Κόντρες κορυφής αναμένονται στην Βουλή με φόντο τον προϋπολογισμό και τις παροχές Τσίπρ

13:28 10/12/2016 - Πηγή: iPop

Για ακόμα μια έντονη αντιπαράθεση ετοιμάζονται ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2017 στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε περί τις 14:00, ενώ οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένονται μετά τις 15:00. Το κομμάτι της συζήτησης θα λήξει το βράδυ με ομιλία του Πρωθυπουργού. Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα, εκτός απροόπτου.

Με τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση

να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα πρώτα μέτρα για το χρέος να έχουν ήδη αποφασιστεί και την Κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά που υποφέρουν περισσότερο απ’ την προσφυγική κρίση, οι κόντρες στην Βουλή αναμένεται να είναι μεγάλες.

Ο Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει για ακόμα μια φορά να τονίσει ότι οι παροχές δεν σημαίνουν εκλογές, ενώ αναμένεται να στείλει αισιόδοξο μήνυμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και να υπογραμμίσει την μεγάλη σημασία της συμφωνίας των μέτρων για το χρέος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ’ την πλευρά του ετοιμάζεται να περάσει στην επίθεση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση μοιράζει «ψίχουλα», ενώ ετοιμάζεται να επιβαρύνει κι άλλο τον λαό με νέους φόρους. Παράλληλα, αναμένεται να εκφράσει εκ νέου την άποψη ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό.

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2017;

Πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,75% του ΑΕΠ και προσδοκίες για ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2017. Παράλληλα, όμως, έρχεται και νέο πακέτο φόρων- κυρίως έμμεσων- οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν τα 2,6 δις ευρώ.

4,5 δις μέτρα για το 2019 ζητά το ΔΝΤ

Για τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης την Παρασκευή στην Βουλή.

Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε πως το Ταμείο ζητά τη λήψη μέτρων 4,5 δις μέσα στο 2016, τα οποία, όμως, θα εφαρμοστούν το 2019. Τα εν λόγω μέτρα αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δις ευρώ για το 2019. Απαιτεί προκαταβολική νομοθέτηση το 2016 για το 2019

Photo: Alexandros Michailidis / SOOC

The post Κόντρες κορυφής αναμένονται στην Βουλή με φόντο τον προϋπολογισμό και τις παροχές Τσίπρ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα