Σήμερα το μεγάλο crash test για εργασιακό, νέα μέτρα και τράπεζες

12:33 4/9/2017 - Πηγή: Antinews

Οι διαθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να φανούν σήμερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euroworking Group στις Βρυξέλλες. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και το κοινοτικό σκέλος των Θεσμών περιμένει να δει αν θα εμμείνει το Ταμείο στις απαιτήσεις του για νέα μέτρα το 2018, για εμπροσθοβαρή εφαρμογή των παρεμβάσεων του 2019 - 2021, καθώς

και για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και τούτο στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ότι αν το επιθυμεί μπορεί να αποχωρήσει καθώς η ελληνική πλευρά δεν το χρειάζεται πια, αλλά και με δεδομένη τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες.

Η ελληνική πλευρά όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει να αντιμετωπίσει και άλλες απαιτήσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, εκείνες που αφορούν και στο κοινοτικό σκέλος των Θεσμών.

Ο λόγος για το μέτωπο του εργασιακού, το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί ενδεχομένως στο μεγαλύτερο αγκάθι της τρίτης αξιολόγησης. Μεγάλο αγκάθι αποτελεί επίσης το δημόσιο, οι αποκρατικοποιήσεις (με την ελληνική πλευρά να προδικάζει καθυστερήσεις και μεταφορά στόχων για το 2018), ο εξωδικαστικός μηχανισμός και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι αποκλίσεις εσόδων που φάνηκαν τον Ιούλιο έχουν ανησυχήσει τους θεσμούς. Στην κάθοδο που θα ξεκινήσουν από τις 11 Σεπτεμβρίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συλλέξουν στοιχεία ώστε να επιβεβαιώσουν όσα εκτιμά η κυβέρνηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων φέτος και το 2018.

Τα κυβερνητικά σχέδια άλλωστε θα πρέπει να αποτυπωθούν γραπτά σε 2 κείμενα: στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στη Βουλή και στα εξαμηνιαία δημοσιονομικά στοιχεία τα οποία οφείλει να στείλει μέσω της ΕΛΣΤΑΤ η ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου στην Εurostat και θα περιλαμβάνουν και τους στόχους που θέτει για το 2017.

Το μεγάλο μέτωπο της υποδόσης

Το άλλο ζήτημα που θα εξετασθεί σήμερα στο EWG, με πολύ χαμηλό πλέον όμως πήχη προσδοκιών, είναι αυτό της "ουράς" της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή της εκταμίευσης του δεύτερου πακέτου των οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ της υποδόσης που αφορά στην εξόφληση οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε μία κινητικότητα προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης άμεσα, πλέον ο πήχης των προσδοκιών χαμηλώνει, διότι η ελληνική πλευρά φέρεται να μην κατάφερε να συγκεντρώσει μέχρι στιγμής τα στοιχεία που αποδεικνύουν ένα εξαιρετικά υψηλό στόχο: να απορροφήσει το 150% των κονδυλίων που της δόθηκαν από την πρώτη υποδόση (αυτή των οκτακοσίων εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε τον Ιούλιο και πρέπει να συνοδευθεί με κρατικό χρήμα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο σύνολο 1,2 εκατομμύρια ευρώ). Το ποσό της δεύτερης υποδόσης είναι διαθέσιμο από την 1η Σεπτεμβρίου και η διαθεσιμότητά του λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Πλέον επιχειρείται να εγκριθεί η εκταμίευσή του μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η συνάντηση Τσακαλώτου - Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες όμως καταφθάνει και ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου αύριο νωρίς το απόγευμα να συναντηθεί μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και ενδεχομένως άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Η συνάντηση αυτή, η πρώτη σε πολιτικό επίπεδο μετά το καλοκαίρι, έχει σκοπό να διαμορφώσει την ατζέντα της τρίτης διαπραγμάτευσης αλλά και του υπόλοιπου χρονοδιαγράμματος των 12 επόμενων μηνών, στον απόηχο και των σημερινών αποκαλυπτηρίων των προθέσεων του ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι η κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών προς το παρόν υπολογίζεται ότι θα γίνει αργότερα μετά τη Σύνοδο της Ουάσιγκτον (ΔΝΤ/Παγκοσμια Τράπεζα στις 13-15/10). Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα θα ληφθούν στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 15 Σεπτεμβρίου.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα