Που "βρίσκεται" το Εθνικό Μέτωπο μετά τη νίκη Μακρόν

Η ηγέτιδα της ακροδεξιά της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν κέρδισε μια έδρα στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά την Κυριακή, αλλά ήταν μια "πικρή" νίκη που κάλυψε μια εκλογική πανωλεθρία για το Εθνικό Μέτωπο. Η δυναμική 48χρονη, η οποία έχασε με διαφορά 20 μονάδων από τον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, κέρδισε άνετα στο βόρειο προπύργιό της, την

Ενίν-Μπομόν, μια καταθλιπτική πρώην ζώνη ανθρακωρυχείων, με το 58% των ψήφων, ανακοίνωσε.

Ωστόσο, το αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό FN απέτυχε να εκμεταλλευτεί το λαϊκιστικό κύμα που ώθησε τον Ντόναλντ Τρούμπα στην προεδρία των ΗΠΑ και το δημοψήφισμα της Βρετανίας για να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε 8 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, γκρεμίζοντας για πάντα τις ελπίδες της να αναδειχθεί ως η κύρια αντιπολίτευση στο République en marche του Μακρόν. Η Λεπέν είπε, ωστόσο, ότι το FN, "ενάντια σε ένα μπλοκ που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, είναι η μόνη δύναμη αντίστασης".

To REM και ο κεντρώος σύμμαχός του MoDem κέρδισαν με μεγάλη πλειοψηφία 351 έδρες.

Χαμηλή προσέλευση

Η Λεπέν, όπως και ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι η χαμηλή προσέλευση σε ποσοστό περίπου 44% θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του REM. Στα τέλη Απριλίου, αφού η Λεπέν βρέθηκε να αντιμετωπίζει τον Μακρόν, ο Μπρουνό Ζανμπάρ από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων ΟpinionWay δήλωσε ότι το FN θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα κερδίσει από 20 έως 50 έδρες. Ωστόσο, καταλήγοντας με λιγότερες από 15 έδρες, το FN θα είναι πολύ μικρό για να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα του παρείχε ρόλο στον καθορισμό της κοινοβουλευτικής ατζέντας καθώς και στις επιρροές των θέσεων των επιτροπών.

Στις προεδρικές εκλογές, η Λεπέν κέρδισε πάνω από το 50 τοις εκατό των ψήφων στην μάχη της με τον Μακρόν, σε 45 εκλογικές περιφέρειες και συγκέντρωσε συνολικά 10,7 εκατομμύρια ψήφους, ιστορικό υψηλό για το ακροδεξιό κόμμα. Το FN έχει δύο βουλευτές στο απερχόμενο κοινοβούλιο, ένας από τους οποίους δεν θα επιστρέψει. Η 27χρονη ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, αγαπημένη του FN και το πρόσωπο της παραδοσιακής Καθολικής του βάσης, σόκαρε τους υποστηρικτές της βάσης, ανακοινώνοντας την απόφασή της να μην επιδιώξει επανεκλογή. Η Μαρεσάλ Λεπέν ανακοίνωσε την απόφαση μόλις δύο ημέρες αφού η θείας της έχασε από τον Μακρόν.

Ο άλλος υποψήφιος Ζιλά Κολάρ κέρδισε με μόλις 123 ψήφους απέναντι σε μια πρώην ταυρομάχο, τη Μαρί Σερά, μία από τους δεκάδες νέους βουλευτές στο κόμμα REM, χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία. Ο ανώτερος αξιωματούχος του FN Φλοριάν Φιλιπό, ο αρχιτέκτονας των πολιτικών του FN για την κατάργηση του ευρώ, έχασε στην πρώην βιομηχανική περιοχή Μοζέλ στην ανατολική Γαλλία.

Η νίκη της Λεπέν στην Ενίν-Μπομόν θεωρήθηκε σίγουρη, αφού έλαβε 46 τοις εκατό στον πρώτο γύρο πριν από μία εβδομάδα έναντι 11 αντιπάλων και κατάφερε να νικήσει έναν πολιτικό αρχάριο από το κόμμα του Μακρόν, την Αν Ροκέ.

"Σκανδαλώδες"

Η Λεπέν αγωνίστηκε για την ίδια θέση το 2012, χάνοντας με 118 ψήφους από τον Σοσιαλιστή Φιλίπ Κεμέλ, ο οποίος αποκλείστηκε φέτος στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή. Η Λεπέν παραπονέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η χαμηλή προσέλευση του πρώτου γύρου δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το σύστημα της Γαλλίας, το οποίο ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα.

Την Κυριακή δήλωσε ότι ήταν "σκανδαλώδες" που το Εθνικό Μέτωπο δεν μπορούσε να έχει ομάδα στο κοινοβούλιο. Το 1986, στο πλαίσιο ενός συστήματος αναλογικής εκπροσώπησης, το FN, με επικεφαλής τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, κέρδισε 35 έδρες.

Η ηγέτιδα του FN θα πρέπει τώρα να εγκαταλείψει την έδρα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου το κόμμα της διερευνάται για υποτιθέμενα χρηματικά σκάνδαλα.

Η Λεπέν και το FN θεωρήθηκε πιθανό να ωφεληθούν φέτος από τις καταστάσεις, όπως η κρίση των μεταναστών και η σειρά των τζιχαντιστικών επιθέσεων που έπληξαν τη Γαλλία.

Το κόμμα έχει μια ιδιαίτερη λαϊκιστική απήχηση στη βόρεια υποβαθμισμένη ζώνη της Γαλλίας, η οποία είναι γεμάτη με κλειστά εργοστάσια και ορυχεία.

Η Λεπέν επικρίθηκε κατηγορηματικά για την κακή της απόδοση σε μια άγρια τηλεοπτική συζήτηση με τον Μακρόν λίγες μέρες πριν την προεδρική κούρσα, που πιθανώς να της κόστισε ψήφους.

Η Λεπέν έχει περάσει τα τελευταία έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του FN, προσπαθώντας να εξαλείψει το ξενοφοβικό, αντισημιτικό ήθος που προκάλεσε ο πατέρας της, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα το 1972. Υπό την Μαρίν Λεπέν, το FN βελτίωσε σταθερά τα ποσοστά του στις εκλογές, σημειώνοντας ρεκόρ σε προηγούμενες περιφερειακές, προεδρικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα