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσει».

«Είναι το πιο πολύπαθο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με πισωγυρίσματα τριών ετών. Ας υποθέσουμε ότι δεν είναι το καλύτερο βήμα. Γιατί όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτή την θετική προσπάθεια; Υπήρξαν πολλές δυνάμεις στον συντηρητικό χώρο που δεν ήθελαν να υλοποιηθεί» πρόσθεσε και ζήτησε «να μην ρίξουμε νερό στο μύλο της νεοναζιστικής οργάνωσης».

Τι προβλέπει

Μεταξύ άλλων ο νέος αντιρατσιστικός νόμος θα προβλέπει αποκλεισμό κομματικών σχηματισμών από κάθε κρατική επιχορήγηση, αποπομπή βουλευτών από τη Βουλή και αφαίρεση δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους υποθάλπουν το ρατσισμό. Προβλέπει επίσης, έως και τρία χρόνια φυλάκιση, αλλά και πρόστιμα, για όσους υμνούν τον φασισμό, τον ναζισμό. Ποινές θα υπάρχουν και για όσους εμπλέκονται σε εκδηλώσεις μίσους.

Τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου νόμου κατά των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι τα εξής:

1. Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους

Με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 € τιμωρείται όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα. Το ίδιο τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα παραπάνω μέσα παροτρύνει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιεί από τις εν λόγω ομάδες, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Αν οι παραπάνω πράξεις είχαν ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται ποινή τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή 15.000 - 30.000 €. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των ανωτέρω πράξεων.

2. Δημόσιος εγκωμιασμός, άρνηση ή εκμηδένιση εγκλημάτων

Επίσης, με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος με πρόθεση δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. προφορικά, δια του Τύπου ή του διαδικτύου), εγκωμιάζει, επιδοκιμάζει, αρνείται κακόβουλα τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, καθώς και του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή να ενέχει απειλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά ομάδας προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.

Η τέλεση των παραπάνω πράξεων από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο τιμωρείται με αυξημένη ποινή.

3. Ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων

Αν κάποια από τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ενώσεως προσώπων από νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να επιβάλει, με απόφασή του, σωρευτικά ή διαζευκτικά: α) διοικητικό πρόστιμο 10.000 - 100.000 €, β) αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις προμήθειες κ.α. για διάστημα 1-6 μηνών. Αν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ.

4. Αυτεπάγγελτη δίωξη αδικημάτων ν. 927/1979

Οι πράξεις που περιγράφονται στο σχέδιο νόμο κατά των διακρίσεων καθώς και τα εγκλήματα που τελούνται συνεπεία αυτών, διώκονται αυτεπαγγέλτως. Ο παθών, κατά την υποβολή της έγκλησης, όπως και όταν παρίσταται ως πολιτικών ενάγων, δεν καταβάλλει το σχετικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα