Μέρκελ: Η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ -Σουλτς: Θα διακόψω τις ενταξιακές συνομιλίες

08:29 4/9/2017 - Πηγή: Antinews

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση, στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας της με τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, πως η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε πως, αν εκλεγεί καγκελάριος της Γερμανίας, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ.

"Όταν γίνω καγκελάριος, θα ακυρώσω ... τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε

ο Σουλτς κατά την τηλεμαχία.

"Κανένας γερμανός πολίτης δεν μπορεί να ταξιδεύει πλέον με ασφάλεια στην Τουρκία", τόνισε ο Σουλτς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τους περασμένους μήνες τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία 12 γερμανοί πολίτες με πολιτικές κατηγορίες.

"Όποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος έχει τη αποστολη να πει στην Τουρκία για να προστατεύσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και γι' αυτό αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΕΕ", δήλωσε ο Σουλτς.

Η Μέρκελ επανέλαβε την καθιερωμένη θέση της ότι είναι υπέρ της διακοπής των περαιτέρω συνομιλιών με την Άγκυρα για τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Όμως προειδοποίησε πως οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία δεν πρέπει να διακοπούν αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά.

"Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ κατά το αποψινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον κεντροαριστερό υποψήφιο για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς αφού ο Σουλτς είπε ότι, αν εκλεγεί καγκελάριος, θα διακόψει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.

"Πέραν αυτού, θα μιλήσω στους συναδέλφους μου για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση πάνω σ' αυτό ώστε να μπορέσουμε να τερματίσουμε αυτές τις ενταξιακές συνομιλίες", πρόσθεσε η Μέρκελ.

Η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αυτή την στιγμή εκ των πραγμάτων δεν διεξάγονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι, αν και οι χαμηλοί τόνοι δεν οδηγούν πουθενά με κάποιον σαν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρέπει να διατηρηθεί η επαφή προκειμένου να απελευθερωθούν οι γερμανοί πολίτες που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές. Η ίδια δήλωσε ότι θα συμφωνούσε στην διακοπή της προενταξιακής βοήθειας που δίδεται στην Άγκυρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι "το εάν η Τουρκία ή η ΕΕ θα κλείσει την πόρτα, πρέπει να αποφασιστεί με ηρεμία" και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τους ευρωπαίους συναδέλφους της προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι εφικτό να διαμορφωθεί κοινή θέση για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. "Η Τουρκία απομακρύνεται με ταχύτατο ρυθμό από όλες τις πολιτικές συνήθειες", δήλωσε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε ότι καταβάλλει κάθε διπλωματική πίεση προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι οι Γερμανοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλτς προειδοποίησε ότι "κανένας Γερμανός δεν είναι πλέον ασφαλής να ταξιδέψει στην Τουρκία" και τόνισε ότι όποιος εκλεγεί καγκελάριος έχει την ευθύνη να πει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει περάσει όλες τις κόκκινες γραμμές και ότι η χώρα του δεν μπορεί πια να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σχόλια πιθανολογείται ότι θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς η Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο στη σύλληψη άλλων δύο Γερμανών στην Τουρκία με πολιτικές κατηγορίες.

Κριτική Σουλτς στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ

Δριμεία κριτική για την προσφυγική πολιτική της δέχθηκε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από τον αντίπαλό της Μάρτιν Σουλτς κατά την διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου.

"Κάναμε το λάθος να μην εμπλέξουμε από την αρχή τους ευρωπαίους γείτονές μας", δήλωσε ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Ζήτησε ταχύτερες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αλλά και γρήγορη απέλαση των υπόπτων από την Γερμανία. "Με μένα οι ύποπτοι θα φύγουν από την Γερμανία", τόνισε.

Η Μέρκελ από την πλευρά της υπερασπίστηκε την πολιτική της, επισημαίνοντας ότι ενήργησε με βάση το γερμανικό Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι η αξιοπρέπεια του ατόμου είναι ιερή. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι κατανοεί την πλειοψηφία των Γερμανών οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση, δεν ενστερνίζονται την άποψή της ότι "το Ισλάμ έχει θέση στην Γερμανία". "Καταλαβαίνω όσους είναι επιφυλακτικοί", δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι έχουν εξαχθεί πολύτιμα συμπεράσματα από την πολιτική ενσωμάτωσης, αλλά και από τις περιπτώσεις όπου αυτή απέτυχε.

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε ακόμη την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και προέβλεψε ότι το προσφυγικό ζήτημα θα μας απασχολήσει για αρκετό καιρό ακόμη. Μελλοντικά θα πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τα αιτία της προσφυγιάς, επισήμανε, για να δηλώσει ο Σουλτς ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια νομοθεσία μετανάστευσης, όπως αυτή των ΗΠΑ ή του Καναδά. Χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση "σύστημα απελπισίας" και αναφέρθηκε στις αντιστάσεις που προβάλλουν χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Πώς εξελίχθηκε το ντιμπέιτ Μέρκελ-Σουλτς

O Mάρτιν Σούλτς απάντησε πρώτος στο πρώτο εισαγωγικό ερώτημα, γιατί οι δημοσκοπήσεις είναι τόσο κακές για το SPD, λέγοντας ότι υπεύθυνες είναι οι χαμένες εκλογές που προηγήθηκαν στα τρία κρατίδια. "Ηταν πικρό", είπε, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι απόψε θα πείσει τους πολλούς αναποφάσιστους. "Ο ένας στους δύο Γερμανούς δεν έχει ακόμα αποφασίσει", τόνισε.

Είμαι η πρόεδρος ενός κόμματος του μέτρου και του κέντρου, δήλωσε με τη σειρά της η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

Ο Σουλτς της επετέθη χαρακτηρίζοντας το στιλ της νυσταλέο. "Την δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να την προχωρήσει με κλινάμαξα" , είπε.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι η έκβαση των εκλογών είναι ανοικτή και ότι δεν θέλει να κάνει προγνώσεις, διότι πολλοί ψηφοφόρο είναι αναποφάσιστοι. Διαβεβαίωσε πάντως ότι θα εργαστεί για την προστασία του κλίματος και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δύο θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα την γερμανική κονωνία.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες της προσφυγιάς και αυτό κάνει η κυβέρνηση.

Ο Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι το προσφυγικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και επετέθη στην Μέρκελ λέγοντας πως δεν επιτρέπεται να θέτει τους ευρωπαίους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων. "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή λύση. Το κύμα των προσφύγων κράτησε μήνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη λύση", υποστήριξε.

Στο ερώτημα του Σούτλς προς την Mέρκελ γιατί προσκάλεσε ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU, το αδελφό βαυαρικό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU της Μέρκελ) τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει λέοντας ότι "είχαμε μια δραματική κατάσταση" και παρέπεμψε στο Σύνταγμα και το απαραβίαστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπερασπιζόμενη την προσφυγική πολιτική που εφάρμοσε το 2015. "Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μιας καγκελαρίου κατά τις οποίες πρέπει να πάρει αποφάσεις", όπως είπε, παραδέχτηκε όμως ότι ότι δεν ασχολήθηκε προηγουμένως αρκετά με την κατάσταση των προσφύγων σε χώρες όπως ο Λίβανος.

Στο ερώτημα πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ενσωματωθούν οι πρόσφυγες ο Σουλτς απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία και οι υποδομές καλύτερα, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει πόσος χρόνος θα χρειαστεί. "Το να ενσωματωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι υπό προϋποθέσεις θέμα μιας γενιάς. Ας μην ρίχνουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών".

Η Μέρκελ συμφώνησε ότι "είναι μια τεράστια υπόθεση. Θα κρατήσει χρόνια. Υπάρχουν προβλήματα στην ενσωμάτωση"

Η καγκελάριος τόνισε ότι τα εκατομμύρια των μουσουλμάνων στην Γερμανία συνεισφέρουν στην γερμανική κοινωνία. Σε αυτό συμφώνησε και ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά υπογράμμισε ότι "οι κήρυκες του μίσους δεν έχουν θέση στη χώρα μας".

Στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει η Μέρκελ το γεγονός ότι τα 2/3 των Γερμανών δεν συμμερίζονται την άποψή της ότι Ισλαμ ανήκει στην Γερμανία, η καγκελάριος απάντησε:"αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό, ιδίως διότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις γίνονται στο όνομα του Ισλάμ. Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό οτι δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ καθεαυτό".

Η Μέρκελ παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων από αραβικές χώρες έχει αυξηθεί στην Γερμανία, αλλά πρόσθεσε πως "τα τζαμιά πρέπει να κλείσουν, εάν συμβαίνουν εκεί πράγματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα".
Ο Σουλτς είπε ότι τα εξωτερικά συνορα δεν μπορούν να κλείσουν. "Τα μεσογειακά σύνορα μας ανησυχούν, αλλά δεν μπορούμε να τα κλείσουμε". Η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, στις οποίες, όπως είπε, "πρέπει να επενδύσουμε πολλά".

Στο θέμα της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων ο Σουλτς απάντησε πως "κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά", ενώ η Άγγελα Μέρκελ παρέπεμψε στην Σύμβαση της Γενεύης για τα αθρώπινα δικαιώματα.

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα