«Σκηνοθετημένη» η πειρατεία σε ελληνικό πλοίο, ισχυρίζεται η Ανγκόλα

Ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο που εξαφανίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Ανγκόλας την περασμένη εβδομάδα «σκηνοθέτησε» πειρατεία και έχει εντοπιστεί σε ύδατα της Νιγηρίας, σύμφωνα με το ναυτικό της αφρικανικής χώρας. Το πετρελαιοφόρο ΜΤ Kerala με Λιβεριανή σημαία είχε μόλις φορτώσει ένα φορτίο ντίζελ που ανήκει στη θυγατρική της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αγκόλας Sonangol, όταν χάθηκε από το ραντάρ στις 18 Ιανουαρίου.

Η

ιδιοκτήτρια εταιρεία Dynacom Tankers που εδρεύει στην Αθήνα δήλωσε νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν υπόνοιες πως «πειρατές είχαν πάρει τον έλεγχο» του σκάφους, το οποίο έχει πλήρωμα 27 Ινδούς και Φιλιππινέζους.

Ωστόσο ο Augusto Alfredo, εκπρόσωπος του ναυτικού της Ανγκόλας, είπε στο AFP την Κυριακή ότι «δεν υπήρξε καμιά πειρατεία του σκάφους, αλλά μια ψεύτικη πειρατεία». Ο Alfredo είπε ότι το δεξαμενόπλοιο ήταν στην είσοδο του κόλπου Λουάντα το περασμένο Σάββατο, όταν προσεγγίστηκε από ένα ρυμουλκό. «Στη συνέχεια έκοψε το σύστημα επικοινωνίας του και ακολούθησε το ρυμουλκό στη Νιγηρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Η Sonangol και το Δημόσιο της Αγκόλας θα κινηθούν προς την κατεύθυνση πλέον να ανακτήσουν το φορτίο και να καθορίσουν ακριβώς τι συνέβη».

Η Sonangol έχει ναυλώσει το MT Kerala από το 2009 και η σύμβασή του έληγε στις 12 Φεβρουαρίου. Εμπειρογνώμονες της Ανγκόλας, όπως το πρακτορείο θαλάσσιας ασφάλειας Dryad Maritime, φοβόταν ότι αν επιβεβαιωθεί πειρατεία, θα σημάνει την εξάπλωση της πειρατείας από τον Κόλπο της Γουινέας. Παρότι έρχεται από έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο το 2002, η Ανγκόλα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, χάρη στους πετρελαϊκούς της πόρους.

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική μετά τη Νιγηρία, όπου η κλοπή αργού πετρελαίου είναι ένα πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής ο δυτικοαφρικανικός πετρελαϊκός γίγαντας έχει γλιτώσει από τα δεινά της πειρατείας. Ο εκπρόσωπος του ναυτικού της Ανγκόλας επέμεινε ότι «δεν υπάρχει πειρατεία στα ύδατα της Ανγκόλας».

news24.com

Keywords
Τυχαία Θέματα