Η CIA υποστηρίζει ότι η Ρωσία παρενέβη στις εκλογές υπέρ του Τραμπ

Μια μυστική έκθεση της CIA αποκάλυψε ότι η Ρωσία παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, με στόχο να κερδίσει την θέση στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται

αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα. Η έκθεση έρχεται μετά την διαταγή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ερευνηθούν όλες οι κυβερνοεπιθέσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2016, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από το Κογκρέσο για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκταση της ρωσικής παρέμβασης στην εκστρατεία.

Σύμφωνα με την Washington Post, τα άτομα με συνδέσεις στη Μόσχα παρείχαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χακαρισμένα από τον επικεφαλής της εκστρατείας της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής και την Χίλαρι Κλίντον, μεταξύ άλλων.

Αυτά τα άτομα μόλις είχαν απομακρυνθεί από τη ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με την παρελθούσα πρακτική της Μόσχας να χρησιμοποιεί "μεσάζοντες" σε επιχειρήσεις ευαίσθητων πληροφοριών ώστε να μπορεί να διατηρεί την εύλογη δυνατότητα άρνησης, ανέφερε η έκθεση. "Η εκτίμηση της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών είναι ότι ο στόχος της Ρωσίας ήταν να ευνοηθεί ένας υποψήφιος έναντι του άλλου, ώστε να συμβάλει στην εκλογή του Τραμπ" ανέφερε στην εφημερίδα ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα βασικούς γερουσιαστές. "Αυτή είναι η κοινά αποδεκτή άποψη".

Πράκτορες της CIA είπαν στους βουλευτές ότι ήταν "σαφές" πως η εκλογή του Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα. Ωστόσο, ορισμένα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και η αξιολόγηση της CIA υπολείπεται μιας τυπικής αξιολόγησης των ΗΠΑ που παράγεται και από τις 17 μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει η έκθεση. Για παράδειγμα, οι πράκτορες δεν έχουν αποδείξεις ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι καθοδήγησαν τα συγκεκριμένα άτομα να παρέχουν στη WikiLeaks τα χακαρισμένα emails των Δημοκρατικών. Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει αρνηθεί οποιεσδήποτε σχέσεις με τη Ρωσία. Ο νέος Πρόεδρος Τραμπ έχει απορρίψει τα συμπεράσματα των μυστικών υπηρεσιών για συμμετοχή της Ρωσίας. "Αυτοί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αναφέρουν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής", αναφέρει δήλωση της ομάδας μετάβασης του Τραμπ. "Οι εκλογές έληξαν πριν από πολύ καιρό σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Εκλεκτόρων στην ιστορία. Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε και να 'κάνουμε την Αμερική Μεγάλη και πάλι".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα