Ρωσία: Η νέα γενιά πιέζει τον Πούτιν

Όσον αφορά τους σύγχρονους αυταρχικούς ηγέτες, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε υψηλή θέση για την σκληρότητα και την καταστολή του. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε από τις διαδηλώσεις στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις την Κυριακή, ο Πούτιν δεν κατάφερε να συντρίψει το πνεύμα και το θάρρος των ρώσων πολιτών που είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν την τιμωρία για να αντισταθούν στις υπερβολές του καθεστώτος του.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ήταν οι μεγαλύτερες εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις, παρά την σαρωτική απαγόρευση στις μη εγκεκριμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η γενεσιουργός αιτία τους ήταν ένα βίντεο 50 λεπτών που δημιούργησαν ο Αλεξέι Ναβάλνι και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης και προβλήθηκε πάνω από 13 εκατομμύρια φορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο ισχυρίζεται ότι ο Μεντβέντεφ έλαβε δωροδοκίες από επιφανείς ολιγάρχες που του επέτρεψαν να διατηρήσει φανταχτερά περιουσιακά στοιχεία, αμπέλια και σκάφη στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Οι διαμαρτυρίες αντανακλούν και την ευρύτερη δημόσια δυσαρέσκεια, σε θέματα όπως η δυσαρέσκεια με την οικονομία και η καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από την κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές γνώριζαν τους κινδύνους. Στα σχεδόν 20 χρόνια ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός, ο Πούτιν προσπάθησε να συντρίψει οποιαδήποτε σοβαρή αντιπολίτευση, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, την ελευθερία της έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα. Υπήρξε επίσης επιθετικός στη διεθνή σκηνή με την προσάρτηση της Κριμαίας και τη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία για λογαριασμό του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, περίπου οκτώ υψηλού προφίλ Ρώσοι, μεταξύ των οποίων πέντε διπλωμάτες, έχουν πεθάνει, κάποιοι σε ύποπτες συνθήκες. Ο Πούτιν έχει εδώ και καιρό κατηγορηθεί για τη δολοφονία δημοσιογράφων και άλλων αντιπάλων του.

Η απάντηση της αστυνομίας στις διαδηλώσεις ήταν προβλέψιμα βάναυση. Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές στη Μόσχα ξυλοκοπήθηκαν και συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και ο Ναβάλνι. Παρά το γεγονός ότι πολλοί από τους συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι αμέσως, ο Ναβάλνι τη Δευτέρα έλαβε ποινή φυλάκισης 15 ημερών για αντίσταση κατά τη σύλληψη. Θέλει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2018, και φαίνεται να έχει το χάρισμα και ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα, σαφώς, για να φέρει τους ανθρώπους στους δρόμους.

Χωρίς άμεση επίθεση στον Πούτιν, τα ποσοστά του οποίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο Ναβάλνι έχει επικεντρωθεί στην διαφθορά, η οποία είναι ενδημική στη Ρωσία, και ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η Αχίλλειος πτέρνα του Πούτιν. Παρ' όλα αυτά, τα εμπόδια για την ανατροπή του Πούτιν είναι τρομερά. Πράγματι, εξαιτίας μιας προηγούμενης χαλκευμένης κατηγορίας, ο Ναβάλνι μπορεί να είναι δύσκολο να είναι υποψήφιος.

Παρά την μπερδεμένη συμπάθεια του αμερικανού Προέδρου Τραμπ στον Πούτιν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια δήλωση καταδικάζοντας την κράτηση εκατοντάδων "ειρηνικών διαδηλωτών", συμπεριλαμβανομένου και του Ναβάλνι, και υποστηρίζοντας ότι "η κράτηση ειρηνικών διαδηλωτών, παρατηρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων είναι μια προσβολή στις βασικές δημοκρατικές αξίες". Η δήλωση εκδόθηκε από τον Μαρκ Τόνερ, εν ενεργεία εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, και όχι από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που θα είχε και μεγαλύτερη επίδραση.

Ο Πούτιν παραμένει σταθερά στη θέση του οδηγού, αλλά τα γεγονότα της Κυριακής θα πρέπει να του δώσουν τροφή για σκέψη. Πολλοί διαδηλωτές ήταν νέοι άνθρωποι που φέρεται να ενημερώνονται από περισσότερες ανεξάρτητες πηγές, και όχι από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, και προφανώς δεν πτοήθηκαν από τον άνθρωπο στο Κρεμλίνο. Λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, δημογραφικές και άλλες προκλήσεις της Ρωσίας, ο Πούτιν δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι μπορεί να ελέγξει το μέλλον, ακόμη και αν ο ίδιος ελέγχει το παρόν.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα