Προχώρα και το νου σου…

Ο Κυριάκος στη ΔΕΘ είπε τα σωστά πράγματα σε γενικές γραμμές.

Δεν τα είπε κατ’ ανάγκην με τον πιο σωστό τρόπο…

Δεν ξεσήκωσε, δεν συγκίνησε, δεν ενέπνευσε όσους έπρεπε κι όσους μπορούσε.

Έκανε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, αναμφίβολα. Δεν έκανε, όμως, το «άλμα»…

Είπε το σωστό «αφήγημα», δεν το είπε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά αυτό είναι κάτι που μας το χρωστάει.

Πήγε στη «σωστή κατεύθυνση». Δεν δημιούργησε τη «δυναμική» που ο ίδιος χρειάζεται και που μπορούσε. Κι αυτό το χρωστάει:

Σε μας που τον στηρίζουμε, σε ολόκληρη την παράταξη και, ασφαλώς, στον εαυτό του…

Άλλοι του κάνουν αυστηρή κριτική. Άλλοι τον… εκθειάζουν.

Εμείς δεν θα κάνουμε τίποτε απ’ αυτά. Γιατί εμείς στηρίζουμε μια βασική εκτίμηση: Ήταν και παραμένει περισσότερο από ποτέ, το βασικό «εργαλείο» για να φύγει ο Τσίπρας. Κι αυτό το «κράτησε» και το πήγε παραπέρα.

Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή Ελλάδα δεν χωράει… Μαδούρο! Και δεν μπορεί να γίνει «Βενεζουέλα». Καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρο το μήνυμα.

Εξήγησε ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους φόρους σταδιακά μειώνοντας τις δαπάνες τους κράτους, επίσης σταδιακά. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο «αφήγημα». Κι είναι η αλήθεια…

Μπορεί να ξεκινήσει άμεσα. Και έδωσε ένα «οδικό χάρτη» πως μπορεί να γίνει αυτό.

Ο οδικός του χάρτης δεν ήταν ο πιο τολμηρός. «Κρατήθηκε» λίγο. Ή μάλλον «κρατήθηκε» αρκετά.

Δεν αρκούν ενάμιση δισεκατομμύριο περικοπές στον πρώτο χρόνο με δύο δισεκατομμύρια περικοπές στη διετία όλα από τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, αλλά χωρίς να «αγγίξει» το μισθολογικό κόστος.

Έπρεπε να σταθεί περισσότερο στη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους, που αφορά και την αναδιάρθρωση των οργανικών θέσεων και τη σταδιακή μείωση προσωπικού.

Δεν είπε κάτι εντελώς διαφορετικό: Μίλησε για ματαίωση των αυξήσεων στο δημόσιο και διατήρηση του κανόνα: πολύ λιγότερες προσλήψεις παρά συνταξιοδοτήσεις. Αλλά θα μπορούσε να μιλήσει περισσότερο για την αξιολόγηση στην οποία, στο κάτω-κάτω ο ίδιος δούλεψε όταν ήταν υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σωστά είπε (αλλά στη συνέντευξη), πως ο ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί! Αλλά οι επίορκοι; Αυτοί με τα πλαστά πτυχία; Αυτούς που τους έδιωξε η προηγούμενη κυβέρνηση και τους επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν τους έβγαλε «στον τάκο»; Τι φοβήθηκε;

Τώρα που η κοινωνία στενάζει με αβάσταχτους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, το να κάνεις… «εχθρούς» σου μια μερίδα της δημοσιοϋπαλληλίας (που έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ ψηφίζει ΝΔ) δεν είναι «απώλεια», αν αντίθετα δημιουργεί δύο πράγματα που είναι κέρδος – και για τη ΝΔ και για την κοινωνία συνολικά:

«Δημοσιονομικό χώρο» για περισσότερες φορολογικές μειώσεις και κυρίως αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στους πολίτες! Οι περισσότεροι των οποίων βλέπουν πια τους δημόσιους υπαλλήλους ως σκανδαλωδώς «προνομιούχους» του κρατισμού...

Έτσι κι αλλιώς τους «έθιξε» - και πολύ καλά έκανε - ματαιώνοντας τις αυξήσεις τους που τους υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ! Και που χρηματοδοτούνται με ασήκωτα φορολογικά βάρη σε όλους τους άλλους. Αν μίλαγε για απομάκρυνση των επίορκων και για σοβαρή σε βάθος αξιολόγηση με απολύσεις επίορκων καταργήσεις άχρηστων «φορέων» και μετακινήσεις «υπεράριθμων» σε άλλες θέσεις, θα τον χειροκροτούσε η υπόλοιπη κοινωνία.

Αρκεί να προσέθετε – πράγμα που είναι σωστό – ότι δεν θα αγγίξει όσους μπήκαν με ΑΣΕΠ και τους ένστολους σε μάχιμες θέσεις. Με αυτό και μόνο θα μεγιστοποιούσε τα κέρδη του και θα ελαχιστοποιούσε τις «απώλειές». Και θα είχε στείλει πολύ πιο ηχηρό μήνυμα ότι he means business: ότι ήλθε να κάνει αληθινές μεταρρυθμίσεις και στο δημόσιο.

Το ότι δεν το έκανε ήταν μάλλον έκπτωση από την «αλήθεια» που ήλθε να πει. Και κάποιοι θα του το χρεώσουν ως «υποχώρηση στο λαϊκισμό»…

Ας είναι…

Όπως βλέπετε, αν του κάνω μια κριτική δεν είναι ότι «είπε πολλά» (όπως τον επέκριναν άλλοι). Αλλά ότι δεν είπε αρκετά: Ειδικά στο θέμα των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. Και ακόμα ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την σαρωτική αλλαγή της δημόσιας διοίκησης. Αυτά που είπε σίγουρα δεν ήταν «σαρωτικά». Και δεν ξέρω αν είναι «αλλαγή».

Καταλαβαίνω γιατί ήταν «συγκρατημένος». Αλλά η κοινωνία περιμένει περισσότερα σ’ αυτό. Περισσότερα ειδικά από αυτόν. Και μας τα χρωστάει…

Το άλλο σημείο κριτικής, είναι πως δεν είχε ισχυρό σημείο αναφοράς του στις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης (Σαμαρά). Το είπε κάπου (ειδικά με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εστίαση), το υπονόησε αλλού, αλλά δεν ήταν μέρος από το βασικό του «μήνυμα»…

Σε κάποιο σημείο μάλιστα (στη συνέντευξη) φάνηκε να τσουβαλιάζει «τους προηγούμενους πρωθυπουργούς των μνημονίων» (δηλαδή τον ΓΑΠ, τον Σαμαρά και τον Τσίπρα), όλους μαζί! Και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος – σε αντίθεση με τους «προηγούμενους» - θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια…

Εδώ αδίκησε και τον Σαμαρά και τον εαυτό του: Τον Σαμαρά, γιατί εκείνος κατάφερνε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Και τον εαυτό του, γιατί ο ίδιος ήταν υπουργός του Σαμαρά και γιατί πριν λίγες μόλις μέρες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο SKAI είναι πει καθαρά ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια! Και πως, αν δεν την είχαν ρίξει, θα το είχε ήδη επιτύχει!

Γιατί λοιπόν, αυτό το τσουβάλιασμα με όλους τους «προηγούμενους». Αυτό δεν είναι «λαϊκισμός»;

«Φάουλ» ήταν, αλλά μάλλον δεν το εννοούσε έτσι. Άλλωστε, μόλις προ ημερών είχε πει το αντίθετο. Νομίζω, όμως, πως αν είχε περισσότερο ως σημείο αναφοράς του την επιτυχημένη πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, θα ενίσχυε την παράταξη και τον εαυτό του. Γιατί σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες νοσταλγούν εκεί που βρίσκονταν το Νοέμβριο του 2014: Και το σημείο στο οποίο τους είχε φτάσει και την «τροχιά» – το δρόμο – όπου τους είχε βάλει.

Αυτό το πλεονέκτημα δεν το αξιοποίησε. Κι αυτό δεν βλάπτει τον Σαμαρά, η δικαίωσή του οποίου είναι πια δεδομένη και διογκώνεται καθημερινά. Βλάπτει τον ίδιο τον Κυριάκο. Και πιστεύω πως θα το διορθώσει…

Μια τελευταία υφολογική παρατήρηση: στην ερώτηση που του έγινε για τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, απάντησε σωστά, αλλά με λάθος τρόπο:

Είπε το σωστό: ότι στη διακομματική σύσκεψη αρχηγών είχε αποφασιστεί διαχωρισμός λαθρομεταναστών-προσφύγων και η φύλαξη των λαθρομεταναστών σε κλειστά προ-αναχωρισιακά κέντρα. Αυτά ΔΕΝ τα εφαρμόζει η κυβέρνηση Τσίπρα που έχει και τις μεγάλες ευθύνες για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτά όλα ήταν σωστά. Κι είναι η αλήθεια.

Φάνηκε, όμως να «μαλώνει» τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί… «φωνές ξενοφοβίας».

Είναι σίγουρος ότι πρόκειται για φωνές ξενοφοβίας;

Το να μη θέλουν οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο μαζί με άλλα παιδιά, τα περισσότερα των οποίων δεν έχουν κάνει εμβόλια και κάποια των οποίων έχουν ήδη εκτεθεί σε σοβαρές μολυσματικές ασθένειες είναι… «ξενοφοβία»;

Υπάρχει κοινότητα στον κόσμο και υπάρχει σχολείο στον κόσμο, όπου οι γονείς δεν θα αντιδρούσαν σε τέτοια φαινόμενα;

Αν αντίστοιχα κρούσματα υπήρχαν στο Κολλέγιο ή στου «Μωραϊτη», όλοι αυτοί οι… «κομιλφώ» που κουνάνε το δάχτυλο στους κατοίκους του Ωραιοκάστρου, δεν θα δεν αντιδρούσαν άραγε;

Αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια στο λαό και να μας ακούει, πρέπει κι εμείς να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις αλήθειες που μας λένε οι τοπικές κοινωνίες. Κι όχι να είμαστε έτοιμοι να τους «αναθεματίσουμε»…

Κάποτε όποιος μίλαγε για «λιγότερο και καλύτερο κράτος», όποιος μίλαγε για χτύπημα του κρατισμού, θεωρείτο… «νεοφιλελεύθερος» και τον εξαπέλυαν στο «πύρ το εξώτερο». Ήταν δίκαιο αυτό; Όχι, ήταν ο χειρότερος λαϊκισμός.

Και σήμερα κάτι αντίστοιχο συμβαίνει: όταν κάποιος λέει, προσέξτε γιατί οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες δημιουργούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, δεν είναι κατ’ ανάγκην «ξενοφοβικός» ή «ρατσιστής»! Μπορεί να έχει και κάποιο δίκιο…

Άλλωστε, το έχουν δεχθεί όλοι (ακόμα και ο κ. Μουζάλας), πως οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα (οι λαθρομετανάστες δεν έχουν ασφαλώς τα ίδια «δικαιώματα») αλλά και οι ντόπιοι έχουν επίσης δικαιώματα.

Αυτά τα δικαιώματα των ντόπιων, των τοπικών κοινωνιών, ποιος θα τα εκπροσωπήσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τους έχει στείλει όλους στα… κάγκελα;

Τα μικρά κεντρώα κόμματα που κουβαλάνε ακόμα τα συμπλέγματα της «πολιτικής ορθότητας»; (Αν και η δήλωση του «Ποταμιού», εδώ που τα λέμε, ήταν πολύ σωστή και πολύ πιο «προχωρημένη» από της ΝΔ στο θέμα του Ωραιοκάστρου…).

Η μήπως η ΧΑ και οι… νεατερντάλιες κραυγές της;

Αλήθεια, ποιος θα συγκρατήσει τις τοπικές κοινωνίες από το να γίνουν «εύκολη λεία» για τη ΧΑ;

Μόνο η ΝΔ μπορεί! Και πως θα το κάνει, αν δεν αφουγκράζεται τις δίκαιες ανησυχίες τους και δεν υπερασπίζεται τα απόλυτα θεμιτά δικαιώματά τους;

Εδώ λοιπόν, ο Κυριάκος ήταν σωστός επί της ουσίας, αλλά… «φάουλ» υφολογικά. Νομίζω ότι πρέπει κι αυτό να το προσέξει.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, η σύγκριση με τον Τσίπρα ήταν καταλυτική υπέρ του Κυριάκου!

Το μεγάλο μέρος της κοινωνίας που θέλει να φύγει ο Τσίπρας είδε πως υπάρχει εναλλακτική λύση.

Ο ίδιος ο Τσίπρας «βοήθησε» τον Κυριάκο με την απίστευτη… μακακία που ξεστόμισε: αν θέλετε να συλλάβετε κάποιον πάτε στη Θεσσαλονίκη!

«Χιούμορ», λέει, έκανε! Φανταστείτε να έκανε το ίδιο ακριβώς… «χιούμορ» σε βάρος του ο Κυριάκος, ως επόμενος Πρωθυπουργός, όταν ο ίδιος ο Τσίπρας θα είναι στην αντιπολίτευση. Κι αν δεν τον έχουν «φάει» οι σύντροφοί του στο μεταξύ…

«Δώρο» έκανε στον Κυριάκο ο Τσίπρας, λοιπόν.

Κι όπως φαίνεται του κάνει – και θα του κάνει – κι άλλα τέτοια «δώρα»…

Ο Κυριάκος, λοιπόν, εδραίωσε τη θέση του ως το μοναδικό εργαλείο για να φύγει ο Τσίπρας. Κι ως ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την εναλλακτική λύση στο χάος και το τέλμα στο οποίο μας οδήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ…

Εξακολουθεί, όμως να μας χρωστάει: περισσότερες «γωνίες» στο λόγο του (και λιγότερα «στρογγυλέματα») περισσότερο πάθος στην εκφορά του λόγου του και περισσότερη αναφορά στις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης που είναι κληρονομιά της παράταξης.

Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο λίγο χρόνο η κοινωνία «νοσταλγεί» την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ! Κι αυτό είναι εφαλτήριο για την επιστροφή της στην εξουσία. Δεν μπορούμε να το αφήνουμε ανεκμετάλλευτο τέτοιο «όπλο».

Προχώρα, λοιπόν, Κυριάκο και το νου σου…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα