Προσεχώς… χάπι για την οικονομική ανισότητα

Ένα χάπι συμπόνιας, το οποίο κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στην οικονομική ανισότητα αλλάζοντας τη χημεία του εγκεφάλου τους, αναπτύσσουν Αμερικανοί ερευνητές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν έπειτα από πειράματα ότι ένα φάρμακο παρατείνει τα αποτελέσματα της χημικής ουσίας του εγκεφάλου ντοπαμίνη, που ενισχύει την συμπόνια.

Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή και τα κίνητρα στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό Current Biology,

οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τολκαπόνη, ένα φάρμακο το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση στη θεραπεία των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον. «Συνήθως θεωρούμε το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης ως ένα σταθερό χαρακτηριστικό, μέρος της προσωπικότητας του ατόμου», είπε ο Ming Hsu ένας από τους βασικούς ερευνητές της έρευνας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια- Μπέρκλεϊ. «Η μελέτη μας δεν απορρίπτει αυτή την ιδέα, αλλά αποδεικνύει πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να επηρεαστεί συστηματικά με τη στόχευση σε συγκεκριμένες νευροχημικές οδούς στον ανθρώπινο εγκέφαλο», σημειώνει.

Στη μελέτη συμμετείχαν 35 εθελοντές, μεταξύ των οποίων 18 γυναίκες. Σε δύο ξεχωριστές επισκέψεις, οι συμμετέχοντες έλαβαν ένα χάπι που περιέχει είτε ένα εικονικό φάρμακο ή τολκαπόνη που παρατείνει τα αποτελέσματα της ντοπαμίνης. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια έπαιξαν ένα απλό οικονομικό παιχνίδι, στο οποίο χώρισαν τα χρήματα μεταξύ τους και με ένα ανώνυμο παραλήπτη. Μετά την λήψη τολκαπόνης, οι συμμετέχοντες χώρισαν τα χρήματα με τους ξένους με έναν πιο δίκαιο και ισότιμο τρόπο από ό,τι μετά τη λήψη του εικονικού φαρμάκου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η οικονομική ανισότητα αξιολογείται στον προμετωπιαίο φλοιό, μια περιοχή του πυρήνα του εγκεφάλου που η ντοπαμίνη επηρεάζει.

«Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την εκμάθηση του πώς η αποστροφή μας προς την ανισότητα επηρεάζεται από τη χημεία του εγκεφάλου μας» επισήμανε ο βασικός συγγραφέας της τρέχουσας μελέτης, Ignacio Saez, του Μπέρκλεϊ. «Μελέτες κατά την τελευταία δεκαετία έχουν ρίξει φως σε νευρικά κυκλώματα που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε σε κοινωνικές καταστάσεις. Αυτό που δείχνουμε εδώ είναι ένας ‘διακόπτης’ του εγκεφάλου που μπορούμε να επηρεάσουμε» σημείωσε ο Saez.

www.business-standard.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα