Σε αδιέξοδο οδηγείται η διαπραγμάτευση για την αμυντική βιομηχανία

Σε αδιέξοδο κινδυνεύει να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα για την τύχη της αμυντικής βιομηχανίας καθώς η κυβέρνησης επιμένει ότι πρέπει να γίνει εκκαθάριση εν λειτουργία, χωρίς να μπει λουκέτο δηλαδή και οι τροικανοί ζητούν κλείσιμο με την Κομισιόν να απαιτεί την επιστροφή παλαιότερων επιδοτήσεων. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιστραφεί στο σύνολό του το ποσό που ζητάει η Κομισιόν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν

να λειτουργούν. Η διαπραγμάτευση αφορά στο μέλλον των δύο αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ και ΕΛΒΟ αλλά και στην βιομηχανία ΛΑΡΚΟ, για την οποία η ελληνική πλευρά επιθυμεί ιδιωτικοποίηση ενώ οι δανειστές ζητούσαν ρευστοποίηση.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία για… πρώτη φορά του υπουργού Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλου, δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία και θα γίνει νέος γύρος συζητήσεων την Παρασκευή με κύριο θέμα τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και τρίτο ραντεβού την Κυριακή.

«Επιχειρούμε να πείσουμε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης εν λειτουργία είναι βιώσιμο», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Ακόμα βρισκόμαστε σε συζήτηση για το αν είναι βιώσιμο το σχήμα» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εφόσον πείσει για τη βιωσιμότητα, θέτει ως στόχο να ολοκληρώσει ανεκτέλεστες λειτουργίες (δυο συμβάσεις υπογεγραμμένες ύψους 30 εκατ. ευρώ και μια υπό συμφωνία σύμβαση ύψους 220 εκατ. ευρώ).

Εν συνεχεία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα προχωρήσουν σε σμίκρυνση και αναδιοργάνωση των ΕΑΣ. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι παρουσιάστηκε στην τρόικα αναλυτικά το σχέδιο αναδιάρθρωσης και στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ η τρόικα «τα άκουσε με προσοχή, σημείωσε τα πάντα».

Για την ΕΛΒΟ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι προτάθηκε να μετατραπεί σε στρατιωτική μονάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα