Πορτογαλία: Αποπλήρωσε νωρίτερα μέρος του δανείου της

Η Πορτογαλία αποπλήρωσε πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες 6,6 δις ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,ένα ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 22% των δανείων που είχε λάβει στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος στήριξης της οικονομίας της. Συνολικά η πορτογαλική κυβέρνηση επιθυμεί να διευθετήσει οφειλές

ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώεπί του συνόλου των 29,6 δις ευρώ τα οποία οφείλει το ΔΝΤ, μέσα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δυόμισι ετών, όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η Πορτογαλίαθα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσει έως και 500 εκατ. ευρώ από τους τόκουςτην περίοδο από το 2015 ως το 2018. Η Πορτογαλία ακολουθεί τα βήματα της Ιρλανδίας, η οποία έχει ήδη αποπληρώσει νωρίτερα από τις καθορισμένες προθεσμίες περίπου 12,5 δις ευρώ από το δάνειο των 22,5 δις ευρώ το οποίο είχε λάβει από το ΔΝΤ.

Η Πορτογαλίαβγήκε τον περασμένο Μάιο από το πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού της, ύψους 78 δις ευρώ, που είχε συνάψει το 2011 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αντάλλαγμα την εφαρμογή ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η Λισαβόναοφείλει να συνεχίσει την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει μεσοπρόθεσμα για να αποφύγει τον κίνδυνο να επαναληφθούν σφάλματα του παρελθόντος, έκρινε την Τρίτη σε έκθεσή του το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προβλέπει ότι θα επαναφέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που θα επιτρέψει η χώρα να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι λιγότερο αισιόδοξες και κάνουν λόγο περί δημοσίου ελλείμματος 3,2%.

uk.reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα