Σταματά την έρευνα κατά του Ασάνζ η Σουηδία

Οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν πως σταματούν την προκαταρκτική έρευνα κατά του ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία αφορούσε υπόθεση βιασμού. Η κίνηση έγινε πριν την εξέταση από τη δικαιοσύνη της χώρας αιτήματος των δικηγόρων του Ασάνζ, να αποσύρει η Σουηδία το πανευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks ζει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ από το 2012, προσπαθώντας να αποφύγει

την έκδοσή του στη Σουηδία. Φοβάται ότι αν γίνει αυτό, θα εκδοθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τα εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα που έχει βγάλει στο φως της δημοσιότητας και τα οποία αποκαλύπτουν μυστικά των στρατιωτικών και διπλωματικών υπηρεσιών της χώρας.

Παρότι ο δικηγόρος του Ασάνζ, Πιτ Σάμιουλσον, έκανε λόγο για «απόλυτη νίκη», τονίζοντας ότι είναι ελεύθερος να φύγει από την πρεσβεία όποτε θέλει, η βρετανική αστυνομία μπορεί να συλλάβει τον Ασάνζ αν φύγει, καθώς το 2012 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από βρετανικό δικαστήριο επειδή δεν εμφανίστηκε για να παραδοθεί στις αρχές.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ διευκρίνισε ότι πιθανότατα θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τις βρετανικές αρχές ότι δεν θα συλληφθεί για άλλο λόγο πριν αποχωρήσει από την πρεσβεία. Τα WikiLeaks αποκάλυψαν ότι αναζητούν διευκρινήσεις από το Λονδίνο για το εάν έχουν λάβει αίτημα έκδοσης από τις ΗΠΑ και όπως σημειώνουν «η Μεγάλη Βρετανία αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το εάν έχει λάβει ήδη αίτημα έκδοσης».

Το τέλος της έρευνας για την υπόθεση βιασμού δεν σημαίνει ότι ο Ασάνζ δεν θα διωχθεί περαιτέρω. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επανεξέταζε την προηγούμενη εβδομάδα το εάν θα απαγγείλει κατηγορίες για τον ρόλο του στην αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών που η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι υπονόμευσαν την εθνική ασφάλεια και τις διπλωματικές σχέσεις. Το ζήτημα απέκτησε πρόσθετη ώθηση τον Απρίλιο όταν ο Γενικός Εισαγγελέας Τζεφ Σέσιονς δήλωσε ότι η σύλληψη του Ασάνζ ήταν προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεν είναι όμως σαφές εάν οι εισαγγελείς θα μπορέσουν να ασκήσουν τις πιο σοβαρές κατηγορίες κατασκοπείας εναντίον του Ασάνζ, για το ρόλο που διαδραμάτισε εδώ και χρόνια στην αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων, μαζί με την αναλυτή του στρατού Τσέλσι Μάνινγκ. Η Μάνινγκ καταδικάστηκε και φυλακίστηκε σε μια άνευ προηγουμένου ποινή φυλάκισης 35 χρόνων, αλλά ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε την ποινή της και αποφυλακίστηκε την Τετάρτη.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα