Σώσον Κύριε τον λαόν Σου

Με ιδιαίτερη... συγκίνηση διαβάσαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με την οποία τον ευχαριστεί για την πρόταση που έκανε ο τελευταίος να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία προς όφελος της χώρας.

Αυτός ο ξαφνικός «έρωτας» της «Αριστεράς» με τη θρησκεία πράγματι προκαλεί συγκίνηση και ενδιαφέρον παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

προσεγγίζουν την Εκκλησία για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Ο Ιερώνυμος τη δουλειά του πάει να κάνει η οποία είναι αφενός το πολύ σημαντικό φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας να συνεχιστεί και αφετέρου να ξεπαγώσουν ακίνητα που μένουν ανεκμετάλλευτα και τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερο από 800. Και μπράβο του που έκανε αυτήν την πρόταση που αποτελεί προφανώς μέρος μιας γενικότερης συμφωνίας με την κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία λέει: «Μη με πειράξεις κι εγώ θα σε βοηθήσω».

Αλλά μήπως πρέπει να θυμηθούμε κάποια πράγματα που έγιναν στο παρελθόν και μάλιστα στο πολύ πρόσφατο.

Για παράδειγμα ότι στις 30 Ιουλίου 2013 συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και οι οποίοι ανακοίνωσαν τη σύσταση εταιρείας 50%-50% του δημοσίου με την Εκκλησία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Όπως ανακοινώθηκε τότε: Οι δύο πλευρές θα συνδιαχειρίζονται την ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία και τα έσοδα θα διατίθενται σε κοινωφελείς σκοπούς και κοινωνικές κρατικές δομές. Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας θα είναι πενταμελές με την πλειοψηφία στην πλευρά της Εκκλησίας. «Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα και την κοινωνία μας, που απαιτεί λύσεις και απαντήσεις στις βαρύτατες επιπτώσεις της σοβαρότερης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων εξήντα και πλέον ετών, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάζονται για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού, με την Εκκλησία να θέτει ουσιαστικά για μία ακόμη φορά την περιουσία της στη διάθεση της Πολιτείας και του λαού μας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.

Και συμπληρώνουν: «Πρόκειται για κοινωνική σύμπραξη στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Γι' αυτό άλλωστε και τα έσοδα που θα προκύπτουν, θα κατευθύνονται από τη μεν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην περαιτέρω στήριξη και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, από το δε ελληνικό Δημόσιο, στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας».

Τότε είχαν πέσει όλοι να φάνε την κυβέρνηση και τον Σαμαρά γιατί κάνει deal με την Εκκλησία αντί να την φορολογεί για να σωθεί η χώρα. Τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι μεγαλόσχημοι μιλούσαν για «ιερό real estate» και για «ιερές business» την ώρα που η εκκλησιαστική περιουσία δεν φορολογείται όσο θα έπρεπε. Τότε όλα αυτά ήταν... δεξιά ατζέντα και προσέγγιση της Εκκλησίας για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Τώρα που ο Τσίπρας κάνει ακριβώς το ίδιο πώς λέγεται αυτό; Και να θυμίσουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση για τις σχέσεις Εκκλησίας – κράτους;

Ο Τσίπρας λοιπόν από το 2012 μιλούσε για κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εισοδημάτων της Εκκλησίας από ακίνητα και την ευρύτερη φορολογική εξίσωση της Εκκλησίας με κάθε πολίτη της χώρας, την αποσύνδεση των θρησκευτικών θεμάτων από το υπουργείο Παιδείας, την αναγνώριση του δικαιώματος καύσης των νεκρών, τον τερματισμό του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της καθημερινής προσευχής στα σχολεία κ.λπ. Έκτοτε έχουμε ακούσει μεν ότι θα διατεθεί μισό δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών. Για αύξηση των εσόδων από φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όμως, κανένα νέο.

Έτσι για να μη μας κοροϊδεύουν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα