Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κήρυξε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

"Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε

σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει", τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης.

"Αυτό που προέχει τώρα περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία των περιουσιών τους και η παροχή φιλοξενίας. Έχουν στηθεί καταυλισμοί στο διπλανό χωριό και όσοι κάτοικοι από το χωριό Βρίσα χρειάζονται και θέλουν να πάνε εκεί, μπορούν να πάνε", είπε ο γενικός γραμματείας.

Eφιαλτική η πρώτη νύχτα για τους σεισμόπληκτους

Εφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασε για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της νότιας Λέσβου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες το νησί και προκάλεσε τον θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό 15 ανθρώπων.

Ο Δήμος Λέσβου άνοιξε χθες το βράδυ δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην τουριστική περιοχή των Βατερών, όπου φιλοξενήθηκαν κάποιοι από τους άστεγους σεισμοπαθείς της Βρίσας, ενώ αρκετοί διανυκτέρευσαν και σε σκηνές.


Μία 45χρονη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια του σπιτιού της ανασύρθηκε νεκρή λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας. Την γυναίκα βρήκαν τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στην περιοχή για πολλές ώρες. Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκε ένα άλλο ζευγάρι ηλικιωμένων από συντρίμμια σπιτιού στη Βρίσα Λέσβου.

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Χουλιάρας: Eίναι νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός

Την ίδια ώρα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε μιλώντας στον "Αντ1" ότι "περιμένουμε έναν μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ, ώστε να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια", ενώ πρόσθεσε ότι "πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, είναι νωρίς να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός".

Με μετασεισμούς της τάξεως των 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια που υπάρχει σε ένα ρήγμα μετά από έναν σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Λέσβο το μεσημέρι της Δευτέρας, εξήγησε.

Για το λόγο αυτό, είπε ο κύριος Χουλιάρας, περιμένουμε έναν μετασεισμό μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ, που θα μας καθησυχάσει, καθώς θα δείξει πως η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά. Πρόσθεσε επίσης πως η σεισμική ακολουθία μετά από έναν τέτοιου είδους σεισμό διαρκεί συνήθως μήνες.

Ο κύριος Χουλιάρας τόνισε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί από τον σεισμό αυτό ρήγμα όπως εκείνο της Ανατολίας.

Ευθ. Λέκκας: Θετική η συνέχιση των σεισμών

Για μια "πλούσια σεισμική διαδικασία η οποία εκδηλώνεται κατά μήκος της συγκεκριμένης περιοχής όπου έχουμε πρωτεύον ρήγμα" μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM" ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, τόνισε πως στόχος είναι στο άμεσο διάστημα η αποτύπωση "των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας με κάθε λεπτομέρεια στις υποδομές και ο σχεδιασμός της ανάκαμψης της περιοχής" ώστε να "επανέλθει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην πρότερη κατάσταση".

Σε ό,τι αφορά τη σεισμικότητα στη μείζονα περιοχή ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) συνεκτιμά πως οι "σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος". "Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση", σημειώνει ο κ. Λέκκας που αναφέρει πως οι επιστήμονες έχουν σαν ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.

Συνεχείς μετασεισμοί

Οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει και ο κίνδυνος καταρρεύσεων σε κτήρια που έχουν ήδη υποστεί ρωγμές είναι μεγάλος.


Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους του νησιού και κυρίως της νότιας Μυτιλήνης όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα να μην μπουν στα σπίτια τους για τις επόμενες 48 ώρες που θα συνεχιστεί η μετασεισμική ακολουθία, καθώς αναμένουν μετασεισμούς της τάξης ακόμα και των 5,5 ρίχτερ.

"Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες"

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες, τόνισε μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν.


"Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα", είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος της Άγκυρας, ΜελίχΓκιοκτσέκ, "χτύπησε" ξανά με ένα απο τα απίθανα σενάρια που κατά καιρούς "εκτοξεύει" δημοσίως. Συγκεκριμένα, έγραψε στο Τwitter, "πιστεύω ότι ίσως ήταν ένας τεχνητός σεισμός. Δεν το λέω σίγουρα, αλλά είναι μία πολύ σοβαρή πιθανότητα και θα πρέπει να ερευνηθεί. Ήταν μήπως κάποιο πλοίο σεισμικών ερευνών κοντά στο επίκεντρο; Αν ναι, σε ποια χώρα ανήκει;", αναρωτήθηκε ο ΜελίχΓκιοκτσέκ, ζητώντας να γίνει έρευνα για το ποια πλοία και ποιών χωρών έπλεαν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Κλειστά τα σχολεία - Αναβάλλονται οι Πανελλαδικές

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, ενώ αναβλήθηκαν για οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο.

Με εντολή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων συνολικά 40 σκηνές των δέκα ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Επιδότηση ενοικίου σχεδιάζει η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε κατά την επίσκεψή του στο χωριό ο υπουργός Yποδομών Mεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στο νησί ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου να συντάξουν σχετικές μελέτες. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, ο κ. Σπίρτζης είπε στους κατοίκους ότι θα υπερβεί όλα τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία αρωγής των πληγέντων από το σεισμό σε όλη τη Λέσβο.

Όπως είπε ο κ. Δέδες, μαζί με τον κ. Σπίρτζη, έχουν μεταβεί στη Μυτιλήνη 80 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι μαζί με άλλους 20 της Περιφέρειας έχουν ξεκινήσει τις αυτοψίες σε όλους τους οικισμούς που υπάρχουν ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η πρώτη προτεραιότητα που θα δοθεί είναι η καταβολή στους πληγέντες του πρώτου βοηθήματος για την άμεση αρωγή, το οποίο θα εκταμιευτεί με πρωτοβουλία της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν το πρόγραμμα αρωγής και τα στοιχεία από τις πρώτες αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα