Χανελόρε Κραφτ: Η σοσιαλίστρια «Μέρκελ»

Στο μετεκλογικό κλίμα της Γερμανίας, αναμφισβήτητα μια γυναίκα έκλεψε την παράσταση – εκτός φυσικά από τη «Μητέρα» Μέρκελ. Ο λόγος για την Χανελόρε Κραφτ. Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να «χτυπήσει» την Καγκελάριο της Γερμανίας. Δεδομένου μάλιστα ότι οι τελευταίοι ηγέτες του κόμματος έχουν ταυτιστεί με τις δύο μεγαλύτερες ήττες στη μεταπολεμική ιστορία του, η Κραφτ

είναι η μόνη που μπορεί να χτίσει το νέο προφίλ του SPD ενόψει μελλοντικών αναμετρήσεων. Μετά το 25,8% των προχθεσινών εκλογών, ο υποψήφιος καγκελάριος Πέερ Στάινμπρουκ ετοιμάζεται για τιμητική αποστρατεία. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε χάσει από την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2009 και αρνήθηκε να ξαναδοκιμάσει το 2013. Και ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι σαφώς λιγότερο δημοφιλής από την Κραφτ.

Η Χανελόρε Κραφτ, είναι… ταπεινής καταγωγής. Κόρη εργατών, η Πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας μεγάλωσε με τη γιαγιά της. Άρχισε να εργάζεται στα 18 της χρόνια, όταν έχασε τον 50χρονο πατέρα της από καρκίνο, ενώ παράλληλα σπούδαζε. Στην πολιτική μπήκε σχετικά αργά, όταν ήταν 33 χρόνων και σήμερα σε ηλικία 52 χρόνων είναι κάτι περισσότερο από μία πρωθυπουργός κρατιδίου. Ένα στοιχείο που αναμφισβήτητα ενισχύει την υποψηφιότητά της είναι ότι στο SPD δεν έχει αναδειχθεί ποτέ ηγέτης χωρίς τη συγκατάθεση του «μπλοκ της Ρηνανίας». Ήδη, πριν από τις εκλογές, πολλά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι θα αναλάβει κεντρικό ρόλο, αν το SPD τελικά χάσει τις εκλογές (όπως άλλωστε προβλεπόταν). Σε τέσσερα χρόνια θα πρέπει να αποφασίσει ανάμεσα σε τρία αξιώματα, την καγκελαρία, την ομοσπονδιακή προεδρία ή την τοπική πρωθυπουργία.

Οι συγκρίσεις με τη Μέρκελ

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Deutsche Welle, στην προεκλογική Γερμανία η πρωθυπουργός της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας βρισκόταν συνεχώς περιτριγυρισμένη από ανθρώπους. Άλλοι της ζητούσαν αυτόγραφο, άλλοι της μετέφεραν προβλήματα και άλλοι ήθελαν απλά να της σφίξουν το χέρι. Στο πιο πυκνοκατοικημένο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας, η Κραφτ είναι η προσωποποίηση της εγγύτητας με τους ανθρώπους και όσο χειροτερεύουν τα ποσοστά για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τον υποψήφιό του, τόσο περισσότερο η ίδια περνά στο προσκήνιο.

Οι συγκρίσεις με την καγκελάριο δεν της αρέσουν, αν και στην πολιτική τους διαδρομή υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Και οι δύο ξεκίνησαν όταν τα κόμματά τους βρίσκονταν σε βαθιά κρίση. Και οι δύο προτιμούν τη συναίνεση και τη συνεργασία από τη μετωπική επίθεση. Χωρίς τη Μέρκελ δεν γίνεται τίποτα στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, χωρίς την Κραφτ γίνονται όλο και λιγότερα στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Το ανερχόμενο άστρο της Κραφτ έλαμψε ξανά αμέσως μετά τις εκλογές. Σε ομιλία της στη γενέτειρά της, το Ντίσελντορφ, διακήρυξε ότι τα πολιτικά κόμματα δεν θα πρέπει να πουλιούνται σε όποιον «δίνει τα περισσότερα» και ότι μια δημοκρατία δεν χρειάζεται μόνο μια σταθερή κυβέρνηση αλλά και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Πολλοί λένε ήδη ότι η Μέρκελ βρήκε το δάσκαλό της.

dw, bloomberg, telegraph

Keywords
Τυχαία Θέματα