Επανεκλογή – «ασπίδα» από εισαγγελείς σε Ντογιάκο

«Χαστούκι» για την πολιτική και φυσική ηγεσία της Δικαιοσύνης αποτελεί η επανεκλογή του Ισίδωρου Ντογιάκου στο τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών: Οι εισαγγελικοί λειτουργοί έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον επί διετία προϊστάμενό τους, με υψηλό ποσοστό 48%, παρά το «αγκάθι» της πειθαρχικής ποινής που του επιβλήθηκε στο… παρά πέντε των εκλογών.

Η τιμωρία του κ. Ντογιάκου από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου την περασμένη Τετάρτη (με ποινή στέρησης αποδοχών 40 ημερών) δεν μπλόκαρε τελικά την υποψηφιότητά

του στην εκλογική αναμέτρηση του Σαββάτου. Και τούτο διότι η πειθαρχική απόφαση δεν είχε καθαρογραφεί και δεν είχε επιδοθεί όπως απαιτεί ο νόμος, συνεπώς κρίθηκε ότι δεν συνέτρεχε κώλυμα εκλογιμότητάς του. Υπενθυμίζεται ότι την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του κ. Ντογιάκου είχε εκκινήσει η πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Βασιλική Θάνου, η οποία είχε θέσει ζήτημα νομιμότητας ως προς την εκλογή του (την πρώτη φορά) ως διευθύνοντος της Εισαγγελίας.

Παράλληλα, είχε ελεγχθεί γιατί αντιδρώντας στην απόφαση Θάνου είχε δρομολογήσει τη σύγκληση Ολομέλειας με θέμα «Εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών». Η πειθαρχική έρευνα δικαίωσε τον κ. Ντογιάκο και για τα δύο ζητήματα, ως προς το δεύτερο όμως διαφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος «έδειξε» το εδώλιο στον κ. Ντογιάκο για ανάρμοστη συμπεριφορά και κατάχρηση της θέσης του ως προϊσταμένου. Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο του επέβαλε ποινή απλής επίπληξης, που, σημειώνεται, δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα εκλογιμότητας. Απόφαση, ωστόσο, που πάλι δεν «ικανοποίησε» τον κ. Παρασκευόπουλο, με αποτέλεσμα να ασκήσει έφεση κι έτσι ο κ. Ντογιάκος να τιμωρηθεί με βαρύτερη ποινή τρεις ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη νέων προϊσταμένων στα μεγάλα δικαστήρια και Εισαγγελίες της χώρας.

Πολιτικές αντεγκλήσεις

Το ζήτημα αποτέλεσε αφορμή για έντονες πολιτικές αντεγκλήσεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για μία ακόμα παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τον υπουργό να αποκρούει τα πυρά και να μιλά για αβάσιμες αλλά και επιλεκτικές αντιδράσεις. Η πειθαρχική τιμωρία του κ. Ντογιάκου πάντως αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και αυτό της έκπτωσής του από τη θέση του προϊσταμένου αλλά και της διενέργειας νέων εκλογών, σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί άλλη λύση.

Οι νέοι προϊστάμενοι

Με την καταδίκη ανεπίδοτη, ο κ. Ντογιάκος συμμετείχε κανονικά στην εκλογική μάχη στην οποία επικράτησε με 39 ψήφους, έναντι 30 του Αντώνη Λιόγα και 7 της Γεωργίας Τσατάνη σε σύνολο 82 ψηφισάντων (υπήρξαν και 6 «λευκά»).

Επανεκλογή είχαμε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με τον Ηλία Ζαγοραίο να παραμένει στη θέση του διευθύνοντος και για την επόμενη διετία. Επικράτησε με 81 ψήφους έναντι 45 της κυρίας Ολυμπίας Κλειτσάκη.

Νέος επικεφαλής των τριμελών συμβουλίων διοίκησης στο Εφετείο Αθηνών αναδείχθηκε ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, ενώ στο Πρωτοδικείο Αθηνών ο Ελευθέριος Γεωργίλης.

Στη θέση του διευθύνοντος στο Εφετείο Θεσσαλονίκης εξελέγη ο πρόεδρος Εφετών Αντώνιος Τσαλαπόρτας, στο Πρωτοδικείο η πρόεδρος Πρωτοδικών Ειρήνη Παλιούρα, ενώ προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της συμπρωτεύουσας αναδείχθηκε ο Λάμπρος Τσόγκας.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα