Έληξε η εκεχειρία στη Συρία

Επτά ημέρες μετά από μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ στη Συρία, οι εντάσεις μεταξύ των κυρίων "αρχιτεκτόνων" της - της Μόσχας και της Ουάσινγκτον- συσκοτίζουν κάθε προοπτική μιας πιο βιώσιμης ειρήνης. Η τελευταία εκεχειρία πρόσφερε κάποια ανακούφιση από τη βία στον εμφύλιο πόλεμο, που σκότωσε περίπου 430.000 ανθρώπους από το 2011 και πυροδότησε μια διεθνή προσφυγική κρίση. Αλλά έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για παραβιάσεις, και τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει ότι η άλλη πλευρά

δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Δεν είναι σαφές για πόσο θα συνεχιστεί η κατάπαυση του πυρός και μετά την τελευταία συμφωνία για επέκτασή της ως τις 23:59 τοπική ώρα την Κυριακή.

Πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πολλαπλές επιθέσεις εναντίον ανταρτών στο ανατολικό Χαλέπι την Κυριακή, αφήνοντας τουλάχιστον μία γυναίκα νεκρή και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το SOHR είπε ότι δεν ήταν γνωστό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, δεδομένου ότι η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα.

Ο κύριος στόχος της κατάπαυσης του πυρός ήταν να επιτραπεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Συρίας. Αλλά μια εβδομάδα μετά την κατάπαυση του πυρός, οι απελπισμένοι πληθυσμοί στις πολιορκημένες περιοχές δεν έχουν ακόμη λάβει την ενίσχυση αυτή, η οποία έχει καθυστερήσει στα τουρκικά σύνορα, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις περιμένουν εγγυήσεις ασφάλειας από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ο αρμόδιος του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Επείγουσας Αρωγής, Στίβεν Ο' Μπράιαν, είπε ότι "η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παραμείνει ουδέτερη, αμερόληπτη και χωρίς πολιτικές και στρατιωτικές ατζέντες". "Είμαι πικραμένος και απογοητευμένος που ένα κομβόι των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει καταφέρει ακόμη να περάσει στην Συρία από την Τουρκία, και με ασφάλεια να φτάσει ανατολικό Χαλέπι, όπου μέχρι και 275.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς τροφή, νερό, κατάλληλη στέγη ή ιατρική περίθαλψη" δήλωσε. "Το σημερινό κομβόι των 20 φορτηγών θα είναι το πρώτο από τα δύο που θα παραδώσει αλεύρι και άλλες προμήθειες τροφίμων, αρκετές για να θρέψουν περίπου 185.000 ανθρώπους για ένα μήνα".

Διπλωματική θύελλα

Οι επιθέσεις του συνασπισμού το Σάββατο κοντά στο Αεροδρόμιο Ντεϊρ Εζόρ - σε ένα τμήμα της ανατολικής Συρίας που δεν καλύπτεται από την κατάπαυση του πυρός - πυροδότησε μια οργισμένη διαφωνία μεταξύ αμερικανών και ρώσων πρεσβευτών στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που κλήθηκε για το θέμα.

Οι ρώσοι στρατιωτικοί είπαν ότι 62 Σύριοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ το SOHR φέρνει τον αριθμό των νεκρών στους 83, με τραυματίες τουλάχιστον 120 στρατιώτες.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για τις επιθέσεις, λέγοντας ότι είχαν σκοπό να στοχεύσουν μαχητές του ISIS και ότι αν χτύπησαν συριακά στρατεύματα ήταν τυχαίο. Η Αυστραλία είπε ότι αεροπλάνα της ήταν μεταξύ των διεθνών αεροσκαφών που εμπλέκονται στην επιχείρηση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων. Η Ρωσία και η Συρία υποστήριξαν ότι οι επιθέσεις αποδεικνύουν ότι η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της είναι φιλικοί προς το ISIS, το οποία λένε ότι ήταν σε θέση να καταλάβει άμεσα μια συριακή θέση στον απόηχο της επίθεσης της συμμαχίας.

Συντονισμένες επιθέσεις

Μια δήλωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ αναφέρει ότι ο συνασπισμός συσκέφθηκε με τον ρωσικό στρατό πριν από την επίθεση. "Η αεροπορική επιδρομή της συμμαχίας σταμάτησε αμέσως όταν αξιωματούχοι του συνασπισμού ενημερώθηκαν από Ρώσους αξιωματούχους ότι ήταν δυνατόν το προσωπικό και τα οχήματα που στόχευαν να ήταν μέρος του συριακού στρατού" αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Αλλά η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποτυχία της να συντονιστούν σχετικά με τις αεροπορικές επιθέσεις του Σαββάτου, δήλωσε ένας Ρώσος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η σύμβουλός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, Μπουτάινα Σάαμπαν δήλωσε στο CNN ότι η Συρία έχει τηρήσει την εκεχειρίας και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αρχίσουν να συνεργάζονται. "Ζητώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν πραγματικά έχουν σκοπό να στοχεύσουν τους τρομοκράτες, που είναι το πρόβλημα στο συντονισμό των προσπαθειών τους με τη Ρωσία, με τον στρατό της Συρίας και των Αράβων και με όποιον στοχεύει τρομοκράτες;" ρώτησε.

Ο στρατιωτικός αναλυτής, Αντισυνταγματάρχης Rick Francona δήλωσε το Σάββατο ότι η αεροπορική επιδρομή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο συνεργασίας Μόσχας και Ουάσιγκτον. "Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το Κοινό Κέντρο Εφαρμογής που οι ΗΠΑ και οι Ρώσοι υποτίθεται ότι πρέπει να συστήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες για να συντονίσουν ακριβώς αυτά τα είδη των επιθέσεων ενάντια στο ISIS και να αποτρέψουν ακριβώς αυτό που συνέβη", είπε.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα