Σε επικίνδυνα νερά

Η Ελλάδα μπαίνει σε πολύ επικίνδυνα νερά. Από τη μια η μονομερής ανακοίνωση των παροχών που τινάζει στον αέρα τις όποιες ελπίδες για συμφωνία. Από την άλλη οι τρελές απαιτήσεις των δανειστών που αποκάλυψαν χθες οι Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Το να ζητάς δέσμευση για μέτρα 4,5 δις το 2016 που θα ισχύσουν μετά από τρία χρόνια ή να απαιτείς πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να συμφωνήσει η

άλλη πλευρά.

Από τη μια έχουμε δηλαδή την καμένη γη που αφήνει η κυβέρνηση και από την άλλη την καμένη γη που θέλει η τρόικα. Ποιος μπορεί, λοιπόν, να υποστηρίξει ότι μπορεί να έρθουν καλές ημέρες για την Ελλάδα;

Είναι πιθανόν ότι ο Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί για να επιβιώσει. Εξίσου πιθανό είναι ότι η τρόικα έχει τελειώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και… πάει για άλλα. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτεί με κάποιον που παίρνει…15% στις δημοσκοπήσεις. Θα περιμένει, λοιπόν, να πέσει και να συζητήσει με τον επόμενο τα μέτρα και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο Τσίπρας θα αποτελέσει σύντομα ένα μακρινό και κακό παρελθόν. Όσο τον αγάπησε ο κόσμος τόσο θα τον μισήσει και θα τον ξεχάσει. Όμως, έχει γίνει μια ζημιά που δεν έχει προηγούμενο και δύσκολα θα επουλωθούν οι πληγές. Στη πιο κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη με τα πάντα να αλλάζουν γύρω μας η Ελλάδα εμφανίζεται αδύναμη, ανίσχυρη και κυρίως εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο μνημονίων και στασιμοχρεοκοπίας.

Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, όμως, φαίνεται πως πάμε για τον Ιανουάριο. Και ποιος ξέρει τι θα γίνει αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, ακόμη και τον πρώτο μήνα του χρόνου. Στην Ευρώπη ετοιμάζεται το πρώτο bail in σε τράπεζα και μάλιστα στην αρχαιότερη, την Monde dei Paschi. Δεν αποκλείεται να έχουμε κούρεμα καταθέσεων με ό,τι σημαίνει αυτό για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που θα τρομάζει και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες, με ευθύνη της κυβέρνησης, καθυστερούν να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια ή σπαράσσονται από έριδες για τις διοικήσεις.

Παράλληλα, οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις σε Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία θα δείξουν ότι η Ευρώπη κάνει δεξιά στροφή αλλά και πιο σκληρή στάση απέναντι σε προβλήματα όπως το ελληνικό. Επομένως, αν είναι να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα καλό είναι να γίνουν τώρα, προτού πάρει φωτιά η Ευρώπη. Το φθινόπωρο θα είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση για τη χώρα.

Επομένως, αν έχει μείνει μια στάλα πατριωτισμός στην κυβέρνηση (αν είχε ποτέ) καλό είναι να μας απαλλάξει το συντομότερο από την παρουσία της. Ας σκεφτεί έστω και μια φορά με σύνεση και συναισθανόμενη ότι το μέλλον μπορεί να γίνει χειρότερο αν επιμείνουν να προστατεύουν μόνο την πολιτική τους καριέρα και την εξουσία τους.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα