Το εκλογικό σόου του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο έχει καταστείλει κάθε ουσιαστική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τον Πούτιν σε αδιαμφισβήτητο νικητή, σχολιάζει η Ola Cichowlas.

Η Μόσχα γιόρτασε 869α γενέθλιά της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η πόλη ξόδεψε 580 εκατομμύρια ρούβλια (8,9 εκατομμύρια δολ.) για την εκδήλωση, γνωστή ως Ημέρα της Πόλης της Μόσχας. Οι Μοσχοβίτες δεν είχε ξαναδεί ποτέ μια τέτοια παράσταση για την περίσταση, η οποία κόστισε διπλάσια από τη φετινή Ημέρα της Νίκης για να τιμήσουν τη νίκη επί της ναζιστικής

Γερμανίας, την πιο σημαντική επέτειο στο ρωσικό πολιτικό ημερολόγιο. Λίγοι αμφέβαλαν για το ποιος ήταν ο στόχος του κόμματος: οι εκλογές της Δούμας.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιανίν δούλεψε σκληρά όλο το καλοκαίρι για να κάνει την πρωτεύουσα να λάμψει για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. Κατά τη διάρκεια των 17 ετών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία, οι Ρώσοι έχουν συνηθίσει σε προβλέψιμες εκλογές. Και αυτές δεν αποτελούν εξαίρεση, με μια καθαρή νίκη για το κόμμα του Πούτιν Ενωμένη Ρωσία. Οι Ρώσοι τις χαρακτηρίζουν ήδη ως τις "πιο βαρετό" στην ιστορία τους.

Παρόλα αυτά, οι εκλογές έχουν συμβολική σημασία για τις ρωσικές αρχές. Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα βουλευτικές εκλογές, το 2011, στη Μόσχα ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του Πούτιν, με κατηγορίες για εκτεταμένη εκλογική νοθεία. Από τότε, το Κρεμλίνο έχει προχωρήσει σε σκληρή καταστολή, πράγμα που ανάγκασε την ηγεσία της αντιπολίτευσης να δρα υπόγεια. Αυτή τη φορά, το Κρεμλίνο ζήτησε να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρχουν διαδηλώσεις. Ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένες με το έργο αυτό είναι ο αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού του Πούτιν, Βάτσεσλαβ Βολοντίν, υπεύθυνος των εκλογών του Κρεμλίνου από την επανεκλογή του προέδρου το 2012. Ο Βολοντίν ασχολιόταν όλο το καλοκαίρι με το να λέει στις κάμερες ότι αυτές θα είναι οι καθαρές εκλογές στην ιστορία της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι ενδιαφέρθηκαν να κάνουν αυτές τις εκλογές κάπως πιο ελεύθερες από τον Απρίλιο, όταν το Κρεμλίνο διόρισε την πρώην διαμεσολαβητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ελα Παμφίλοβα ως επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής. Ως παραχώρηση προς τους διαδηλωτές, αντικατέστησε τον σύμμαχο του Πούτιν Βλαντιμίρ Τσουρόφ, τον οποίο η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει για την επίβλεψή του στην εκλογική νοθεία του 2011.

Σε ένα άλλο σημάδι της εμπιστοσύνης, το Κρεμλίνο επέτρεψε ακόμη και στη Νέμεση του Πούτιν, τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον μεγιστάνας του πετρελαίου που πέρασε μια δεκαετία σε μια φυλακή της Σιβηρίας, να χρηματοδοτήσει υποψήφιους, ως μέρος της πρωτοβουλίας του Ανοιχτή Ρωσία. Σε μια σκηνή αδιανόητη μόλις πριν από λίγους μήνες, οι Ρώσοι είδαν ακόμη και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Καζιανόφ να συμμετέχει σε μια ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση στην κρατική τηλεόραση. Αλλά το να επιτρέψει στον Αλεξέι Ναβάλνι, τον πιο διάσημο εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, να συμμετέχει στις εκλογές αποδείχθηκε ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα για το Κρεμλίνο. Του απαγόρευσαν να εγγραφεί στο κόμμα του.

Αλλά ούτε ο Χοντορκόφσκι ούτε ο Καζιανόφ είχαν πιθανότητες να εισέλθουν στην Δούμα. Στην πορεία προς την ψηφοφορία, η φιλελεύθερη αντιπολίτευση έχει διαιρεθεί από τα σκάνδαλα και τις εσωτερικές διενέξεις. Απέτυχε, επίσης, να υποβάλει νέα πρόσωπα, όπως αρχηγούς των κομμάτων, κάτι που οδήγησε πολλούς Ρώσους να βιώσουν το deja vu του 1990. Το μόνο κόμμα το οποίο κατήγγειλε την προσάρτηση της Κριμαίας και είχε κάποια πιθανότητα να εισέλθει στο κοινοβούλιο ήταν το κοινωνικο-φιλελεύθερο Yabloko, με επικεφαλής τον Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι της εποχής Γιέλτσιν.

Η προπαγάνδα του Κρεμλίνου έχει κάνει τη συλλογή αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τα ποσοστά έγκρισης του Πούτιν αδύνατη. Επισήμως, έχει εκτιναχθεί στα ύψη κατά τη διάρκεια της διαφωνία τους με τη Δύση. Το κόμμα του, Ενωμένη Ρωσία, εν τω μεταξύ, αισθάνεται τις επιπτώσεις της βαθιάς ύφεσης της Ρωσίας. Δεν κατάφερε να αντισταθμίσει τις "επιδράσεις της Κριμαίας" μετά την προσωρινή ευφορία της προσάρτησης και τα ποσοστά κόμματος έχουν πέσει. Σύμφωνα με το Κέντρο Levada, την μόνη ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων της Ρωσίας, τα ποσοστά του έχουν μειωθεί από 39 τοις εκατό σε 31 τοις εκατό τον Αύγουστο. Ακόμη και η αναφορά αυτών των εκτιμήσεων είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο της εταιρείας. Μόλις 13 ημέρες πριν από τις εκλογές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το ερευνητικό κέντρο "ξένο παράγοντα".

Οι στρατηγοί του Κρεμλίνου προέβλεψαν την πτώση δημοτικότητας του κόμματος και απάντησαν με την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού. Αυτό το έτος, η Ρωσία θα αναπτύξει ένα εκλογικό σύστημα που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 2003. Οι μισές από τις 450 έδρες της Δούμας θα επιλέγονται από λίστες των κομμάτων, όπου τα ποσοστά έγκρισης των κομμάτων έχουν σημασία. Οι άλλες μισές θα επιλεγούν σε μονοεδρικές περιφέρειες, με τον ίδιο τρόπο που οι βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν μεταξύ των ετών 1993 και 2003.

Το Κρεμλίνο διέλυσε τις μονοεδρικές περιφέρειες το 2007, με βάση την υπόθεση ότι οι βουλευτές που εκλέγονται σε αυτές θα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν. Κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής άνθησης στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η Ενωμένη Ρωσία διακρίθηκε μέσα από τις εκλογές με λίστες. Αλλά το 2011 είχε κακές αποδόσεις και το κόμμα έχασε την πλειοψηφία του.

Η επιστροφή στο παλιό εκλογικό σύστημα αποτελεί ένα ακόμη βήμα για να αποφευχθεί το σενάριο του 2011, προς όφελος της Ενωμένης Ρωσίας. Πολλοί από τους ανεξάρτητους υποψηφίους συγκάλυψαν την πίστη τους στο κόμμα, λόγω της βύθισης της δημοτικότητάς του, αλλά θα ενταχθούν σε αυτό μετά την εκλογή τους. Τα υπόλοιπα βασικά υποψήφια κόμματα - η "συστημική αντιπολίτευση" που υπάρχει μόνο για να κάνει τη Δούμα να φαίνεται πλουραλιστική- έχει όλη την υποστήριξη του Πούτιν. Αυτή η αντιπολίτευση αποτελείται από τρία κόμματα: τους υπερ-εθνικιστές, υπό την ηγεσία του βετεράνου πολιτικού Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, τους κομμουνιστές, με επικεφαλής τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και το Δίκαιη Ρωσία, με επικεφαλής τον πιστό γραφειοκράτη Σεργκέι Μιρόνοφ. Όλα μπήκαν στη Δούμα. Αλλά για τον Πούτιν και το κυβερνών κόμμα του, δεν έχει καμία διαφορά. Οι εκλογές διεξάγονται για έναν και μόνο λόγο: για να κάνει μια επίδειξη συναίνεσης.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα