Προεόρτια ρήξης Τσίπρα -Σκουρλέτη

17:03 28/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Όταν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης καλούσε χθες την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «κανιβαλισμό» της ΔΕΗ, ήξερε πρώτον ότι ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης είχε ήδη πει καταρχήν «ναι» στους δανειστές και δεύτερον ότι η δημόσια παρέμβασή του θα «ερέθιζε» τον πρωθυπουργό.

Έτσι και έγινε. Ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε «πρόκληση» την κίνηση του υπουργού του, αντελήφθη ότι απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο

του Σύριζα επιδιώκοντας να καταγραφεί ως υπερασπιστής των προεκλογικών δεσμεύσεών του, γεγονός που θα εμφάνιζε τον ίδιο ως ανακόλουθο, και αποφάσισε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Διοχέτευσε στην Καθημερινή και στις Ειδήσεις το σχόλιο «Κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος και πιο αριστερός από τον πρωθυπουργό». Και όλοι κατάλαβαν ότι σήκωσε το γάντι και είναι ακόμη και έτοιμος για ρήξη μαζί του -αν το πράγμα φτάσει στα άκρα.

Από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θυμίζουν ότι, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει δυο ευκαιρίες διεξόδου στον Πάνο Σκουρλέτη -κάτι που δεν έχει κάνει με άλλο στέλεχος της κυβέρνησης. Συνεπώς, θεωρούν «unfair» την τωρινή στάση του.

Την πρώτη φορά, το 2015, τον αντικατέστησε από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να μη χρεωθεί πολιτικά το νέο ασφαλιστικό. Και του προσέφερε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, από το οποίο είχε αποχωρήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, διαφωνώντας συνολικά με το 3ο μνημόνιο.

Τη δεύτερη φορά, στον ανασχηματισμό του 2016, τον αντικατέστησε από το υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μη χρεωθεί την υπόθεση της ΔΕΗ. Τον διατήρησε, όμως, στην κυβέρνηση δίνοντάς του, μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών

Βέβαια, η ανάγνωση των γεγονότων από την πλευρά του Πάνου Σκουρλέτη είναι εντελώς διαφορετική. Και στις δυο περιπτώσεις, τονίζουν συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός δεν είχε την «πολυτέλεια» να τον χάσει από την κυβέρνηση. Την πρώτη, διότι έτριζε συθέμελα ο Σύριζα και στο επόμενο διάστημα θα πήγαινε αναγκαστικά σε εκλογές. Και τη δεύτερη, διότι είχε αποφασίσει να «καρατομήσει» το Νίκο Φίλη από το υπουργείο Παιδείας και δεν άντεχε εσωκομματικά να χάσει και ένα δεύτερο κορυφαίο στέλεχος

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο Πάνος Σκουρλέτης, όπως και ο Νίκος Φίλης αποτελούν ιστορικά στελέχη της ανανεωτικής Αριστεράς με πορεία 40 χρόνων. Και οι δυο ακολούθησαν τον Γιάννη Μπανιά, όταν διασπάστηκε το ΚΚΕ εσωτερικού τη δεκαετία του ’80, εγκαταλείποντας τον Λεωνίδα Κύρκο που πάντα θεωρούσαν «δεξιό».

Μαζί τους ήταν και ο σημερινός πρόεδος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, όπως και ο πρώην διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ Σταύρος Καπάκος.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πως ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είναι απλώς ένας υπουργός, αλλά μέλος μιας άτυπης ομάδας που αποτελεί συνιδρυτή του Σύριζα. Ήδη ο Νίκος Φίλης βρίσκεται εκτός κυβερνήσεως, πράγμα που στο εσωτερικό του Σύριζα ισοδυναμεί με συνθηκολόγηση του πρωθυπουργού με το «παπαδαριό». Αν αποχωρήσει και ο υπουργός Εσωτερικών, υπερασπιζόμενος τις αρχές του κόμματος, το μήνυμα προς τη βάση θα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε έναντι των δανειστών σε θέμα ύψιστης σημασίας.

Τι θα γίνει, λοιπόν; Αν το ΔΝΤ υποχωρήσει στις ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ, ο πρωθυπουργός θα κλείσει τη συμφωνία, «πουλώντας την» ως δικαίωση των «ιερών και οσίων της Αριστεράς». Και ας «αποχωριστεί» τον Σκουρλέτη. Έτσι κι αλλιώς ξέρει ότι θα βρει την «Ομάδα Μπανιά» απέναντί του μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Όπως μας έλεγε στέλεχος κοντά στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έγινε όμηρος της φράξιας Λαφαζάνη που είχε στήσει κόμμα μέσα στο κόμμα, δεν θα το ανεχτεί τώρα για κάποιον που έχει προστατεύσει δυο φορές…

Από την άλλη, βέβαια, ο Πάνος Σκουρλέτης δε φαίνεται να δέχτηκε το υπουργείο Εσωτερικών με «συμβόλαιο» ότι θα σιωπήσει στο θέμα της ΔΕΗ, που θεωρεί κορυφαίο…

Keywords
Τυχαία Θέματα