Ψήφισαν μέτρα 5,5 δισ. ευρώ, λιτότητα έως το 2021 και υπερεποπτεία ΔΝΤ

Νέα μέτρα 5,5 δισ. ευρώ περίπου που ανεβάζουν το συνολικό "λογαριασμό" για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα 14,15 δισ. ευρώ ψήφισαν χθες 153 βουλευτές.


Τα μέτρα προβλέπουν τις μεγάλες περικοπές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις (4,9 δισ. ευρώ), αλλά και το αυξημένο "χαράτσι" στους επαγγελματίες και το πακέτο των 535 εκατ. ευρώ που εφαρμόζεται άμεσα για να διασφαλίσει τα πλεονάσματα έως το 2018: Τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια,

την κατάργηση φοροαπαλλαγών (έκπτωση στις ιατρικές δαπάνες και στην παρακράτηση φόρου), την φορολόγηση εταιρειών τύπου ArBnb, την μείωση των δαπανών για υγεία, άμυνα και για κοινωνικά επιδόματα.

Στο Νόμο και στα δαιδαλώδη συνοδευτικά του κείμενα, προβλέπεται ρητά η εφαρμογή και η απόδοση των μέτρων των 14,15 δισ. ευρώ έως το 2021, επισφραγίζοντας έτσι τη λιτότητα την οποία πλέον θα υποχρεούται να εφαρμόζει η Ελλάδα κατά την "εντός" αλλά και την μετά το τέλος του μνημονίου εποχή.

Αναφορικά με τα αντίμετρα των 7,5 δισ. ευρώ που επίσης ορίζονται στο νόμο, η εφαρμογή τους θα κριθεί από το ΔΝΤ το οποίο ναι μεν δεν έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα αλλά πλέον, ορίζεται ως ο "υπερεπόπτης" που θα αποφασίσει (σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους θεσμούς και την κυβέρνηση και όχι με διαδικασία συναπόφασης έστω) το επόμενο καλοκαίρι αν και σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστούν αντίμετρα, αλλά και αν θα έρθουν πιο πριν, το 2019 μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις και οι περικοπές το αφορολόγητο.


Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (σ.σ. που αποτελεί επίσης νόμο του κράτους από σήμερα ως παράρτημα του Νόμου) οι μισθολογικές παρεμβάσεις φτάνουν στα 384 εκατ. ευρώ, οι περικοπές στις συντάξεις στα 5,209 δις ευρώ , οι αυξήσεις φόρων στα 7,509 δισ. ευρώ και τα νέα ασφαλιστικά "χαράτσια" στα 749 εκατ. ευρώ.

Η "επιτυχία" των μέτρων με βάση το Μεσοπρόθεσμο αντιμετωπίζουν 9 κινδύνους που συνδέονται με την ένταξη της Ελλάδας στο QE αλλά και την πολιτική σταθερότητα.

Η κυβέρνηση βασίζεται σε χαμηλές πτήσεις ανάπτυξης το πολύ στο 2,6% με παραδοχή ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος μόνο κατά 1,8% και θα επιβραδυνθεί σε 2,2% ρυθμό το 2021.

Οι αποκαλύψεις για τα μέτρα

Ο "λογαριασμός" των 14,15 δισ. ευρώ προκύπτει αν στα νέα μέτρα των 4,9 δισ. ευρώ προστεθούν τα "παλαιά" μέτρα των 9,222 δισ. ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα οποία για πρώτη φορά καταγράφονται σωρευτικά από την ελληνική κυβέρνηση (αφού πέρυσι δεν κατατέθηκε Μεσοπρόθεσμο). Σε αυτά περιλαμβάνονται βέβαια και τα 535 εκατ. ευρώ που θα εφαρμοσθούν την εντός του Μνημονίου εποχή.

Όσο για την αξία των μέτρων του 2019-2021 των 4,9 δισ. ευρώ είναι τελικά μεγαλύτερη κατά 1 δισ. ευρώ περίπου από αυτή που αρχικά είχε υπολογισθεί, αν έτος σύγκρισης είναι το 2020 και ο "λογαριασμός" μεγαλώνει ακόμη πιο πολύ, αν υπολογισθεί και η απόδοση του 2021.

Η αξία των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις φτάνει στα 4,924 δισ. ευρώ το 2021 και στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, όταν η κυβέρνηση μιλούσε για παρεμβάσεις αξίας 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Οι συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν σε αξία από τα 2,49 δισ. ευρώ το 2019, για να κλιμακωθούν στα 2,58 δισ. ευρώ το 2020 και στα 2,72 δισ. ευρώ το 2021. Οι παρεμβάσεις στο σκέλος του αφορολόγητου ορίου ξεκινούν το 2020 από τα 1,92 δισ. ευρώ για να φτάσουν στα 2,058 δισ. ευρώ το 2021.

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα

Ο νόμος "Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις" έλαβε 153 ψήφους υπέρ και 128 κατά. Μήνυμα προς τους εταίρους έστειλε μετά το τέλος της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου ο Πρωθυπουργός ζητώντας ρύθμιση χρέους αντάξια των θυσιών του ελληνικού λαού. Όπως είπε "η "μπάλα τώρα είναι στο γήπεδο των δανειστών, η Ελλάδα τήρησε τα συμφωνηθέντα".

Μεταρρυθμίσεις και "διαθέσιμα" σε έναν λογαριασμό

Στο Νόμο όμως περιέχονται και δεκάδες κρίσιμες παρεμβάσεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων: από τις Κυριακές και το ακαταδίωκτο των στελεχών που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων έως το νέο πακέτο μεταβίβασης ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο, νέες παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό, στην παιδεία, στους δήμους αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων. Περιλαμβάνει νέες διατάξεις που αφορούν στο δημοσιονομικό συμβούλιο, την νέα κινητικότητα στο Δημόσιο, και το αναλυτικό πλαίσιο αποχωρήσεων –προσλήψεων μονίμου προσωπικού στο Δημόσιο έως το 2021 και σαρωτικές αλλαγές στην αγορά φαρμάκου.

Επίσης αναφέρεται ρητά στο μεσοπρόθεσμο ότι προωθείται h δημιουργία λογαριασμού θησαυροφυλακίου στον οποίο θα μεταφερθούν όλα τα διαθέσιμα του "ευρύτερου" Δημοσίου προς αξιοποίηση, ενώ αποκαλύπτεται ότι ήδη οι πράξεις repos φθάνουν στα 14 δισ. ευρώ.

Έξοδος στις αγορές και άρση Κεφαλαιακών ελέγχων

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνοντας χθες τη συζήτηση στη Βουλή εκτίμησε ότι "ο οδικός μας χάρτης είναι ότι κλείνει η αξιολόγηση, μπαίνουμε στο QE και χωρίς θριάμβους αλλάζουμε σελίδα και νομίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα αρθούν και τα capital control μέχρι το τέλος του έτους".

Την επιστροφή στις αγορές εντός του έτους αναφέρει ρητά ως στόχο και το Μεσοπρόθεσμο.

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών Νόμος και μεταρρυθμίσεις

Οι Θεσμοί από σήμερα, έχουν στα χέρια τους το ψηφισθέν νομοσχέδιο για να επανυπολογίσουν την "απόδοση" των μέτρων μετά τις αλλαγές που έγιναν (πχ στα ειδικά μισθολόγια οι διατάξεις δέχθηκαν τροποποιήσεις). Θέλουν να διαπιστώσουν την δημοσιονομική "επάρκεια" των τελικών κειμένων που θα μεταφραστούν στα αγγλικά, καθώς και των δεκάδων διαρθρωτικών παρεμβάσεων που είτε περιλαμβάνονται στον ίδιο εφαρμοστικό είτε έρχονται μέσω δευτερογενούς νομοθεσίας.

Ο χρόνος τελειώνει το Σαββατοκύριακο. Τότε θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το "compliance report" της συμμόρφωσης της κυβέρνησης με τα 140 προαπαιτούμενα.

Πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι αν υπάρχουν κάποιοι λίγοι "αστερίσκοι" πιθανών να μην δημιουργηθεί πρόβλημα, αλλά μεγάλες αποκλίσεις δεν μπορούν να υπάρχουν δεδομένης της στάσης του γερμανικού άξονα. Και εξηγούν την σημασία να είναι όλα τα προαπαιτούμενα έτοιμα, καθώς στην ίδια έκθεση της Επιτροπής θα περιλαμβάνεται και το παράρτημα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προς το Eurogroup της Δευτέρας η οποία δεν πρέπει να επιβαρυνθεί από την αξιολόγηση.

Χωρίς απόφαση για την Ελλάδα η σύνοδος της Δευτέρας

Ο πρώτος στόχος στο Eurogroup της Δευτέρας στο οποίο η Ελλάδα είναι 3ο τελευταίο θέμα με στόχο μία… πολύωρη συζήτηση (χωρίς όμως στην επίσημη ατζέντα να αναγράφεται ότι στόχος είναι η λήψη απόφασης) είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της 2ας αξιολόγησης. Και παράλληλα να προωθηθεί η "συνολική συμφωνία" για το χρέος και το ΔΝΤ με τις πιθανότητες να γίνει το δεύτερο στο 50% όπως ανέφερε προχθές αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη παράτασης για τον Ιούνιο, ενδεχομένως και για έκτακτο Eurogroup προκειμένου να προλάβουν τα Κοινοβούλια κρατών – μελών τις διακοπές του Ιουλίου (ήδη για να πάρει… σειρά η γερμανική βουλή, έχει κατατεθεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο).

Άφησε όμως να εννοηθεί και ότι μπορεί να υπάρξει ένα "βαρίδι" ΔΝΤ στην εκταμίευση της δόσης: δηλαδή να ζητηθεί να προηγηθεί η απόφαση του ταμείου για την συμμετοχή του στο πρόγραμμα της απόφασης του ESM.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα